Ελίζα Βόζεμπεργκ: Η Νέα Δημοκρατία σηματοδοτεί την νίκη απέναντι στον λαϊκισμό και την ακροδεξιά, και αυτό ενοχλεί

Συνέντευξη στην Αθηνά Κοροβέση

Ολοκληρώνοντας την πενταετή της πορεία στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωβουλευτής της Νέας ΔημοκρατίαςΕλίζα Βόζεμπεργκ, που είναι υποψήφια για μία δεύτερη θητεία στην Ευρωβουλή, παραχωρεί μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στο Politis Online.

«Επιθυμία μου είναι να συνεχίσω να υπηρετώ την πατρίδα μου από τη θέση ευθύνης στην οποία βρίσκομαι σήμερα για να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην εθνική προσπάθεια, προκειμένου να βρεθεί η Ελλάδα και πάλι στη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και τον κόσμο» θα μας πει παρακάτω η Ευρωβουλευτής, κάνοντας παράλληλα τον απολογισμό του έργου που αφήνει πίσω.

Λίγες ημέρες πριν κληθούμε στις κάλπες των Ευρωεκλογών, η Ελίζα Βόζεμπεργκ μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Ζήτημα που συμπεριλαμβάνεται και στον δικό της κοινοβουλευτικό αγώνα, τον οποίο επιθυμεί να συνεχίσει, εφόσον ο ελληνικός λαός της δώσει εκ νέου την «ψήφο εμπιστοσύνης» του. «Στόχος μου για την επόμενη πενταετία είναι να εξακολουθώ να αναδεικνύω ζητήματα που αφορούν κυρίως την πατρίδα μας» επισημαίνει η Ευρωβουλευτής.

Ξεδιπλώνοντας την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, η Ελίζα Βόζεμπεργκ ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, αναφερόμενη στην «ρητορική των ψεύτικων ειδήσεων», στις«ακροδεξιές κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ» και στην «ασυνέπεια λόγων και έργων του πρωθυπουργού», ενώ επιπλέον επισημαίνει το «χωροταξικό πραξικόπημα» στο οποίο προέβη ο Δήμος Αθηναίων, ενόψει των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε ό,τι αφορά στο «μέτωπο» της Παιδείας, η κ. Βόζεμπεργκ κάνει λόγο για «ιδεοληψίες και πελατειακή λογική» του νόμου Γαβρόγλου που απαξιώνει την ανώτατη εκπαίδευση.

Η τουρκική προκλητικότητα, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και το Brexit συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα της ακόλουθης συζήτησης, η οποία δεν θα μπορούσε να μην εστιάσει στις προσκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα εν έτει 2019 – με τις “σειρήνες του λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού” , όπως θα πει ειδικότερα, εκφράζοντας και μία ευχή που συμπυκνώνει το νόημα για το απόλυτο διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Τέλος, η Ελίζα Βόζεμπεργκ δηλώνει ότι η αυτοδυναμία της Ν.Δ. στις εθνικές κάλπες είναι εξαιρετικά πιθανή, καθώς και ότι η νίκη του κόμματός της θεωρείται ως ο σηματοδότης της ελπίδας από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τον Μάνφρεντ Βέμπερ, κάτι που ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου. «Αν ο Βέμπερ είναι ανθέλληνας ποιος είναι φιλέλληνας; Ο Μαδούρο;» διερωτάται στη συνέχεια η Ευρωβουλευτής.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Αθηνά Κοροβέση: Ποιος είναι ο απολογισμός των πέντε χρόνων στο Ευρωκοινοβούλιο; Ποια εκ των ζητημάτων με τα οποία καταπιαστήκατε θα θέλατε να αναφέρετε ενδεικτικά, ώστε να γίνουν γνωστά στους πολίτες που δεν έχουν μεγάλη τριβή με τα ευρωπαϊκά;

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Εδώ και πέντε χρόνια εργάζομαι σκληρά, ώστε ο απολογισμός της δουλειάς μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συνοδεύεται και από χειροπιαστά οφέλη για την Ελλάδα. Στο βιβλίο μου για τον απολογισμό της πολιτικής μου δράσης στο Ευρωκοινοβούλιο, που διανέμεται δωρεάν, συμπυκνώνω αυτά τα πέντε χρόνια εργασίας, προκειμένου οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι και σε θέση να κρίνουν εάν δικαιώθηκε η επιλογή τους στο πρόσωπό μου.

Ενδεικτικά, με παρεμβάσεις μου ζήτησα από την Επιτροπή αύξηση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και πέτυχα την επιπλέον χρηματοδότηση της χώρας μας για το προσφυγικό, καθώς η πρώην Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κα Cecilia Malmström, ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου.

Επίσης με τροπολογίες μου πέτυχα ο τουρισμός να διαθέτει τη δική του χρηματοδοτική γραμμή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού (2021-2027) και να αποτελεί προτεραιότητα στο Επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες χρηματοδοτικές ευκαιρίες για τη χώρα μας.

Επιπλέον, ως εισηγήτρια του Ε.Λ.Κ. ανέδειξα τη σπουδαιότητα του λιμενικού τομέα για την ανάπτυξη της χώρας μας και πέτυχα ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για την ανάπτυξη των λιμένων, ούτως ώστε να αναδειχθεί η Ελλάδα εμπορική πύλη για την είσοδο αγαθών από τις αγορές της Ασίας και να μπορέσουν οι λιμένες μας να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας του ελληνικού τουρισμού.

Τέλος, με πρότασή μου έφερα το θέμα της σύλληψης και της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών, Άγγελου Μητρετόδη και Δημήτρη Κούκλατζη προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και με την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσα, η οποία εγκρίθηκε με ψηφοφορία στις 19 Απριλίου 2018, δόθηκε ευρωπαϊκή διάσταση στο θέμα και ζητήθηκε ομόφωνα να επιστρέψουν το συντομότερο στην πατρίδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

A.K.: Aντίστοιχα, ποια από αυτά θα συνεχίσετε να αναδεικνύετε εφόσον εκλεγείτε για μια δεύτερη θητεία στην Ευρωβουλή; ατζέντα των προτεραιοτήτων σας ποια επιπλέον ζητήματα περιλαμβάνει;

Ε.Β.: Επιθυμία μου είναι να συνεχίσω να υπηρετώ την πατρίδα μου από τη θέση ευθύνης στην οποία βρίσκομαι σήμερα για να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην εθνική προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί η Ελλάδα και πάλι στη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Στόχος μου για την επόμενη πενταετία, εφόσον οι Έλληνες πολίτες μου δώσουν ξανά την ευκαιρία να τους εκπροσωπήσω στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι να εξακολουθώ να αναδεικνύω ζητήματα που αφορούν κυρίως την πατρίδα μας και να συνεχίσω τον κοινοβουλευτικό και προσωπικό μου αγώνα για την ουσιαστική μεταρρύθμιση του λεγόμενου Κανονισμού του Δουβλίνου, που θα εξασφαλίσει δίκαιη και αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλη την Ε.Ε.

Είναι αναγκαίο σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, να παλέψουμε για την ολοκλήρωση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, που θα ελαφρύνει τα κράτη πρώτης υποδοχής αλλοδαπών, όπως η Ελλάδα, και θα αποδείξει σε όλους ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου.

A.K.: Θα ήθελα να συζητήσουμε σε αυτό το σημείο για τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο λαϊκισμός και η ακροδεξιά, όπως η πλειονότητα των πολιτών και των πολιτικών επισημαίνει; Ή μήπως τελικά οι συνεχείς αναφορές σε αυτά τα δύο, ίσως και ως μία «αναμασώμενη καραμέλα», περισσότερο αμβλύνουν τις πιθανότητες επικράτησής τους παρά βρίσκουν λύσεις επί του πρακτέου;

Ε.Β.: Ο λαϊκισμός δεν αποτελεί ιδεολογία αλλά πρακτική, γι’ αυτό άλλωστε διαπιστώνουμε το πόσο εύκολα συχνά συγκλίνουν οι θεωρητικά διαμετρικά αντίθετες απόψεις της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποστροφή αμφοτέρων για το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι λαϊκιστές εκμεταλλεύονται την αδυναμία των πολιτών να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα σύνθετων προβλημάτων, όπως το προσφυγικό και η χρηματοπιστωτική κρίση και χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων, χωρίς ποτέ να γίνονται δυσάρεστοι, καθώς επικαλούνται υπαρκτά μεν προβλήματα, προτείνοντας όμως λύσεις από απλοϊκές και ουτοπικές έως επικίνδυνες.

Μάλιστα στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την αντιευρωπαϊκή τους ρητορική, εμφανίζουν κάθε θετικό και φιλολαϊκό μέτρο ως πρωτοβουλία της εθνικής τους κυβέρνησης, ενώ κάθε δυσάρεστη απόφαση, που καλούνται να υλοποιήσουν, τη χρεώνουν στις Βρυξέλλες.

Ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών του Μαΐου, η ευχή όλων μας είναι όταν οι ευρωπαίοι πολίτες, που έχουν παρασυρθεί από τις σειρήνες του λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού, αντιληφθούν το λάθος τους, η Ε.Ε. να είναι ακόμα στη θέση της για να τους υποδεχθεί!

A.K.: H υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει καταστεί «κόκκινο πανί», με τον Αλέξη Τσίπρα να ταυτίζει την ψήφο στην Ν.Δ. με την ψήφο στον ανθέλληνα, όπως τον χαρακτηρίζει, υποψήφιο του Λαϊκού Κόμματος, ενώ την ίδια στιγμή δέχεστε και πυρά από το Κίνημα Αλλαγής. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο αποτύπωσης αυτής της σύνδεσης στην ψήφο των πολιτών στις Ευρωεκλογές;

Ε.Β.: Μέσα στον πανικό του ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει και σε κορώνες που θυμίζουν ακροδεξιά, ιδίως όταν λέει ότι ο κ. Βέμπερ είναι τάχα ανθέλληνας! Αν ο Βέμπερ είναι ανθέλληνας ποιος είναι φιλέλληνας; Ο Μαδούρο; Αν ο Βέμπερ είναι ανθέλληνας και ακροδεξιός τότε γιατί έρχεται στη Νεμέα και στο Ζάππειο; Γιατί ξεκίνησε από την Ελλάδα την καμπάνια του στέλνοντας τις εικόνες της Αθήνας σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο; Βεβαίως αυτό που ενοχλεί την Κουμουνδούρου και το Μαξίμου δεν είναι ο κ. Βέμπερ αλλά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο υποψήφιος του για την προεδρία της Κομισιόν θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία σηματοδοτούν την ελπίδα για τη νίκη της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς παράταξης απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς.

Επίσης, από προσωπική εμπειρία θέλω να υπογραμμίσω ότι σε σημαντικά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, ως ελληνική αντιπροσωπεία στο Ευρωκοινοβούλιο, είχαμε την αμέριστη υποστήριξη του προέδρου Βέμπερ, προκειμένου να υιοθετηθούν οι θέσεις μας προς όφελος της πατρίδας μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στήριξη της πρότασής μου από τον ίδιο στην διάσκεψη των προέδρων ώστε να έρθει το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο.

A.K.: Έπειτα από τον «πόλεμο» ανακοινώσεων σχετικά με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το δώρο Χριστουγέννων και με αφορμή την ανακοίνωση της Ν.Δ. περί fakenews αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», αφού ζητήσω ένα σχόλιό σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο πιστεύετε ότι είναι το «αντίδοτο» στην ρητορική των ψεύτικων ειδήσεων, που ομολογουμένως ανθεί στην πολιτική επικαιρότητα της χώρας μας;

Ε.Β.: Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαστρεβλώσει τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνιστά τον ορισμό της προπαγάνδας και των fakenews. Ουδέποτε ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι θα κόψει το δώρο των Χριστουγέννων. Αυτό που είπε ξεκάθαρα είναι ότι βρίσκεται απέναντι στην επιδοματική λογική να έχουμε τους νέους μας εξαρτημένους από επιδόματα, αναφερόμενος στα αγγλικά στο κοινωνικό μέρισμα, τονίζοντας παράλληλα ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις και νέες κανονικές θέσεις εργασίας.

Είναι αλήθεια ότι τα fakenews ανθούν στη χώρα μας, όμως δεν αποτελούν ελληνικό φαινόμενο, αφού έφθασαν στο σημείο να επηρεάσουν ακόμη και τις αμερικανικές εκλογές και το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η άμυνα των πολιτών απέναντι στα fakenews είναι να προσέχουν ιδιαίτερα τις πηγές των κειμένων που διαβάζουν. Σε κάθε περίπτωση οφείλουν να είναι προσεκτικοί και υποψιασμένοι, καθώς σύμφωνα με σχετικές έρευνες οι έξι στους δέκα χρήστες του διαδικτύου αναδημοσιεύουν μια είδηση διαβάζοντας μόνο τον τίτλο και όχι το περιεχόμενό της.

A.K.: Στο ίδιο πλαίσιο, πιστεύετε ότι οι συνεχείς ανακοινώσεις των κομμάτων όταν αναφέρονται σε fake news, αποτελούν ξεκάθαρα μέρος μιας ακραιφνούς αντιπαράθεσης μεταξύ τους στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης σκανδαλολογίας, ή τελικά ζούμε σε μία πραγματικότητα πλημμυρισμένη από ψεύτικες ειδήσεις;

Ε.Β.: Η προπαγάνδα προφανώς δεν είναι κάτι νέο. Αυτό που έχει αλλάξει ριζικά στην εποχή μας είναι η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία επιτρέπει την αναπαραγωγή των fakenews όχι μόνο με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά και στο αριθμητικά τεράστιο κοινό των χρηστών του διαδικτύου.

Υπάρχουν τρόποι μείωσης της παραπληροφόρησης μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και της χρήσης ηλεκτρονικών φίλτρων, όμως όσα φίλτρα και εάν χρησιμοποιηθούν, αυτό που προέχει είναι η εγρήγορση των αναγνωστών και όπως προανέφερα ο ενδελεχής έλεγχος των πηγών κάθε δημοσιεύματος.

A.K.: Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το συναντάτε αυτό το φαινόμενο;

Ε.Β.: Η διασπορά ψευδών ειδήσεων είναι ένα όλο και αυξανόμενο φαινόμενο που οδηγεί στη σκόπιμη στρέβλωση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων παγκοσμίως αλλά και στη στοχευμένη παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Ωστόσο, μπορεί ο κάθε πολίτης να προστατευθεί από τα fake news; Μπορεί το κάθε κράτος μέλος να προλάβει τη δημιουργία ψευδών ειδήσεων; Όχι. Μπορεί όμως να αποτρέψει την εξάπλωσή τους, την αναπαραγωγή τους και τη δημιουργία λανθασμένης ενημέρωσης και πεποίθησης.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Επίτροπος M. Gabriel, αρμόδια για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες για τις ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν διατυπωθεί σε σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκρότησε ομάδα εμπειρογνωμόνων με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού καθώς εγκαινίασε και συμβουλευτική διαδικασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για τον περιορισμό της διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

Ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών του Μαΐου, η ευχή όλων μας είναι όταν οι ευρωπαίοι πολίτες, που έχουν παρασυρθεί από τις σειρήνες του λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού, αντιληφθούν το λάθος τους, η Ε.Ε. να είναι ακόμα στη θέση της για να τους υποδεχθεί!

 

A.K.: Θα ήθελα να αναφερθώ και σε μία άλλη ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα σας, διαμαρτυρόμενο επί της ουσίας για την τοποθέτηση των εκλογικών περιπτέρων της κ. Δούρου, του κ. Ηλιόπουλου και του κ. Γερουλάνου στην Πλατεία Συντάγματος και των αντίστοιχων της παράταξής σας στην Πλ. Κλαυθμώνος. Αν η νίκη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις είναι τόσο δεδομένη για τα στελέχη της Ν.Δ., γιατί εστιάζετε τότε στο χωροταξικό κομμάτι της εκλογικής διαδικασίας, με μία μάλιστα αιχμηρή ανακοίνωση;

Ε.Β.: Η δημοσκοπική υπεροχή των υποψηφίων που στηρίζει η ΝΔ στο Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής, δεν είναι απλά μεγάλη αλλά συντριπτική, με αποτέλεσμα η επικράτησή τους να θεωρείται δεδομένη.

Επίσης είναι αυτονόητο ότι το σημείο τοποθέτησης των εκλογικών περιπτέρων των υποψηφίων δεν μπορεί ούτε κατ’ ελάχιστον να μετριάσει την επερχόμενη εκλογική συντριβή της κυρίας Δούρου και του κ Ηλιόπουλου.

Προφανώς η ΝΔ δεν αντέδρασε φοβούμενη το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά διαμαρτυρόμενη για την αυθαιρεσία του Δήμου Αθηναίων, που προέβη σε ένα “χωροταξικό πραξικόπημα”.

 A.K.: Κεφάλαιο Παιδεία. Το κόμμα σας, και εσείς προσωπικά, κατακρίνατε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αλλάζει τον χάρτη στην Ανώτατη Εκπαίδευση, χαρακτηρίζοντάς το «τελειωτικό χτύπημα». Εν μέσω ενός τόσο ρευστού κλίματος στον τομέα της Παιδείας, η Ν.Δ. εγγυάται τη σταθερότητα που μαθητές και γονείς επιζητούν;

Ε.Β.: Ο νόμος Γαβρόγλου αντανακλά τις ιδεοληψίες και την πελατειακή λογική, που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση, με την κατάργηση της αξιολόγησης, την ισοπέδωση πρότυπων & πειραματικών σχολείων, τα απολυτήρια δύο ταχυτήτων, την υποβάθμιση του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, την απαξιωτική κατηγοριοποίηση σχολών και την αύξηση τμημάτων χωρίς σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την παιδεία εγγυάται την αναβάθμιση της εκπαίδευσης δίνοντας έμφαση στην ελεύθερη πρόσβαση στη μόρφωση για όλα τα Ελληνόπουλα με το Εθνικό Απολυτήριο Λυκείου και την πιστοποιημένη γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας, στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, στη διαρκή επιμόρφωση με κίνητρα προόδου, στην αξιολόγηση για όλους και στα ελεύθερα και ανοιχτά δημόσια πανεπιστήμια.

A.K.: Με την ιδιότητα του μέλους της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ/Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ήθελα να μου πείτε πώς βλέπουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί την τουρκική προκλητικότητα με αποδέκτη την Ελλάδα και την Κύπρο;

Ε.Β.: Η Τουρκία είναι ένας πολύ δύσκολος γείτονας, που πρέπει να αντιμετωπιστεί σφαιρικά και σε όλα τα επίπεδα. Η Ε.Ε. έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην γείτονα καθώς η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει θέση σε μια Ευρώπη αξιών. Η συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της χώρας μας σημαίνει πολύ απλά ότι η Τουρκία συνειδητά και σκόπιμα, με μια στρατηγική επιλεγμένη, παραγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο, το Κοινοτικό Κεκτημένο, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν σέβεται τα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, εκβιάζοντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση με ροές εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών.

Από την αρχή της θητείας μου στο Ευρωκοινοβούλιο έχω καταθέσει σωρεία ερωτήσεων στην Κομισιόν, ζητώντας επιτακτικά να αντιδράσει άμεσα η Ε.Ε. και να καταδικάσει την πρακτική της έντασης, των απειλών και των αντιπαραθέσεων, που εφαρμόζει μια υποψήφια προς ένταξη χώρα σε βάρος κράτους μέλους. Με τη στάση της η Ευρώπη προσπαθεί να επαναφέρει την Τουρκία εντός των ορίων της νομιμότητας και να προστατεύσει την Ελλάδα από τις επικίνδυνες τουρκικές αμφισβητήσεις. Δεν είναι τυχαίο, ότι στη φετινή έκθεση για την Τουρκία επισημαίνεται σε αυστηρό τόνο από την Ευρώπη η οπισθοδρόμηση της χώρας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

A.K.: Ποια η συλλογιστική της καταψήφισης από τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. της πρότασης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας; 

Ε.Β.: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρόσφατο ψήφισμά του ζήτησε την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ως αποτέλεσμα της οπισθοδρόμησης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου.

Είναι αυτονόητο ότι η ΝΔ συμφωνεί απολύτως με τις σκληρές συστάσεις που απηύθυνε η Ευρωβουλή προς την Τουρκία, όμως οι ευρωβουλευτές της καταψηφίσαμε την πρόταση διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, γιατί το συμφέρον της Ελλάδας είναι να διατηρεί μέσω αυτών έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα.

Μία a la carte σχέση Ε.Ε.- Τουρκίας μπορεί να ωφελεί τα κράτη μέλη, που έχουν εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία, αλλά και την ίδια την Τουρκία, από τη στιγμή που η εισροή χρηματοδότησης από την Ε.Ε. συνεχίζεται, αλλά στερεί από την Ελλάδα το ισχυρό όπλο του ελέγχου της ενταξιακής διαδικασίας.

A.K.: Τα ζητήματα ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών βρίσκονται μεταξύ των δράσεών σας τόσο σε εγχώριο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως Ελλάδα, αλλά και ως Ευρώπη, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας σε αυτό το πεδίο;

Ε.Β.: Παρά τα βήματα προόδου στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ανέλιξή τους  και να υποεκπροσωπούνται στα όργανα λήψης αποφάσεων. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα – ενόψει και των επικείμενων εκλογών – αποτελεί η δυσαναλογία ανδρών και γυναικών στα κοινοβούλια. Πιο συγκεκριμένα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 63% των βουλευτών είναι άνδρες και το 37% γυναίκες, ενώ στη Βουλή των Ελλήνων το 82% των βουλευτών είναι άνδρες και το 18% γυναίκες.

Είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τον ρόλο και τις προοπτικές των γυναικών τόσο στο ακαδημαϊκό όσο και στο επαγγελματικό πεδίο, προκειμένου αυτές να μπορούν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στους πολλαπλούς ρόλους, που τους έχει απονείμει η φύση.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως μέλος της  Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, μου ανατέθηκε η έκθεση σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά την επαγγελματική τους εξέλιξη σε ανώτατες θέσεις στην επιστήμη και τον ακαδημαϊκό χώρο. Κύριος στόχος μου ήταν η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής, για την επίτευξη καθολικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών κατά τη σταδιοδρομία τους στην επιστήμη, την εκπαίδευση και την τεχνολογία.

A.K.: Έχοντας ζήσει εκ των έσω το «θρίλερ» του Brexit, που καταλήγετε από την εμπειρία σας; Oι συνεχόμενες παρατάσεις μπορεί να οδηγήσουν στην ανατροπή του δημοψηφίσματος των Βρετανών; Kαι τί επιθυμούν στην πραγματικότητα τα ευρωπαϊκά όργανα και οι ηγεσίες των χωρών;

Ε.Β.: Η ψήφος υπέρ του Brexit στηρίχθηκε στον παραδοσιακό βρετανικό ευρωσκεπτικισμό και στην αντίδραση των πιεζόμενων μικρομεσαίων στρωμάτων ενάντια στις εντός και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου πολιτικοοικονομικές ελίτ, που είχαν επιδοθεί σε έναν μεγάλης έκτασης επικοινωνιακό βομβαρδισμό υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Μετά από τρία χρόνια, το βρετανικό πολιτικό σύστημα δείχνει αδύναμο να διαχειριστεί την ομολογουμένως δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ και οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου είναι δραματικές, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για συνεννόηση μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας άτακτης εξόδου.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν προ ημερών την περαιτέρω παράταση της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως την 31η Οκτωβρίου, όμως το τοπίο στην Ευρώπη για το Brexit και για τους όρους με τους οποίους τελικά θα πραγματοποιηθεί, παραμένει εξαιρετικά θολό.

Είναι αλήθεια ότι μία ασύντακτη έξοδος θα ήταν ένα κακό μήνυμα για τις αγορές, που δεν θα πλήξει μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την ΕΕ, γι’ αυτό απαιτείται μία κοινά αποδεκτή λύση, που θα διασφαλίζει την ομαλότητα στις σχέσεις των δύο πλευρών και τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

A.K.: Πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση της τετραετίας, όπως δεσμεύτηκε;

Ε.Β.: Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι δεν διακρίνεται από συνέπεια λόγων και έργων.

Εάν τηρήσει τη δέσμευσή του περί εξάντλησης της τετραετίας, αυτό θα συμβεί αφ’ ενός λόγω του φόβου του για εκλογική συντριβή και αφ’ ετέρου εξαιτίας της διακαούς επιθυμίας του για παραμονή στην καρέκλα της εξουσίας.

A.K.: Τέλος, για την αυτοδυναμία της παράταξής σας στις εθνικές εκλογές είστε βέβαιη;

Ε.Β.: Όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις, συγκλίνουν στο ότι η ΝΔ θα πετύχει μία μεγάλη και καθαρή νίκη στις εθνικές εκλογές, με το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας να είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό.

A.K.: Κυρία Βόζεμπεργκ, σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Πρώτη δημοσίευση: Politis Online

03/05/2019

Author: Athina Korovesi