Παραμένει… στον αέρα το “τείχος Τραμπ” στα σύνορα με το Μεξικό

Της Αθηνάς Κοροβέση

 

Μία από τις κυριότερες προεκλογικές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ταυτόχρονα και εφιάλτης για πολλούς εντός και εκτός των νοτίων αμερικανικών συνόρων, επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο (όχι πως είχε “φύγει” από τις συζητήσεις το τελευταίο διάστημα). Ο λόγος φυσικά για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό. Μία υπόσχεση που δεν έμεινε σε επίπεδο εξαγγελίας, αλλά προχώρησε με γοργούς ρυθμούς προς το στάδιο της υλοποίησης.

Οι συζητήσεις γύρω από αυτό το ζήτημα είχαν ενταθεί τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου (και πρώτες μέρες της προεδρικής θητείας) και αφορούσαν στις εξαγγελίες Τραμπ περί υποχρέωσης του Μεξικού να πληρώσει αυτό για τα έξοδα κατασκευής του φράχτη. Έπειτα, ήρθαν οι διαβεβαιώσεις δια στόματος Προέδρου ότι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του φράχτη θα τηρηθεί, στη συνέχεια οι συζητήσεις αναφορικά με το κόστος του, όπως επίσης και για την έναρξη της κατάθεσης προσφορών από κατασκευάστριες εταιρείες. Και ως τελευταία εξέλιξη μέσα στο Μάρτιο είχαμε τα δημοσιεύματα περί “παγώματος” της κατασκευής, λόγω αναβολής της πρόσκλησης υποβολής των προσφορών καθώς και της πρόθεσης των Δημοκρατικών για την απόρριψη του απαιτούμενου κονδυλίου.

Έχοντας μπει στον Απρίλιο πλέον, ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κέλι, βρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, όπου έδωσε κατάθεση ως απάντηση στις ερωτήσεις των Γερουσιαστών, αναφορικά με το τείχος. Και η είδηση δεν άργησε να βγει.

Ο Κέλι ανέφερε ότι η ανέγερση ενός τείχους “απ’ άκρη σ΄ άκρη της θάλασσας”, καθ’ όλου του μήκους δηλαδή των συνόρων, θεωρεί ότι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί από την ηγεσία Τραμπ. Απεναντίας, τόνισε ότι αυτό που θα συμβεί, είναι μια στρατηγικής σημασίας ανέγερση τείχους, με έμφαση στα νοτιοδυτικά σύνορα. Όπως δήλωσε, το τείχος που προσπαθεί να χτίσει ο Τραμπ θα συνδυάζει έναν τοίχο από σκυρόδεμα, μία λιγότερο ακριβή περίφραξη αλλά και την τεχνολογία, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη επιτήρηση των συνόρων.

Το ανησυχητικό κομμάτι για τους κατοίκους όμως, πέραν της ίδιας της φύσης του προβλήματος που ανακύπτει από την ύπαρξη ενός τείχους, είναι και το γεγονός ότι αν κριθεί απαραίτητο, θα πρέπει να περιέλθουν στην κατοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εκτάσεις γης για τις ανάγκες της κατασκευής.

Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία των αιτήσεων για τις κατασκευάστριες εταιρείες έληξε χθες. Το τι θα γίνει όμως με την ψήφιση του νομοσχεδίου στις 28 Απριλίου που θα πρέπει να “περάσει” το κονδύλι, δεν  μπορεί να το προβλέψει κανείς με βεβαιότητα

 

Πρώτη δημοσίευση: ysterografa.gr

05/04/2017

Author: Athina Korovesi