Ο Βαν Γκογκ “δίνει πνοή” στην έκθεση λουλουδιών της Σιγκαπούρης

Της Αθηνάς Κοροβέση

 

Μπορεί η παραπάνω εικόνα να απεικονίζει το πορτραίτο του Βαν Γκογκ “ζωγραφισμένο” από τουλίπες, η φωτογραφία ωστόσο δεν έχει τραβηχτεί στην Ολλανδία. Ούτε καν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά αντιθέτως στους “Κήπους δίπλα στον Κόλπο”. Και πού είναι αυτοί; Στη μακρινή Σιγκαπούρη!

Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο δίπλα στη θάλασσα, το πάρκο “Gardens by the Bay”, έκτασης 250 στρεμμάτων, αποτελεί έναν παράδεισο επί γης για τους επισκέπτες και μία όαση για ολόκληρη την περιοχή, εν αντιθέσει προς το ταχέως αναπτυσσόμενο αστικό περιβάλλον της Σιγκαπούρης. Η ανοικοδόμησή του αποτέλεσε μέρος μιας γενικευμένης στρατηγικής των τοπικών αρχών να μετατρέψουν τη Σιγκαπούρη σε μία “κηπούπολη”, προωθώντας την πράσινη ανάπτυξη και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Το πρώτο που ξεχωρίζει ο επισκέπτης, είναι τα 18 κολοσσιαία τεχνητά δέντρα, ύψους μέχρι και 50 μέτρων, που παράγουν ηλιακή ενέργεια, λειτουργώντας αισθητικά ως κατακόρυφοι κήποι και πρακτικά ως αγωγοί εξαερισμού για τα κοντινά θερμοκήπια και ως συλλέκτες επίσης του βρόχινου νερού. Ειδικότερα, 11 από τα λεγόμενα “supertrees” είναι εξοπλισμένα με φωτοβολταϊκά συστήματα που μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια, καθώς το βράδυ λειτουργούν και ως πηγή φωτισμού, ενώ επίσης διοχετεύουν νερό στα θερμοκήπια.

Εκτός από τα πανύψηλα δέντρα, το πάρκο διαθέτει δύο επιβλητικά θερμοκήπια, το “Δάσος των Νεφών” και τον “Λουλουδένιο Θόλο”, δύο βιοσυστήματα με ελεγχόμενο κλίμα, εμπνευσμένα στην αρχιτεκτονική από το σχήμα της “Vanda ορχιδέας της Δεσποινίς Γιόακιμ”, του εθνικού λουλουδιού της Σιγκαπούρης. Αποτελούν δε, τους μοναδικούς χώρους του πάρκου όπου χρεώνεται η είσοδος, δεδομένου ότι φιλοξενούν 220 χιλιάδες είδη φυτών από ολόκληρο τον πλανήτη, σε μία έκταση που  αντιστοιχεί με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Σε ένα από αυτά, φιλοξενείται για το διάστημα από 1 Απριλίου έως 7 Μαΐου 2017 η Tulipmania, η ετήσια έκθεση λουλουδιών – θεσμός της Σιγκαπούρης. Το φετινό φεστιβάλ τουλίπας “ανθίζει” για πέμπτη χρονιά στο παραμυθένιο σκηνικό του “Λουλουδένιου Θόλου”, μέσα από τη “ματιά” του Βαν Γκογκ. Οι πίνακές του αποτελούν την πηγή έμπνευσης της φετινής Tulipmania, η οποία μεταμορφώνεται σε μία φλοράλ γκαλερί, που εκθέτει τα έργα του Ολλανδού ζωγράφου. Αυτήν τη φορά όμως, η “Έναστρη Νύχτα” του, όπως και η “Αυτοπροσωπογραφία” του αντί για μπογιές, χρησιμοποιούν ως χρώματα… τις τουλίπες.

Το σημαντικό αυτό τουριστικό γεγονός, που πραγματοποιείται στο Gardens by the Bay, ένα χώρο που έχει δεχτεί πάνω από 20 εκατομμύρια επισκέπτες μέσα σε τρία χρόνια και βρίσκεται μέσα στα 20 μέρη που έχουν σημειώσει τα περισσότερα check-in στο facebook, εκθέτει φέτος στον “Λουλουδένιο Θόλο” του περισσότερες από 100 ποικιλίες τουλίπας, όντας εμπνευσμένος από το ανωτέρω concept, όπως ακριβώς τα χρώματα σε μία παλέτα.

Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση, το κοινό θα αναγνωρίσει την “αξία” του “ζωγραφικού πίνακα” που προκύπτει από την “παλέτα των τουλιπών”, πληρώνοντας το αντίστοιχο τίμημα, σε αντίθεση με τα έργα του Βαν Γκογκ, που δεν σημείωσαν επιτυχία όσο ζούσε, ενώ ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης μόνο μετά θάνατον.

Όμως η “τίγρης” της Ανατολικής Ασίας, Σιγκαπούρη, ξέρει πολύ καλά να κινεί τα νήματα της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως του τουρισμού. Ήδη κατατάσσεται στην πρώτη θέση, ως η ακριβότερη πόλη στον κόσμο για τέταρτη συναπτή χρονιά, σύμφωνα με έρευνα της Economist Intelligence Unit, ενώ σύμφωνα με την έκθεση Global Financial Centers Index του βρετανικού ερευνητικού ιδρύματος Z/Yen Group, αποτελεί ένα από τα τρία κορυφαία χρηματοπιστωτικά κέντρα του πλανήτη μαζί με τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

 

Η Tulipmania 2017

 

Το πάρκο “Gardens by the Bay”

 

Πρώτη δημοσίευση: ysterografa.gr

05/04/2017

Author: Athina Korovesi