Το Ευρωκοινοβούλιο μετατράπηκε σε “Φάρμα των Ζώων” για… τα μάτια του Σόρος

Της Αθηνάς Κοροβέση

 

Ο άνθρωπος που έχει αφήσει το στίγμα του ως ο κερδοσκόπος που κατέστρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας, αφού κατάφερε να αποκομίσει κέρδος ενός δισ. δολαρίων κατά την κρίση του νομίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου το 1992, κατάφερε τώρα (εμμέσως) να βάλει σε προβλήματα την ηγεσία της (μισής του) πατρίδας, Ουγγαρίας, με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ο λόγος για τον György Schwartz ή κατά κόσμον Τζωρτζ Σόρος, που φαίνεται να βγαίνει χαμένος από την ουγγρική νομοθεσία στον τομέα της παιδείας.

Και για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, η κυβέρνηση του δεξιού Viktor Orban κατέθεσε στις 28 Μαρτίου στο Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων ρυθμίζουν το καθεστώς λειτουργίας των ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που παρέχουν πτυχία στη χώρα, προβλέποντας την ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε εν τέλει από τη Βουλή στις 4 Απριλίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το καίριο ζήτημα όμως, είναι ότι το νομοσχέδιο στοχεύει το ιδιωτικό, οργανωμένο στα αμερικανικά πρότυπα, “Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης” που ίδρυσε ο Σόρος το 1991, το οποίο είναι διαπιστευμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουγγαρία, ο διεθνής χαρακτήρας του οποίου του “στοιχίζει” τη βιωσιμότητά του αυτήν τη στιγμή στην Ουγγαρία.

Τα παρατράγουδα όμως ξεκίνησαν ήδη από την περασμένη Κυριακή, όπου 10.000 υποστηρικτές του CEU διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Παρατράγουδα, που δεν άργησαν να μεταφερθούν ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

“Η Φάρμα των Ζώων”

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο έφτασε μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο, όπου το κλίμα αποδείχτηκε βαρύ για την ουγγρική πλευρά.

Οι Ούγγροι Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (προερχόμενοι από το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας “Fidesz”) θέλησαν να δώσουν μία απάντηση στις επικριτικές φωνές των συναδέλφων τους, οι οποίες έκαναν λόγο για επίθεση στην ακαδημαϊκή ανεξαρτησία, με καθαρές υπόνοιες για το CEU. Μία άκρως ενδιαφέρουσα απάντηση που δόθηκε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς οι Ευρωβουλευτές παρομοίασαν τις δράσεις του CEU με την Φάρμα των Ζώων του Τζωρτζ Όργουελ.

“Οι επικριτές του νόμου έχουν παραπλανηθεί από την προπαγάνδα και την προσωπική ατζέντα του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Σόρος” ανέφεραν μεταξύ άλλων οι Ούγγροι Ευρωβουλευτές στο emal τους, το οποίο απεστάλη χθες προς τους συναδέλφους τους. Συνεχίζοντας το καυστικό μήνυμά τους με την εξής φράση: “Όπως ακριβώς και στην Φάρμα των Ζώων του Τζορτζ Όργουελ, έτσι υπάρχουν οι ίσοι αλλά και κάποιοι περισσότερο ίσοι από τους άλλους”.

Και όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπήρχε περίπτωση η απάντηση να μην έρθει λίαν συντόμως. Σε σημείο μάλιστα που Ευρωβουλευτής από το Λουξεμβούργο, επ΄ ονόματι Frank Engel, προέτρεψε την Ουγγαρία να… “επιστρέψουν σπίτι τους”, απαντώντας αντίστοιχα γραπτώς: “Γιατί δεν εγκαταλείπετε το ΕΛΚ και την ΕΕ με τους δικούς σας όρους; Είστε ούτως ή άλλως πρακτικά και αντικειμενικά εκτός. Γι΄αυτό φύγετε. Σας παρακαλώ να φύγετε”.

Carlos Moedas, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Έρευνας, δήλωσε χθες ότι είναι ιδιαιτέρως ανήσυχος από την έκβαση του νόμου, που μπορεί να αποτελέσει αρνητικό προηγούμενο για την αυτονομία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην Ουγγαρία. Ενώ ακούστηκαν φωνές και από την αριστερή πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου που ζητούσαν από το ΕΛΚ να αποβάλει τους Ευρωβουλευτές του Fidesz.

Η κατευναστική “φωνή” ήρθε από τον ίδιο τον Επικεφαλής του ΕΛΚ, Μanfred Weber, ο οποίος μέσω twitter ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει το νόμο, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται η ΕΕ είναι μία ανεξάρτητη και σοβαρή αξιολόγηση και όχι κομματικές πολιτικές συζητήσεις. Επιπροσθέτως, έγραψε ότι “Η ελευθερία της σκέψης, της έρευνας και της ομιλίας είναι απαραίτητες για την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα” διαβεβαιώνοντας ότι το ΕΛΚ θα υπερασπιστεί αυτές τις αξίες με οποιοδήποτε κόστος.

Ως γενικότερη απόρροια, η δυσαρέσκεια από την ουγγρική πλευρά ήταν έντονη, καθώς όπως έγραψε, ανέμενε την υποστήριξη των συναδέλφων της όσο και της Επιτροπής.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συνέχεια στην όλη ιστορία από ευρωπαϊκής πλευράς, η Ουγγαρία, την πρώτη μέρα του επόμενου έτους, θα καταστείλει το “αθέμιτο” πλεονέκτημα του Πανεπιστημίου του Σόρος να χορηγεί ταυτόχρονα αμερικανικά και ουγγρικά πτυχία. Καθώς αν δεν υπάρξει συμμόρφωση προς τους νέους κανόνες, θα του απαγορευτεί η εγγραφή νέων φοιτητών.

Μία σύμπτωση ωστόσο, που λειτουργεί αντίστροφα αυτήν τη φορά, μπορεί και να έχει ήδη προδιαγράψει την πορεία του νομοσχεδίου. Ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Tibor Navracsics, προέρχεται από την Ουγγαρία. Αυτό από μόνο του δε σημαίνει κάτι, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί το γενικό συμφέρον της ΕΕ. Σημασία έχει το γεγονός, ότι ο αρμόδιος Επίτροπος επέκρινε το νόμο, προς υπεράσπιση της CEU, την οποία χαρακτήρισε ως ένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων, το κλίμα μεταξύ Ουγγαρίας-ΕΕ αποδείχθηκε “δυστοπικό” με πολλές παραμέτρους να πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως ακριβώς η δυστοπική ιστορία της Φάρμας των Ζώων με τις πολλαπλές αλληγορίες της.

 

Πρώτη δημοσίευση: ysterografa.gr

06/04/2017

Author: Athina Korovesi