Ο Τραμπ ήρθε… Το 2020 έρχεται ο Μπάιντεν;

Της Αθηνάς Κοροβέση

Ο (για λίγες ώρες ακόμα) 47ος Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, βραβευμένος με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας δια χειρός Μπαράκ Ομπάμα, αναμφίβολα έχει καταφέρει να κερδίσει τον αμερικανικό λαό.

Γεννημένος πριν από 74 χρόνια στην Πενσυλβάνια, γόνος μεσαίας τάξης, αναφέρει συχνά ότι, ακόμα και τώρα, νιώθει πόνο όταν ανακαλεί στη μνήμη του τον πατέρα του να του ανακοινώνει ότι έχει χάσει τη δουλειά του.

Η ειλικρίνεια, η εντιμότητα και η αυθεντικότητά του τον έχουν κάνει ιδιαιτέρως προσφιλή και αγαπητό, κυρίως στην εργατική τάξη. Σε αυτήν την λογική, τα πράγματα μπορεί να ήταν εντελώς διαφορετικά για το Δημοκρατικό Κόμμα, εάν ο Μπάιντεν είχε αποφασίσει να δρομολογήσει μια προεδρική εκστρατεία τον Οκτώβριο του 2015.

Πηγές κάνουν λόγο, ότι με τον Μπαίντεν στο «τιμόνι», θα ήταν αδιανόητο να χαθούν σημαντικές Πολιτείες, τις οποίες έχασε η Χίλαρι.

Ο “Middle-Class Joe”, όπως περιπαιχτικά έχει αυτοσαρκαστεί μπροστά σε δημοσιογράφους, διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να παίξει καθοριστικό ρόλο ως αντιστάθμισμα στον Τραμπ, αν το κόμμα του «εκμεταλλευθεί» σωστά, ώστε να ηγηθεί ξανά της χώρας.

Χωρίς να έχει χάσει κάτι, σε αντίθεση με τους περισσότερους πολιτικούς, και έχοντας παραμείνει στην εξουσία για μία περίοδο που για κάποιους άλλους θα μπορούσε να καθιστά ολόκληρη πολιτική καριέρα, το δεξί χέρι του απερχόμενου Προέδρου, είναι ο μόνος που αυτήν τη στιγμή μπορεί να αντικρούσει το νεο-εκλεγμένο 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Και οι δυο τους έχουν κάνει εντόνως αισθητή την παρουσία τους στο Twitter. Ο Τραμπ από τη μία χειρίζεται μόνος του τον λογαριασμό του και δεν φαίνεται να υποκύπτει σε πιέσεις συμβούλων του για να παραχωρήσει σε εκείνους το ρόλο αυτό. Με την αυθεντικότητα των αναρτήσεών του, καταφέρνει να αιφνιδιάζει του αντιπάλους του, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να επεξεργαστούν αμέσως τα λεγόμενά του.

Ο Μπάιντεν από την άλλη, και αυτός μέσω του λογαριασμού του, ως μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου, θα μπορέσει να γίνει αναμφίβολα πηγή άμεσης, αυθόρμητης, καυστικής και ευδιάθετης «αντιπολίτευσης» για τον Ντόναλντ Τραμπ. Την άριστη επικοινωνιακή του πολιτική την αντιλαμβάνεται κανείς μόλις κιόλας επισκεφθεί το προφίλ του και ανατρέξει στην περιγραφή του εαυτού του (καθώς στο τέλος του κειμένου υπογράφει απλά ως Τζο).

Αν επιλέξει να διεκδικήσει το χρίσμα για το 2020, θα αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή για το κόμμα του.

Άλλωστε, γιατί να τα παρατήσει εύκολα; To τραυματικό του παρελθόν έχει αποδείξει ακριβώς το αντίθετο, ότι πρόκειται για έναν αγωνιστή της ζωής. Ίσως έτσι εξηγείται και η μεγάλη συγκίνηση κατά τη βράβευσή του…

Ο Τζο Μπάιντεν παντρεύτηκε το 1966 τη Νίλια Χάντερ με την οποία απέκτησαν δύο γιους και μία κόρη. Στις 18 Δεκεμβρίου 1972, λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του στη Γερουσία, η γυναίκα του και η κόρη του σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Οι δύο γιοι του επίσης τραυματίστηκαν σοβαρά αλλά ανάρρωσαν πλήρως. Το 1975 παντρεύτηκε την Τζιλ Τρέισι Τζέικομπς, με την οποία απέκτησε μία κόρη. Όμως το τελευταίο χτύπημα ήρθε με το θάνατο του γιου του από καρκίνο, στις 30 Μαΐου 2015.

Πρώτη δημοσίευση: ysterografa.gr

20/01/2017

Author: Athina Korovesi