Ο Τραμπ συνεχίζει τα… μαθήματα δημοσιογραφίας (και Συντάγματος) μέσω Twitter

Της Αθηνάς Κοροβέση

 

Ο πόλεμος μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και των αγαπημένων του “fake news” (που έχουν την τιμητική τους σήμερα απ΄άκρη σ΄άκρη της γης) μαίνεται καλά…

Στο στόχαστρό του για άλλη μία φορά η “αγαπημένη” The New York Times. Η εφημερίδα που δεν λείπει ποτέ από τoν πρωινό καφέ του. Όπως επίσης και από το twitter του. Την περασμένη Πέμπτη, ο Τραμπ ανήρτησε ένα tweet, με το οποίο ανοίγει ένας νέος κύκλος “συρράξεων” μεταξύ του ιδίου και των μέσων ενημέρωσης. Βάζοντας στο παιχνίδι αυτή τη φορά τη νομοθεσία της Αμερικής. Την οποία ουκ ολίγες έχει χρησιμοποιήσει ως εξιλαστήριο θύμα για να δικαιολογήσει τις πράξεις του.

Αυτήν την  φορά, στο τραπέζι πέφτει το ζήτημα περί αλλαγής των νόμων συκοφαντικής δυσφήμισης. Και την αρχή έκανε φυσικά ο ίδιος, μέσω του πανέξυπνου τρόπου χειρισμού του διαδικτύου προς όφελός του. “Οι αποτυχημένοι @nytimes έχουν ντροπιάσει τον κόσμο των μέσων ενημέρωσης” έγραψε στο twitter του. Το νόημα όμως όλης της ανάρτησής του βρισκόταν στο τέλος, όταν διερωτήθηκε αν θα πρέπει να αλλάξουμε τους νόμους συκοφαντικής δυσφήμισης. Την ερώτησή του συνόδευε επιπλέον η παραπομπή σε άρθρο της “The New York Post”, ανταγωνίστριας της “New York Times”, που της ασκούσε κριτική λέγοντας στο σχετικό άρθρο ότι η ανεντιμότητα των Times μόνο βοήθεια παρέχει στον Τραμπ. Το οποίο άρθρο παρομοιάζει την “Νew York Times” αλλά και τα υπόλοιπα αυτο-αποκαλούμενα βασικά μέσα ενημέρωσης, με τους Δημοκρατικούς, με κοινό σημείο την παγίδα στην οποία όλοι έχουν πέσει, λόγω απόκρυψης επαφών με τη Ρωσία, τη στιγμή που δαχτυλοδείχνουν τη διοίκηση Τραμπ για επαφές με το Κρεμλίνο.

Άλλο που δεν ήθελε επομένως ο νέο πλανητάρχης, που βρήκε την ευκαιρία να πετάξει το γάντι στην αμερικανική νομοθεσία μέσω των @nytimes, προκαλώντας αλλά και εκφοβίζοντας θα έλεγε κανείς, τους υποστηρικτές της Πρώτης Τροπολογίας του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών (της 15ης Δεκεμβρίου 1791), της μίας εκ των δέκα τροπολογιών που αποτελούν τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και στην οποία γίνεται ρητή αναφορά στην απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής περιορισμού της ελευθερίας του λόγου.

Στο δια ταύτα της υπόθεσης, ο Τραμπ ήδη προεκλογικά είχε προτείνει ότι θα “ανοίξει” τους νόμους περί συκοφαντικής δυσφήμισης, ώστε να καταστεί ευκολότερο για τον λαό να μηνύει ειδησεογραφικούς οργανισμούς, αν και κατά τη μεταβατική περίοδο ηγεσίας δήλωσε στους Τimes, ότι θα επανεξετάσει τη θέση του για το θέμα. Όπου ανέφερε επίσης, ότι υπό το πιθανό ανωτέρω πλαίσιο, θα μπορούσε και ο ίδιος να δεχτεί ευκολότερα μηνύσεις.

Μεταξύ άλλων, πηγές αναφέρουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να μην παρευρεθεί στο επερχόμενο Δείπνο των Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, ενώ οι βοηθοί του ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι έχουν αποφασίσει να μην παραστούν επίσης στη δεξίωση, προς ένδειξη αλληλεγγύης στο αφεντικό του που δέχεται τα “χτυπήματα” του Τύπου.

Ένας “πόλεμος” που δεν φαίνεται να έχει τέλος, αλλά και με το ξέσπασμά του να πραγματοποιείται σε ανύποπτο χρόνο. Όπως ακριβώς η εκλογή Τραμπ. Οι ανησυχίες των ανθρώπων του Τύπου είναι πλέον έκδηλες, με δεκάδες υποστηρικτών της ελευθεροτυπίας να υπογράφουν κοινή επιστολή μέσα στο Μάρτιο, υποστηρίζοντας ότι έχουν θορυβηθεί από τις προσπάθειες του Προέδρου και της διοίκησής του να δαιμονοποιήσουν και να περιθωριοποιήσουν τα μέσα ενημέρωσης, υπονομεύοντας παράλληλα την ικανότητά τους να ενημερώνουν το κοινό σχετικά με τις κυβερνητικές δράσεις και πολιτικές.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ δεν βλάπτει απαραιτήτως τα μέσα ενημέρωσης. Ίσα ίσα αυξάνει τις πωλήσεις τους, όπως στην περίπτωση των “The New York Times”, όπου παρατηρήθηκε αύξηση των συνδρομών από την περίοδο των εκλογών.

Και όπως επιβάλλει και η ημέρα, ο Τραμπ δε γινόταν να μην γράψει κάτι σχετικό με “fake news”. Άκρως προβλέψιμος ο Αμερικανός Πρόεδρος, που σήμερα στόχευσε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΝBC εις διπλούν, “χτυπώντας” του το γεγονός ότι ήταν εκείνο το δίκτυο που ψευδώς διατυμπάνιζε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο ίδιος να στεφθεί Πρόεδρος, και που τώρα προωθεί την ιστορία με τις ρωσικές επαφές. Χαρακτηρίζοντάς το εν τέλει ως “σκέτη απάτη”.

 

Πρώτη δημοσίευση: ysterografa.gr

01/04/2017

Author: Athina Korovesi