Το χαμένο στοίχημα της Ιβάνκα για την κλιματική αλλαγή

Της Αθηνάς Κοροβέση

Από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, από όπου την Πέμπτη 1 Ιουνίου ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε την απόσυρση της Αμερικής από τη Συμφωνία των Παρισίων, εκείνη δεν ήταν εκεί. Ο λόγος για την αγαπημένη του κόρη Ιβάνκα, την οποία ο ίδιος επιλέγει να την έχει πάντα στο πλευρό του και εκείνη φυσικά ανταποκρίνεται.

Αν και το μείζον θέμα αυτήν τη φορά ήταν οι ίδια οι εξαγγελίες, που προκάλεσαν παγκόσμια αναστάτωση και κατακραυγή, ωστόσο η παράμετρος της απουσίας της Πρώτης Κόρης και Συμβούλου του, αν και δεν σχολιάστηκε πολύ, έχει εντούτοις το ενδιαφέρον της.

Τόσο η ίδια, όσο και ο επίσης Σύμβουλος του Προέδρου σύζυγός της, δεν τίμησαν με την παρουσία τους εκείνη την ηλιόλουστη μέρα, τον Τραμπ. Αντιθέτως, επέλεξαν και οι δύο να μην παρίστατο. Για την μεν Ιβάνκα κυκλοφόρησε από πηγή του Λευκού Οίκου ότι βρισκόταν εκτός γραφείου, στις εβραϊκές διακοπές Shavuot. Ενώ για τον δε Τζάρεντ Κούσνερ, ότι παρόλο που ενεπλάκη στις διαδικασίες της ανακοίνωσης, τελικώς δεν παρευρέθη στον Κήπο των Ρόδων, διότι νωρίτερα πραγματοποιούσε συνάντηση στον Λευκό Οίκο, την οποία είχε εντάξει στο πρόγραμμά του πριν τις δηλώσεις του πεθερού του.

Η φημολογία γύρω από τη στάση που κράτησε το ζεύγος περιλαμβάνει πολλά σενάρια. Ένα σενάριο όμως, που απηχεί στην πραγματικότητα, και αφορά κυρίως στην Ιβάνκα, είναι ότι η Πρώτη Κόρη έχασε ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς η κλιματική αλλαγή ήταν από τα θέματα που την αφορούν. Και που επιθυμούσε να επηρεάσει τον πατέρας της προς την δική της οπτική γωνία.

Είχε εξάλλου πραγματοποιήσει πληθώρα συναντήσεων με ηχηρά ονόματα τους περασμένους μήνες, ώστε να διαμορφώσει την στρατηγική της πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως για παράδειγμα όταν στις 5 Δεκεμβρίου του 2016, πριν ακόμα ορκιστεί ο πατέρας της, είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επί Προεδρίας Μπιλ Κλίντον,  Αλ Γκορ, στον Πύργο Τραμπ, ώστε να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή παρουσία του Τραμπ. Ιδανική επιλογή προσώπου, μιας και ο Αλ Γκορ είχε λάβει το Νόμπελ Ειρήνης το 2007 για το έργο του στον ακτιβισμό για την κλιματική αλλαγή. Ή όταν πάλι εκείνες τις ημέρες, είχε συναντηθεί με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος της είχε δώσει ένα αντίγραφο από το ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Πριν από την πλημμύρα». Ο Ντι Κάπριο ήταν μεταξύ εκείνων που αντέδρασε μέσω twitter για την απόφαση του Τραμπ.

Απεναντίας η Ιβάνκα, τήρησε σιγήν ιχθύος στο κοινωνικό αυτό μέσο που χρησιμοποιεί με μεγάλη συχνότητα. Ούτε επικρότησε ούτε αποδοκίμασε την απόφαση. Το δεύτερο δε θα το έπραττε σε καμία περίπτωση, αλλά ο μη ενθουσιασμός της ήταν μάλλον παραπάνω από αυτονόητος.

Σε συνέντευξή της στην “The New York Times” τον περασμένο Απρίλιο, είχε δηλώσει ότι βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια εκμάθησης του πως λειτουργούν τα πάντα. Αλλά ότι γνωρίζει αρκετά για το πως να είναι πιο ενεργητική τώρα στον Λευκό Οίκο. Τον ίδιο μήνα είχε επίσης αναφέρει από το Βερολίνο, προσκεκλημένη τότε της Μέρκελ για να παραστεί σε πάνελ συζήτησης με τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου, ότι «Ακούω, ακόμα μαθαίνω».

Την ενεργητικότητά της Ιβάνκα ωστόσο, δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς. Τόσο ως εν ενεργεία Σύμβουλος Προέδρου όσο και νωρίτερα. Προεκλογικά και μετεκλογικά. Ίσως να έχει συνεισφέρει πολύ περισσότερα στον πατέρα της από όσα φαίνονται. Κάτι που ισχύει και για τον σύζυγό της. Ώστε αν δεν υπήρχαν αυτοί, να μην είχε ανέλθει ίσως στην εξουσία.

Από την άλλη όμως, το να κερδίσει τη «μάχη» της κλιματικής αλλαγής η Ιβάνκα, θα την είχε εδραιώσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ως «φωνή επηρεασμού» του δύσκολου πατέρα της. Όπως της πιστώνεται το ότι κατάφερε να πείσει τον Τραμπ να εντάξει στον προϋπολογισμό που κατέθεσε πρόσφατα, την εθνικά χρηματοδοτούμενη οικογενειακή άδεια, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Όπως επίσης της πιστώνεται η ένταξη των θεμάτων που αφορούν στις γυναίκες, την οικογένεια και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην ατζέντα του Τραμπ. Παράλληλα, αναφορικά με τον άντρα της, η «επανεκκίνηση» των σχέσεων με τις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι κάτι που πιστώνεται σε εκείνον.

Υπήρχαν επομένως εκείνοι που ευελπιστούσαν ότι η Ιβάνκα θα κατάφερνε να πείσει τον πατέρα της για το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχουν ωστόσο και οι φωνές που αναφέρουν ότι διόλου δεν ενδιαφέρει το ζεύγος Κούσνερ το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά μονάχα η ενασχόλησή τους με τα παραπάνω ζητήματα, τα οποία αποτελούν προτεραιότητες για τους ίδιους.

Αν ήταν όμως έτσι, ίσως και να τους βλέπαμε εκείνη την όμορφη ημέρα στον όμορφο Κήπο των Ρόδων…

Πρώτη δημοσίευση: ysterografa.gr

03/06/2017

Author: Athina Korovesi