Το “άγγιγμα του Μίδα”… που άλλαξε τα πιόνια της διπλωματικής σκακιέρας

Της Αθηνάς Κοροβέση

 

Eκτός από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος η σημερινή ημέρα έχει και ένα άλλο ενδιαφέρον. Λίγο πιο μακριά από τη γειτονιά μας, η διπλωματία περνά στιγμές κρίσεις… στο όνομα της τρομοκρατίας.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής «φλέγεται» από τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Σημείο αναφοράς όλης της σύγκρουσης, το Κατάρ. Όπου οι γειτονικές του χώρες διακόπτουν η μία μετά την άλλη ξαφνικά τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του. Επιρρίπτοντας στη χώρα κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (Gulf Cooperation Council – GCC), ο περιφερειακός οργανισμός που περιλαμβάνει το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιδέχεται μεγάλο πλήγμα, αφού οι τρεις εξ αυτών χώρες (Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) επέλεξαν τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων με το Κατάρ. Το πιο μελανό σημείο στην ιστορία του Συμβουλίου από την ίδρυσή του στις 25 Μαΐου του 1981. Mε το οποίο η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας. Εκτός από τις προαναφερθείσες χώρες, η Αίγυπτος, η Υεμένη και η Ανατολική η Λιβύη πράττουν ακριβώς το ίδιο.

Και όλα αυτά μόλις δύο εβδομάδες μετά την μεγαλοπρεπή επίσκεψη του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία. Σαν το «άγγιγμα του Μίδα», πατώντας το πόδι του στην περιοχή, να κλυδώνισε την διπλωματική σκακιέρα, αναδιανέμοντας τα πιόνια της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του ωστόσο, Ρεξ Τίλερσον, προέτρεψε τις χώρες του Κόλπου να… επιλύσουν τις διαφορές τους, μιλώντας από το Σίδνεϊ όπου βρίσκεται μαζί με τον Υπουργό Άμυνας James Mattis. Ο Τίλερσον, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, μάλλον εξεπλάγην από τις εξελίξεις. Καθώς ανέφερε ότι όλες οι παραπάνω χώρες δήλωναν ενωμένες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του ISIS κατά την πολυσυζητημένη Σύνοδο στο Ριάντ, όπου παρευρέθη και η κεφαλή της Αμερικής.

Το Ιράν δεν έμεινε ανέκφραστο εν μέσω αυτής της κατάστασης. Ίσα ίσα πήρε θέση. Υποδεικνύοντας τις κινήσεις Τραμπ ως τις κινητήριες δυνάμεις όλων αυτών των γεγονότων.

Ειδικότερα, ο Hamid Aboutalebi, Αναπληρωτής Επικεφαλής του προσωπικού του Προέδρου του Ιράν Hassan Rouhani, ανήρτησε στο twitter μήνυμά του, σύμφωνα με το οποίο προτρέπει τις χώρες να ξεκινήσουν έναν περιφερειακό διάλογο καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή τρόπου επίλυσης. Καταδικάζοντας την πρακτική του τερματισμού των διπλωματικών σχέσεων.

Το πιο ενδιαφέρον όμως tweet του ήταν το εξής: «Αυτό που συμβαίνει είναι το προκαταρκτικό αποτέλεσμα του χορού με τα σπαθιά».

Φρεσκάροντας τη μνήμη μας με τον χορό που έκλεψε τις εντυπώσεις του ταξιδίου του Αμερικανού Προέδρου στη Σαουδική Αραβία.

Και που άλλο τόσο μάλλον… «ζάλισε» τις διοικήσεις των όμορων, και όχι μόνο, χωρών, προκαλώντας το διπλωματικό αυτό ντόμινο. Σύμφωνα με το Ιράν πάντα… Ή σύμφωνα με την πραγματικότητα, ίσως…

 

Πρώτη δημοσίευση: ysterografa.gr

05/06/2017

Author: Athina Korovesi