Άρτεμις-Δήμητρα Κοροβέση: Η δύναμη της θετικής σκέψης

Γράφει η Άρτεμις-Δήμητρα Κοροβέση
Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Τμήματος Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Πόσες φορές ένας άνθρωπος σκέφτεται αρνητικά γεγονότα;

Πόσες φορές έχει σκεφτεί την θετική πλευρά των όποιων γεγονότων συμβαίνουν στην ζωή του;

Υπάρχουν πολλές οπτικές για ένα γεγονός. Βλέποντας ένα ποτήρι με νερό μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι μισοάδειο αλλά κάποιος άλλος να ισχυριστεί ότι είναι μισογεμάτο!

 

Σε τι ωφελεί όμως το να είναι κάποιος γεμάτος με θετική ενέργεια;

Η θετική σκέψη μπορεί να οριστεί ως η νοητική και συναισθηματική στάση που επικεντρώνεται στη φωτεινή πλευρά της ζωής και αναμένει θετικά αποτελέσματα.

Ένας θετικός άνθρωπος προσδοκά την ευτυχία, την υγεία και την επιτυχία, ενώ πιστεύει ότι μπορεί να ξεπεράσει κάθε είδους εμπόδιο και δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσει στη ζωή του.

Η θετική αντίληψη των πραγμάτων δεν είναι μία ιδέα που πιστεύουν και ακολουθούν όλοι. Μερικοί δεν πιστεύουν ότι η θετική σκέψη είναι δύναμη που μπορεί να ωθήσει στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει κάποιος στη ζωή του, ενώ αντιλαμβάνονται τα γεγονότα με καθαρό ρεαλιστικό τρόπο.

Η πραγματικότητα όμως δεν εξαρτάται μόνο από τις πιθανότητες να συμβεί κάτι καλό ή κακό, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η κάθε κατάσταση στην καθημερινότητα μας.

Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό της τάξης του 90% της κάθε είδους επιτυχίας στην ζωή μας οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το μυαλό.

 

Ο τρόπος σκέψης μπορεί να διαμορφωθεί μέσα από μια διαδικασία εκπαίδευσης!

Νοημοσύνη/σκέψη/διαλογισμός έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να διαμορφώσουν τον τρόπο αντίληψης των διαφόρων γεγονότων μέσω μιας συνεχούς προσπάθειας απόκτησης της επιθυμητής διαφορετικής αντιμετώπισης τους.

Με συνεχή προσπάθεια λοιπόν, αλλάζει ο τρόπος αντίληψης, ο τρόπος σκέψης και συνεπώς ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε κάθε γεγονός που συμβαίνει στη ζωή μας.

Η θετική σκέψη αποτελεί ένα από τα βασικά εφόδια που οφείλει να έχει κάποιος προκειμένου να οδηγηθεί στην επίτευξη των στόχων του σε κάθε πτυχή της ζωής του. Επίσης, είναι το μέσο με το οποίο κάποιος μπορεί να δει διαφορετικά και πιο θετικά τη ζωή του, τη δουλειά του, την καθημερινότητα του, τους ανθρώπους γύρω του.

Η απώλεια της θετικής ενέργειας και η επικράτηση της αρνητικής σκέψης και αντίληψης των πραγμάτων, δηλαδή της απαισιοδοξίας, συχνά οδηγεί σε άγχος, πανικό, απώλεια της ψυχραιμίας όταν ένας άνθρωπος είναι αντιμέτωπος με μία δυσκολία, ενώ είναι πιθανό να οδηγήσει σε ψυχικές και σωματικές παθολογικές καταστάσεις, δηλαδή σε κακή κατάσταση υγείας.

Η θετική ενέργεια και σκέψη, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, είναι μια στάση ζωής, κατά την οποία προφυλάσσεσαι από τις άσχημες ψυχολογικές καταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, η αισιοδοξία σε προωθεί στο να αλλάξεις ριζικά την καθημερινότητα σου, να μην επηρεάζεσαι από ασήμαντα γεγονότα, ενώ ασχολείσαι μόνο με σημαντικές καταστάσεις. Όταν όμως αντιμετωπίζεις σοβαρά προβλήματα, τα αντιμετωπίζεις με θετική σκέψη και με προοπτική να εμφανιστεί σύντομα το θετικό αποτέλεσμα. Με αυτό τον τρόπο τα προβλήματα μοιάζουν πολύ πιο μικρά από όσο πραγματικά είναι και οι λύσεις μοιάζουν πιο εφικτές να πραγματοποιηθούν.

Έτσι, βοηθάμε τον εαυτό μας να αποκτήσει θετική ενέργεια και επηρεάζουμε με αυτό τον τρόπο τις επιλογές μας, τις αποφάσεις μας και τις πράξεις μας, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται ο τρόπος ζωής μας και ο ψυχισμός μας.

Τέλος, ο θετικός τρόπος σκέψης θα φέρει ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για όλα αυτά που έχουμε, για όλα αυτά που υπάρχουν στην ζωή μας και κατά συνέπεια οδηγεί σε μία πιο γερή και δυνατή προσωπικότητα. Η προσωπικότητα αυτή θα έχει ως στόχο να γίνεται καλύτερος άνθρωπος και να κυνηγά πράγματα που έχουν πραγματική σημασία στην ζωή.

 

«Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στο μυαλό σου. Ό,τι σκέφτεσαι, έχει και εξουσία πάνω σου, αν το επιτρέψεις.» – Leon Brown

«Μπορείς να μάθεις έναν νέο τρόπο να σκέφτεσαι, πριν αποκτήσεις έναν νέο τρόπο να ζεις.» – Marianne Williamson

 

Πρώτη δημοσίευση: ysterografa.gr

30/12/2017

Author: Athina Korovesi