Σπύρος Καρανικόλας: Το αίτημα για εκλογές είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη τώρα

Συνέντευξη στην Αθηνά Κοροβέση

Ο Σπύρος ΚαρανικόλαςΑναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, παραχωρεί συνέντευξη στο “Politis Online” και την Αθηνά Κοροβέση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά: για το αίτημα της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής να ζητήσει πρόωρες εκλογές, για τα σενάρια προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το νομοσχέδιο για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, για το ζήτημα των Εξαρχείων και για την επίσκεψη Τσίπρα στη Λέσβο. Τέλος, ως ένα από τα νεότερα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, δίνει τη δική του συμβουλή στις νεότερες γενιές και μας εξηγεί τη σημασία επένδυσης στη νεολαία της χώρας.

Αθηνά Κοροβέση: Η κίνηση της Φώφης Γεννηματά να ζητήσει εκλογές «εδώ και τώρα» βάζει τέλος στα σενάρια προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Σπύρος Καρανικόλας: Η Φώφη Γεννηματά με αίσθημα εθνικής ευθύνης απέναντι στη Χώρα και τους πολίτες ζητά εκλογές γιατί η Κυβέρνηση δεν έχει την νομιμοποίηση να δεσμεύει τη Χώρα σε νέα τετελεσμένα αδιέξοδα. Μπορεί προσωπικά ο κ. Τσίπρας να προπαγανδίζει τη δήθεν καθαρή έξοδο, αλλά τόσο οι δανειστές μας, όσο και κ. Τσακαλώτος φανέρωσαν την πραγματικότητα: Δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος τον Αύγουστο του 2018. Αυτό που υπάρχει είναι τα προ-ψηφισθέντα μέτρα λιτότητας της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και η σκληρή επιτροπεία που έχει υπογράψει για πολλά χρόνια. Το μόνο που τελειώνει το καλοκαίρι με τη λήξη της τρίτης, αλλά αχρείαστης δανειακής σύμβασης, είναι η φθηνή χρηματοδότηση. Ο κ. Τσίπρας όλο αυτό το χρονικό διάστημα τα έχει δώσει όλα, από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μέχρι και τη σκληρή φοροκαταιγίδα που έχει γονατίσει την όποια εναπομείνουσα μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις. Και όλα αυτά για να παραμείνει όσο το δυνατόν στην εξουσία με μοναδικό του κριτήριο την πολιτική επιβίωσή του και τον μικροκομματικό τακτικισμό.

Απέναντι λοιπόν σε αυτή την κατάσταση, ζητούμε εκλογές ‘εδώ και τώρα’, ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν υπεύθυνα, να μάθουν την αλήθεια και όχι τα παραμύθια του Μεγάρου Μαξίμου και να αποφασίσουν ποια πολιτική δύναμη θέλουν να οδηγήσει τη Χώρα στην ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο. Χρειάζεται λοιπόν μία νέα Κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, ώστε να αποφασίσει στη βάση αυτής της νέας λαϊκής εντολής τους όρους και τις εγγυήσεις για μία βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Το αίτημα για εκλογές είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη τώρα.

Α.Κ.: Το αιφνιδιαστικό αίτημα για πρόωρες εκλογές, όπως πολλοί χαρακτήρισαν, δεδομένων και των επιφυλάξεων από ΠΟΤΑΜΙ και ΔΗΜΑΡ, δημιουργεί μελανά σημεία για την ενότητα του κόμματος;

Σ.Κ.: Το αίτημα για εκλογές απηχεί την πλειοψηφία σήμερα των πολιτών, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο ζητούν αλλαγή. Αυτή η Κυβέρνηση απέτυχε σε όλους τους τομείς. Απέτυχε στην οικονομία, απέτυχε στην εξωτερική πολιτική, απέτυχε στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, όπως είναι η ασφάλεια και η δημόσια περίθαλψη. Η βαθιά διχασμένη και παραπαίουσα Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου πρέπει να φύγει γιατί βλάπτει πλέον σοβαρά την προοπτική ανάκαμψης της Χώρας. Η διγλωσσία της Κυβέρνησης αποτελεί τροχοπέδη σε όλα τα μείζονα θέματα, φανερώνοντας ταυτόχρονα ότι μοναδικός συνεκτικός κρίκος αυτής της Κυβέρνησης είναι η παραμονή στην εξουσία.

Για να απαντήσω όμως στην ουσία του ερωτήματός σας: Δεν υπάρχει διχογνωμία στο Κίνημα Αλλαγής αναφορικά με το αίτημα για εκλογές. Όλοι συμφωνούμε ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί τα προβλήματα και ότι η παραμονή της στην εξουσία επιτείνει την ήδη δύσκολη κατάσταση. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι η Φώφη Γεννηματά μόλις πρόσφατα εκλέχθηκε από τη βάση της παράταξης Αρχηγός του νέου φορέα και έχει την τελική ευθύνη για την πολιτική κατεύθυνση του Κινήματος Αλλαγής.

Α.Κ.: Στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, το νομοσχέδιο για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια δημιούργησε κλίμα εμφυλίου. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Σ.Κ.: Θεωρώ υπερβολική την άποψη ότι εξ’αφορμής του νομοσχεδίου για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια δημιουργήθηκε κλίμα εμφυλίου στο ΠΑΣΟΚ. Είναι λογικό σε τέτοια θέματα που σχετίζονται με την προστασία ατομικών δικαιωμάτων να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ιδίως όταν αυτά αφορούν θέματα που στην Ελληνική κοινωνία υπάρχουν μέχρι και σήμερα συγκεκριμένα ταμπού.

Σε ότι αφορά όμως την ουσία του ερωτήματός σας, η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δικό μας μέλημα είναι η απόλυτη προστασία των παιδιών. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις επί του πρόχειρου νομοσχεδίου που έφερε η Κυβέρνηση, αφού ακούσαμε τους επιστημονικούς φορείς, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την προστασία των παιδιών. Περιμένουμε να δούμε εάν η Κυβέρνηση θα επιδείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα ή για άλλη μία φορά θα νομοθετήσει κάτι που στη πορεία θα φανεί ανεπαρκές και πρόχειρο ή αντισυνταγματικό.

Α.Κ.: Αν ήσασταν κυβέρνηση θεωρείτε ότι θα είχατε μεριμνήσει ώστε το ζήτημα των Εξαρχείων να μην φτάσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και να ληφθεί η απόφαση για διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης;

Σ.Κ.: Αν κάποιος μπορούσε να περιγράψει τι συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας, θα χρησιμοποιούσε τρεις λέξεις: Ανομία, Αναρχία, Ανοχή. Είναι αδιανόητη η σημερινή κατάσταση στην Αθήνα, όπου συγκεκριμένες περιοχές έχουν ΄΄γκετοποιηθεί΄΄ με την ανοχή της Κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Εξάρχεια και το Πεδίον του Άρεως. Δεν είναι δυνατόν σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ να δέχονται επιθέσεις με μολότοφ και να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και η Κυβέρνηση δια του ανύπαρκτου κ. Τόσκα να παρακολουθεί εξ’ αποστάσεως τα γεγονότα, κλείνοντας μάλιστα το μάτι στους γνωστούς τραμπούκους. Αλήθεια γιατί ο κ. Τόσκας δεν δίνει πολιτική εντολή, όπως καταγγέλλουν οι αστυνομικές Ενώσεις, προκειμένου η Αστυνομία να επιτελέσει άφοβα και απροσκόληπτα το καθήκον της, προβαίνοντας στη σύλληψη αυτών των ανθρώπων; Η απάντηση είναι μία: Γιατί, εκτός του ότι είναι ανίκανοι, τους βολεύει αυτή η κατάσταση.

Εάν εμείς ήμασταν Κυβέρνηση, θα είχαμε διασφαλίσει ότι στο κέντρο της Αθήνας θα τηρείτο παντού ο νόμος και δεν θα ανεχόμασταν ούτε άβατα, ούτε παραβατικές συμπεριφορές από συλλογικότητες. Είναι αδιανόητο ο κατά τα άλλα αριστερός Τσίπρας να στήνει κλούβες πέριξ του Μαξίμου και να συλλαμβάνεται όποιος πλησιάζει για να διαδηλώσει και από την άλλη να μην συλλαμβάνεται ούτε ένας από όσους νομίζουν ότι έχουν κάποιο αυτόκλητο δικαίωμα να καταστρέφουν περιουσίες και να θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές, παραμένοντας ατιμώρητοι. Καμία λοιπόν ανοχή στην αναρχία και την ανομία, από όπου και αν προέρχονται.

Α.Κ.: Το κόμμα σας έκανε λόγο για επικοινωνιακή φιέστα για την επίσκεψη Τσίπρα στη Λέσβο. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.

Σ.Κ.: Ο  κ. Τσίπρας έχει περισσό θράσος. Μας έχει συνηθίσει στις φιέστες, αλλά στην ουσία των προβλημάτων είναι απλώς θεατής. Την ίδια ώρα που η Μυτιλήνη είχε υποστεί τις συνέπειες της τραγωδίας της προσφυγικής κρίσης και σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος, την ίδια ώρα που αυτή η Κυβέρνηση με τη ανικανότητα που τη χαρακτηρίζει έχει μεταφέρει ένα τεράστιο όγκο προσφύγων στο νησί χωρίς να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος, την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση αυξάνει κατά αποκλειστική δική τους επιλογή, όπως ομολόγησε ο κ. Μοσχοβισί,  το Φ.Π.Α στα νησιά πνίγοντας τους κατοίκους και την επιχειρηματικότητα, αυτή τη στιγμή ο κ. Τσίπρας, με το γνωστό ειρωνικό χαμόγελό του, εμφανίζεται με πλειάδα αστυνομικών στα νησιά  και μακριά από τους δοκιμαζόμενους πολίτες, οι οποίοι του γύρισαν την πλάτη, και αντί να απολογείται για τα πεπραγμένα του, προκαλεί λέγοντας το παραμύθι της δήθεν καθαρής εξόδου το καλοκαίρι από το μνημόνιο. Λίγη ντροπή και σεβασμός στους ανθρώπους που πραγματικά δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες!

Α.Κ.: Τέλος, το Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει ότι επενδύει στη νεότερη γενιά. Ποια συμβουλή θα δίνατε εσείς στους νέους που επιθυμούν να πολιτικοποιηθούν;

Σ.Κ.: Η δική μας η γενιά πληρώνει μέχρι σήμερα πολύ ακριβά μία κρίση που ούτε δημιουργήσαμε, ούτε συνδιαμορφώσαμε, αλλά μας κληροδοτήθηκε και μάλιστα με τους χειρότερους όρους. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να είναι νέος ηλικιακά, αλλά δυστυχώς όχι μόνο απογοήτευσε τους νέους, όχι μόνο αποδείχθηκε πιο παλαιός και από το παλιό, πρόδωσε ταυτόχρονα θα έλεγα τις ελπίδες για κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό, στρέφοντας τους νέους είτε στην απολιτικοποίηση είτε σε ακραίες επιλογές, όπως η Χρυσή Αυγή. Απέναντι λοιπόν σε αυτή τη μίζερη και θλιβερή για το μέλλον της Χώρας μας εικόνα, εμείς λέμε στα νέα παιδιά, να έρθουν μαζί μας, να πάρουν πρωτοβουλίες, να ακουστεί η φωνή τους και το κυριότερο να ονειρευτούν ξανά γιατί μόνο έτσι μπορεί να αποκτήσει νόημα η προσπάθεια και ο αγώνας μας. Είναι απογοητευτικό ότι η Χώρα χάνει τα καλύτερα μυαλά της στο εξωτερικό. Πρέπει τα νέα παιδιά να μείνουν στην Ελλάδα και για αυτό πρέπει να αποτελέσει εθνικό μας στόχο να σταματήσει αυτή η πληγή ροής στο εξωτερικό. Και εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για αυτό. Εξάλλου, η κα. Γεννηματά πιστεύει πολύ στη νέα γενιά, την εμπιστεύεται, τις δίνει πολύ σημαντικές ευκαιρίες και την βγάζει στην πρώτη γραμμή. Όλοι εμείς στον τομέα επικοινωνίας μέχρι και τον νέο Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, είμαστε νέοι άνθρωποι με πολύ όρεξη για δουλειά και πίστη στις αξίες που μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν. Καλούμε λοιπόν τη νέα γενιά να ενώσει δυνάμεις μαζί μας για να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας και να αλλάξουμε σελίδα στην πατρίδα μας.

Α.Κ.: Σας ευχαριστώ.

Πρώτη δημοσίευση: Politis Online

04/05/2018

Author: Athina Korovesi