Την ημέρα των γενεθλίων του η έναρξη των εκδηλώσεων πένθους για τον ΜακΚέιν

Της Αθηνάς Κοροβέση

 

Σήμερα, ο Τζον ΜακΚέιν θα γιόρταζε τα 82α γενέθλιά του. Η απρόβλεπτη ζωή ωστόσο παίζει πολλά παιχνίδια. Προσφέροντας πλείστα παραδείγματα στιγμών τραγικής ειρωνείας.

Η βιογραφία

Το «λιοντάρι» της αμερικανικής πολιτικής, ο άλλοτε πιλότος μαχητικού κι αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ, γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα το 1936. Σε ένα μικρό στρατιωτικό νοσοκομείο του Παναμά, στην περιοχή Coco Solo, βάση υποβρυχίων του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών και ναυτικό αεροσταθμό, που λειτούργησε από το 1918 έως τη δεκαετία του 1960. Σαν να προδιέγραφε από μόνο του αυτό το γεγονός την πορεία της μετέπειτα ζωής του.

Ο Τζον Σίντνεϊ ΜακΚέιν, με πατέρα και παππού ανώτατους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αποφοίτησε από την Αμερικανική Ναυτική Ακαδημία το 1958 και έγινε πιλότος πολεμικών αεροπλάνων. Έλαβε μέρος στον Πόλεμο του Βιετνάμ, όπου τραυματίστηκε και συνελήφθη ως κρατούμενος πολέμου από τους Βιετκόνγκ. Κρατήθηκε από το 1967 μέχρι το 1973 ενώ τα βασανιστήρια που δέχθηκε του προκάλεσαν σημαντικές αναπηρίες. Το 1982 εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου υπηρέτησε δύο θητείες. Το 1986 εξελέγη για πρώτη φορά Γερουσιαστής, υπηρετώντας το σώμα του Κογκρέσου έως την ημέρα του θανάτου του, στις 25 Αυγούστου. Εκεί, από τη θέση όπου σήμερα στέκουν λίγα λευκά τριαντάφυλλα ως ύστατος φόρος τιμής για την μνήμη του.

Δεν μπορεί φυσικά να παραληφθεί το γεγονός της υποψηφιότητάς του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις Προεδρικές Εκλογές του 2000 (το οποίο έχασε από τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο), αλλά και εκείνης για τις Προεδρικές Εκλογές του 2008, μετά τη νίκη του χρίσματος, βλέποντας ωστόσο την ήττα από τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Λιοντάρι» μέχρι το τέλος

Η αμερικανική κοινωνία ίσως να διερωτάται για πάντα γιατί δεν εξέλεγε τον ΜακΚέιν στο ανώτατο αξίωμα της χώρας. Έναν άνθρωπο που τόλμησε να πάει κόντρα στη «γραμμή» του κόμματός του αρκετές φορές, με αποκορύφωμα ωστόσο την αρνητική του ψήφο για την κατάργηση του Obamacare, τον νόμο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ που εισήγαγε ο άνθρωπος που του κόστισε την ανέλιξη στην Προεδρία. Έναν άνθρωπο που πάλεψε σαν «λιοντάρι» τόσο στις δυσκολίες που του επιφύλαξε η ζωή, όσο και στις τελευταίες στιγμές του, χτυπημένος από τον καρκίνο του εγκεφάλου.

Οι εκδηλώσεις πένθους στα γενέθλιά του

Η ημέρα των γενεθλίων του έμελλε να αποτελεί και την εναρκτήρια ημερομηνία για τις εκδηλώσεις πένθους για τον χαμό του, μέχρι την ημέρα ταφής του γερουσιαστή στις 2 Σεπτεμβρίου.

Η οικογένειά του, φίλοι και συνάδερφοι του ΜακΚέιν βρέθηκαν στην ιδιωτική τελετή το πρωί της Τετάρτης στο Καπιτώλιο της Αριζόνα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων πένθους. Το απόγευμα, οι πύλες του θα ανοίξουν για τους πολίτες που θα θελήσουν να πουν το «ύστατο χαίρε» στον γερουσιαστή τους. Το πρωινό της Πέμπτης 30 Αυγούστου, η σορός του ΜακΚέιν θα μεταφερθεί από το Καπιτώλιο του Φοίνιξ στην εκκλησία North Phoenix Baptist Church σε μία πομπή την οποία θα συνοδεύσουν όσοι το επιθυμούν.

Από εκεί, η σορός του ΜακΚέιν θα μεταφερθεί στον Διεθνή Αερολιμένα της Αριζόνα (Phoenix Sky Harbor International Airport) για να αφιχθεί στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον και από εκεί στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό.

Οι εκδηλώσεις πένθους θα περιλαμβάνουν αφιερώματα, αναγνώσεις και μουσικές παραστάσεις με μουσική του Φρανκ Σινάτρα μεταξύ άλλων, ενώ ειδική αφιέρωση θα υπάρξει και από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επί Προεδρίας Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν.

Οι επικήδειοι

Οι πρώην Πρόεδροι Τζορτζ Μπους ο νεότερος και Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να εκφωνήσουν τον επικήδειο του ΜακΚέιν, ενώ όπως έχει γίνει ήδη γνωστό ο Ντόναλντ Τραμπ θα απουσιάζει από την κηδεία, εκπληρώνοντας την τελευταία επιθυμία του ΜακΚέιν.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει επίσης αφιέρωμα από την κόρη του Μέγκαν, που απέκτησε με τη δεύτερη σύζυγό του Σίντι ΜακΚέιν, και η οποία πριν μερικούς μήνες ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο έπειτα από υβριστικά σχόλια υπαλλήλου του Λευκού Οίκο κατά του πατέρα της με αφορμή την ασθένειά του.

(Φωτογραφία: Διοργανωτής των εκδηλώσεων πένθους για τον Τζον ΜακΚέιν, στο Καπιτώλιο στο Φοίνιξ της Αριζόνα)

 

Πρώτη δημοσίευση: economico.gr

29/08/2018

 

Author: Athina Korovesi