21 χρόνια μετά: Ο βουβός θρήνος δύο αγοριών για την «θλιμμένη πριγκίπισσά» τους

Της Αθηνάς Κοροβέση

21 χρόνια πέρασαν από εκείνη την τραγική Κυριακή, που έμελλε να σημαδέψει για πάντα την ανθρωπότητα.

Το ημερολόγιο έγραφε 31 Αυγούστου 1997 όταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα θα έφευγε για πάντα από τη ζωή έπειτα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη σήραγγα Pont de L’ Alma του Παρισιού.

Το ντοκιμαντέρ του BBC

Πέρυσι, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο της μητέρας τους, οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι μίλησαν για το πως διαχειρίστηκαν την τεράστια αυτή απώλεια στο ντοκιμαντέρ του ΒΒC «Νταϊάνα, 7 δραματικές ημέρες», αποκαλύπτοντας παράλληλα (και άθελά τους) πτυχές του χαρακτήρα τους που τους έκαναν ακόμη περισσότερο αγαπητούς, όχι μόνο στη χώρα τους αλλά και στους απανταχού λάτρεις της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας.

Πρόκειται για το τελευταίο από μία σειρά ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στη Βρετανία με αφορμή τη συμπλήρωση δύο δεκαετιών από το θάνατο της «αγαπημένης πριγκίπισσας» των Βρετανών, και το οποίο περιελάμβανε λεπτομέρειες για την κηδεία της αδικοχαμένης πριγκίπισσας, που δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Στα αγαπημένα της λουλούδια

Μία ημέρα πριν την 20ή επέτειο του θανάτου της “θλιμμένης πριγκίπισσας”, οι δύο πρίγκιπες τίμησαν μαζί με την Κέιτ Μίντλετον την μνήμη της μητέρας τους, επισκεπτόμενοι έναν από τους δημόσιους κήπους του Παλατιού του Κένσινγκτον, o oποίος έχει μετονομαστεί Λευκός Κήπος προς τιμήν της και στον οποίο έχουν φυτευτεί λευκά τριαντάφυλλα.

Μετά την ξενάγησή τους στον κήπο από τον αρχικηπουρό του παλατιού και έναν κηπουρό (και οι δυο τους γνώριζαν την Νταϊάνα) οι οποίοι τους εξήγησαν τη διάταξη των λουλουδιών, δείχνοντας στους πρίγκιπες και τα αγαπημένα φυτά της μητέρας τους, ο Ουίλιαμ και ο Χάρι συναντήθηκαν με εκπροσώπους ιδρυμάτων που υποστήριζε η Νταϊάνα, όπως το Νοσοκομείο Παίδων Great Ormond Street, το Εθνικό Ταμείο AIDS και το ίδρυμα για την καταπολέμηση της λέπρας, Leprosy Mission.

Ωστόσο, ανήμερα της επετείου, οι πρίγκιπες επέλεξαν να μην κάνουν κάποια δημόσια εμφάνιση και να περάσουν την ημέρα ιδιωτικά με την βασιλική οικογένεια.

Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι την παραμονή της 20ής επετείου από τον θάνατο της μητέρας τους (Φωτογραφία: Getty Images Europe).
Ο βουβός θρήνος 21 χρόνια μετά 

Το ίδιο επέλεξαν και φέτος. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Παλατιού “δεν υπάρχει κάποιο επίσημο πλάνο και δεν θα υπάρξει κάποια ενημέρωση για το πως θα περάσει την ημέρα η βασιλική οικογένεια”.

Η φετινή επέτειος βρίσκει τους δύο πρίγκιπες σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους. Τον μεν Ουίλιαμ με ένα νέο μέλος στην οικογένειά του, τον 4 μηνών πρίγκιπα Λούι που γεννήθηκε στις 23 Απριλίου. Τον δε Χάρι να έχει στο πλευρό του και επισήμως πλέον την σύντροφο της ζωής του, Μέγκαν.

Και οι δύο, πιο ώριμοι από ποτέ, γνωρίζουν πολύ καλά τον απόηχο που έχει ο βουβός αυτός θρήνος στις ζωές τους. Ένας θρήνος που δεν πρόκειται να απαλύνει ποτέ τον πόνο τους.

Ένας θρήνος επίσης που θα αντικατοπτρίζεται στο άγαλμα που ετοιμάζουν προς τιμήν της μητρικής αγκαλιάς που ελάχιστα ένιωσαν.

Ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής για την “θλιμμένη πριγκίπισσά” τους.

Πρώτη δημοσίευση: Politis Online

Δεύτερη δημοσίευση: economico.gr

31/08/2018

Author: Athina Korovesi