Ένα ελληνικό νοσοκομείο στην “οδό των αστεριών”. Το βραβείο στο “Κωνσταντοπούλειο” και η Παγκόσμια Ημέρα Ιατρικής Φυσικής

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Αθηνά Κοροβέση

Ο Διοικητής του Κωνσταντοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Νέας ΙωνίαςΔρ. Μιχαήλ Κούρτης, ο Διευθυντής του Τμήματος Αξονικής Τομογραφίας – Επεμβατικής Ακτινολογίας, Δρ. Πέτρος Μανιάτης, η Διευθύντρια του Ακτινολογικού Τμήματος, Δρ. Χαρίκλεια Τριαντοπούλου, η Υπεύθυνη Ακτινοπροστασίας στο Τμήμα Ιατρικής Φυσικής του Νοσοκομείου, Δρ. Βιργινία Τσαπάκη και η Συνεργάτης Ακτινοφυσικός, Ηρώ Τριαντοπούλου μιλούν για την σημαντική διάκριση που έλαβε το Νοσοκομείο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ακτινολογίας(το βραβείο «Γίνε ένα αστέρι για τους ασθενείς σου» ESR – EuroSafe Imaging Stars), με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ιατρικής Φυσικής» που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Νοεμβρίου, ενόψει και της αυριανής «Παγκόσμιας Ημέρας Ακτινολογίας».

Εδώ και λίγες ημέρες, το Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας, βρίσκεται στη λίστα με τα 85 νοσοκομεία στην Ευρώπη (και το τρίτο στην Ελλάδα) που έχουν βραβευτεί με 5 αστέρια για την ασφάλεια και την ποιότητα από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ακτινολογίας.

Μία διάκριση σημαντικότατη, που κατατάσσει το Νοσοκομείο (το μοναδικό στο ΕΣΥ με πιστοποίηση ISO 17025 και ISO 15189) στην παγκόσμια «οδό των αστεριών», αναγάγοντάς το σε παράδειγμα προς μίμηση.

Η ομάδα, στην οποία οφείλεται και η λήψη του βραβείου, «ανοίγει τα χαρτιά της» και μιλά για τις θυσίες και τις δυσκολίες που απαιτήθηκαν, για τις προτεραιότητές της και τις σκέψεις της μετά τη βράβευση και για τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Όπως επισημαίνει ο Διοικητής του Νοσοκομείου, ο ορθοπεδικός Δρ. Κούρτηςτο Νοσοκομείο έχει ανάγκη από νέους χώρους εγκαταστάσεων.

Η συγκυρία λήψης του βραβείου και του σημερινού ρεπορτάζ έχει και αυτή τη σημειολογία της, καθώς κάθε χρόνο, στις 7 Νοεμβρίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ιατρικής Φυσικής. Η ημερομηνία εορτασμού ούτε αυτή είναι τυχαία, καθώς πρόκειται για τη γενέθλια ημέρα της Μαρί Κιουρί.

Η ομάδα του Κωνσταντοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου αναφέρεται στη σημερινή ημέρα, στο φετινό μήνυμά της και στο έργο των φυσικών Ιατρικής. Αναφορικά με το εν λόγω μήνυμα, όπως θα μας πουν παρακάτω, αυτό είναι το «όφελος των ασθενών».

Αυτό το «όφελος των ασθενών» προτάσσει και το σημαντικότατο βραβείο που έλαβε το Νοσοκομείο. Μία «ηθική ικανοποίηση» επιπλέον, όπως μας επισημαίνει η ομάδα, μετά από μία επίπονη και ομαδική προσπάθεια.

Η στήριξη από τη Διοίκηση αλλά και η συνεχής και αδιάκοπη στήριξη της δωρήτριας του Νοσοκομείου, κ. Αλίκης Περρωτή-Κωνσταντοπούλου, η συμβολή της οποίας καθίσταται άκρως πολύτιμη για την «ανανέωση του εξοπλισμού του Νοσοκομείου με την προμήθεια μηχανημάτων της πιο σύγχρονης τεχνολογίας με την καλύτερη ποιότητα και τη χαμηλότερη ακτινοβολία στον ασθενή», όπως θα μας πει η ομάδα παρακάτω, αποτελούν αμφότερες κινητήριο μοχλό για την καθημερινή μας εργασία και το πιο σημαντικό, κατέστησαν δυνατή την απόκτηση του παρακάτω βραβείου.

Όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί η Υπεύθυνη Ακτινοπροστασίας, Δρ. Τσαπάκη, υπάρχει μία μαγική, αδιευκρίνιστη, συνταγή σε όλη αυτήν την προσπάθεια. «Όλοι μας έχουμε την ίδια «ατζέντα», μακριά από συνδικαλιστικές πρακτικές, γεγονός που μας κάνει να αφήνουμε ένα αποτύπωμα «ιδιωτικής» δουλειάς» τονίζει. Ένα σχόλιο ουσιαστικής φύσης, για να κατανοηθεί το σθένος με το οποίο εργάζεται η ομάδα, που οδήγησε και στο έμπρακτο αποτέλεσμα της διεθνούς διάκρισης.

«Το αμέσως προηγούμενο νοσοκομείο που πήρε χρονικά τη διάκριση είναι το Karolinska, από τα 5 μεγαλύτερα και καλύτερα νοσοκομεία της Ευρώπης. Είναι το John Hopkins της Ευρώπης» επεσήμανε εμφατικά ο Δρ. Μανιάτης.

Εκτός αυτού, οι ευχάριστες εκπλήξεις για το Νοσοκομείο δε σταματούν, καθότι μόλις χθες γνωστοποιήθηκε η λήψη νέας χρηματικής δωρεάς από τη δωρήτρια του Νοσοκομείου, που αναπτερώνει για άλλη μία φορά το ηθικό της ομάδας και των εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Και επειδή οι εορτασμοί δεν «τελειώνουν», μιλάμε και για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ακτινολογίας, (8 Νοεμβρίου) και για το φετινό μήνυμά της, έχοντας τους πλέον ειδικούς του Νοσοκομείου, το οποίο φέρει στις εγκαταστάσεις του τον σημαντικό απεικονιστικό του τομέα, τον μοναδικό στην Ελλάδα.

Ακολουθεί η συζήτηση με τους Δρ. Μιχαήλ Κούρτη, Δρ. Πέτρο ΜανιάτηΔρ. Χαρίκλεια ΤριαντοπούλουΔρ. Βιργινία Τσαπάκη και Ηρώ Τριαντοπούλου, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο, τη φιλοξενία και την ξενάγηση στους χώρους του Κωνσταντοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου.

Πόσο δύσκολη είναι μία τέτοια διάκριση για τα ελληνικά δεδομένα; Ποιες θυσίες απαιτεί και τί συνεπάγεται πρακτικά;

Η διάκριση αυτή είναι αρκετά δύσκολη, εφόσον οι οικονομικές συνθήκες ιδίως στα κρατικά νοσοκομεία δεν επιτρέπουν πάντα την ύπαρξη κατάλληλου εξοπλισμού, διαθέσιμου χρόνου, αλλά και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού ώστε να αναπτυχθούν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Για να επιτευχθεί μια τέτοια διάκριση απαιτούνται πολλές θυσίες με υπέρβαση των καθημερινών υποχρεώσεων, ομαδική δουλειά, συνέπεια στην επίτευξη των στόχων και ανάπτυξη συλλογικών κινήτρων στην ίδια κατεύθυνση.

Η βράβευση και η προβολή του νοσοκομείου και του απεικονιστικού τομέα, συνεπάγεται την ευρύτερη αποδοχή της σχετικής υπεροχής, και την αναγνώριση ομάδων που θα πρέπει να υποστηριχθούν ώστε να επιτύχουν στο μέλλον ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα σας στο Νοσοκομείο, τις προτεραιότητές σας και τις σκέψεις σας μετά τη βράβευση.

Η ομάδα μας αποτελείται από εξειδικευμένους ιατρούς ακτινολόγους, έμπειρους ακτινοφυσικούς, και τεχνολόγους που εργαζόμαστε στις διάφορα τμήματα της ιατρικής απεικόνισης, τομέας που είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος στο νοσοκομείο μας, καθώς διαθέτει μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας καλύπτοντας όλο το φάσμα της διαγνωστικής και επεμβατικής ακτινολογίας και υψηλού επιπέδου Τμήμα Ακτινοφυσικής.

Το Ακτινολογικό Τμήμα είναι το πρώτο σε κρατικό νοσοκομείο που έχει διαπιστευτεί με το πρότυπο ISO 17025 και πρόσφατα με το ISO 15189, και διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη συστημάτων ποιότητας και ασφάλειας.

Προτεραιότητά μας είναι η παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με ταυτόχρονη δυνατότητα επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας.

Η συγκεκριμένη βράβευση ήταν μια ηθική ικανοποίηση μετά από μια ομαδική επίπονη προσπάθεια, που μας ενθάρρυνε για το μέλλον, ενώ πιστεύουμε ότι αποτελεί παράδειγμα και για άλλα νοσοκομεία που θα ήθελαν να προσπαθήσουν σε αυτή τη κατεύθυνση.

Στο Ακτινολογικό Τμήμα του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου (το ψηφιακό ακτινοσκοπικό μηχάνημα, με τη νέα δωρεά της Αλίκης Περρωτή-Κωνσταντοπούλου)

Παγκόσμια Ημέρα Ιατρικής Φυσικής: Tί πρεσβεύει;

Η Διεθνής  Ημέρα Ιατρικής Φυσικής ξεκίνησε ως ιδέα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ιατρικής Φυσικής (IOMP), ο οποίος όρισε την 7η Νοεμβρίου (ημέρα γέννησης της Marie Sklodowska-Curie), ως Παγκόσμια Ημέρα Ιατρικής Φυσικής.

Η ιδέα γεννήθηκε το 2013 ως ένας τρόπος να ευαισθητοποιηθεί το κοινό και να γίνει περισσότερο γνωστό το αντικείμενο της Ιατρικής Φυσικής.

Να πούμε ότι κάθε χρόνο διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από Νοσοκομεία Πανεπιστήμια, επιστημονικές ενώσεις και άλλους οργανισμούς όπως Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για το σκοπό αυτό. Μάλιστα στην αφιερωμένη ιστοσελίδα του ΠΟΙΦ υπάρχουν οι εκδηλώσεις αλλά και τα μηνύματα των οργανισμών αυτών.

Ποιο είναι το μήνυμα της φετινής επετείου;

Το μήνυμα της φετινής επετείου είναι στα αγγλικά: Medical Physics for Patient Benefit.  Αυτό θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε ως εξής: Ιατρική Φυσική για το όφελος των ασθενών.

Η εργασία των ακτινοφυσικών Ιατρικής είναι στενά συνδεδεμένη με τον ασθενή ξεκινώντας από την απλή ακτινογραφία η τον υπέρηχο όπου θα πρέπει η εξέταση να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια αλλά και με την καλύτερη ποιότητα ώστε να υπάρχει η επιθυμητή κλινική διάγνωση, καταλήγοντας στην αντιμετώπιση των ασθενών με κακοήθεια που θα πρέπει να κάνουν ακτινοθεραπεία η άλλες θεραπείες με χρήση ακτινοβολίας.

Πως μπορεί να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για το έργο των φυσικών Ιατρικής;

Το έργο των ακτινοφυσικών είναι κυρίως πίσω από τις «κάμερες» με αποτέλεσμα το κοινό να μην γνωρίζει ευρέως το έργο τους.

Ξέρουν βέβαια ότι τα μηχανήματα θα πρέπει να λειτουργούν σωστά και με ασφάλεια αλλά δεν γνωρίζουν αν και ποιος μεριμνά για αυτό.

Θεωρούμε ότι ο εορτασμός βοηθά να γίνει αυτό γνωστό και να το επικοινωνήσουμε καλυτέρα στο κοινό.

Με ποιους τρόπους πιστεύετε θα μπορούσε να γίνει περισσότερο γνωστό το έργο των φυσικών Ιατρικής, ώστε να ακολουθηθεί και από τους νέους μας;

Η ΠΗΙΦ είναι ένας από τους τρόπους που μπορεί να γίνει γνωστό το έργο των φυσικών ιατρικής.

Η χρήση των μαζικών μέσων επικοινωνίας, του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι άλλα μέσα που δεν υπήρχαν στο παρελθόν τα οποία τα τελευταία χρόνια βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κοινό μπορεί να τους αναζητήσει στους χώρους εργασίας (νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, πανεπιστήμια, κα) για να λύσει τις απορίες του και να μάθει περισσότερα για το επάγγελμα αυτό.

Εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο της Υγείας τις τελευταίες ημέρες, ποιο είναι το δικό σας ελπιδοφόρο μήνυμα;

Υπάρχουν ιδιαίτερα αξιόλογες επιστημονικές ομάδες στα κρατικά νοσοκομεία, με ακαδημαϊκό έργο, που μπορούν να προσφέρουν σημαντικό έργο στην αναβάθμιση των νοσοκομείων εφόσον δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον μέσω της αξιολόγησης του έργου τους και της γενικότερης ουσιαστικής υποστήριξης.

Συγκεκριμένα στο δικό μας Νοσοκομείο υπάρχει η ευτυχής συγκυρία της ομάδας που εργάζεται και συνεργάζεται αρμονικά για ένα κοινό όραμα, η στήριξη από τη Διοίκηση αλλά και η συνεχής και αδιάκοπη στήριξη της δωρήτριάς μας, κ. Αλίκης Περρωτή-Κωνσταντοπούλου, που βοηθά κατά καιρούς ως προς την ανανέωση του εξοπλισμού μας με την προμήθεια μηχανημάτων της πιο σύγχρονης τεχνολογίας με την καλύτερη ποιότητα και τη χαμηλότερη ακτινοβολία στον ασθενή. Αυτά αποτελούν και το μοχλό για την καθημερινή μας εργασία μας και έκαναν δυνατή την απόκτηση του βραβείου αυτού.

Ειδικότερα, επί του θέματος, τοποθετήθηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Κούρτης ο οποίος τόνισε τα εξής αναφορικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το ζήτημα του Ερρίκος Ντυνάν και της Nοvartis:

«Ένας από τους λόγους που έχει δοθεί αυτή η κακή, αλλά αναγκαία επικαιρότητα είναι για να σταματήσουν να συμβαίνουν αυτά κάποια στιγμή. Τα μνημόνια στα οποία οδηγήθηκε η Ελλάδα, η ιστορία θα δείξει πόσο κακή επιλογή,από άλλους βέβαια ήταν, έλεγαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ότι ήταν αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, και των τεράστιων και χωρίς αντιστοιχία δαπανών στην Υγεία. Και τώρα έρχεται, τουλάχιστον έτσι πιστεύουν κάποιοι, ότι έρχεται να αποδειχτεί ότι όντως συνέβαινε αυτό. Όλα αυτά αντιστοιχούν σε τεράστιες και ανεξέλεγκτες δαπάνες, από πλευράς του δημοσίου, μέσα από τους δημόσιους προϋπολογισμούς. Και το θέμα του Ντυνάν και το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, και το θέμα της Νοvartis που είναι βέβαια παγκόσμιο. Εμάς μας «πήρε μπάλα» διότι αποφάσισε η Αμερική να ελέγξει τη δράση της Αμερικής παγκοσμίως. Έτσι μπήκαμε κι εμείς στο «κάδρο» ως χώρα. Η Νοvartis, για να σας δώσω να καταλάβετε, μόνο από ένα φάρμακο, έχει τζίρο 60 δισ. δολάρια το χρόνο. Οι Αμερικανοί έχουν γι΄αυτά ακόμα κάποιες δικλίδες και τα προσέχουν πολύ.»

Κύριε Διοικητά, σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του υπουργού Υγείας, κ. Ξανθού, εκφράζοντας ότι το παρουσιάζει την εικόνα ενός αξιόπιστου και αξιόμαχου νοσηλευτικού ιδρύματος, ανέφερε ότι το Κωνσταντοπούλειο δικαιούται μεγαλύτερης στήριξης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν βλέπετε όντως εμπράκτως να στηρίζει η Πολιτεία το Νοσοκομείο;

Το κάθε νοσοκομείο, δεν είναι μόνο του, είναι ενταγμένο στο σύνολο των δαπανών που δυστυχώς ελέγχονται πάρα πολύ αυστηρά με βάση τα μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των ευρωπαϊκών θεσμών κλπ..

Μέχρι όμως αυτή τη στιγμή που συζητάμε, δεν έχουμε να διατυπώσουμε ένα πολύ έντονο παράπονο για την κεντρική κυβέρνηση, για το Υπουργείο μας στη συγκεκριμένη περίπτωση, ότι μας αγνόησε. Και πάλι ξαναλέω, ότι οι ανάγκες μας είναι πολύ περισσότερες από αυτές που έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ο λόγος που οι ανάγκες μας είναι περισσότερες, είναι ότι, εδώ και αρκετά χρόνια, το Νοσοκομείο αυτό έχει μία εξέλιξη αλματώδη σε όλες τους τις υπηρεσίες και αυτό αποδεικνύεται από το ότι έχει 14 πιστοποιημένα τμήματα με πιστοποίηση ISO.

Πιστοποίηση που ελέγχεται και επικυρώνεται κάθε χρόνο και συνεχίζεται. Και επιδίωξή μας είναι να επικυρώνεται κάθε χρόνο και η πιστοποίηση αυτή να αναβαθμίζεται. Αυτό όμως δημιουργεί μία φήμη του Νοσοκομείου και άρα αυξάνει πάρα πολύ τη ζήτηση από πλευράς πληθυσμού.

Είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση που υπάρχουν δυστυχώς περιορισμένες δυνατότητες να την ικανοποιήσουν.

Η πρόθεση όλων μας είναι να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε και τον τελευταίο άνθρωπο που θα έρθει και θα ζητήσει υπηρεσίες εδώ.

Αυτό σημαίνει περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών μας, αλλά σημαίνει και δύο πολύ σημαντικά πράγματα που είναι κοστοβόρα: Σημαίνει ανεύρεση χώρων, και ανεύρεση χώρων σημαίνει, εδώ που έχουμε φτάσει- καινούρια κτίρια.

Αυτά που έχουμε τώρα, πολύ σύντομα θα εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους. Μην ξεχνάτε ότι δύο εμβληματικά τμήματα του Νοσοκομείου, στεγάζονται σε ένα κτίριο που είναι περίπου ενός αιώνα, από 1925. Είναι το Καρδιολογικό μας Τμήμα και η Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική. Αυτά τα δύο τμήματα στεγάζονται στο παλιό κτίριο, όπου αν δεν γίνουν παρεμβάσεις πάρα πολύ σημαντικές και άμεσες, θα αρχίσει να έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Και μιλάμε για δύο εμβληματικά τμήματα.

Επίσης, δεν έχουμε χώρους αυτήν την στιγμή για να ικανοποιήσουμε τις φιλοδοξίες, που είναι φιλοδοξίες σωστές και δημιουργικές, μιας που μιλάμε τώρα και για το βραβείο και για το ακτινολογικό τμήμα, του Ακτινολογικού Τμήματος.

Το Ακτινολογικό Τμήμα θα επιθυμούσε να εγκατασταθεί στο χώρο του Νοσοκομείου Μαγνητικός Τομογράφος, τον οποίο δεν έχουμε.

Δηλαδή έχουμε Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική, έχουμε ένα Χειρουργικό Τμήμα που έχει εξειδίκευση στους όγκους και άλλα τμήματα που σίγουρα θα αναβάθμιζαν τις υπηρεσίες τους αν είχαν και έναν μαγνητικό τομογράφο.

Δεν φτάνουν οι χώροι, και αυτό είναι ενδεικτικό.

Έχουμε και άλλες υπηρεσίες που θα θέλαμε να έχουμε χώρους για να τις αναπτύξουμε σύμφωνα με τις επιθυμίες μας. Και κυρίως δεν είναι επιθυμίες μας χωρίς νόημα, είναι για να εξυπηρετήσουμε και ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του πληθυσμού που καλύπτουμε.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, δύο νοσοκομεία όμορα έχουν κλείσει, που σημαίνει δεν εξυπηρετούν πια τους ανθρώπους που εξυπηρετούσαν. Το ένα είναι το Νοσοκομείο Πατησίων και το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, που όσο μικρά και περιορισμένων δυνατοτήτων ήταν, απορροφούσαν ανθρώπινο πληθυσμό που ζητούσε υπηρεσίες. Το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο είναι ακόμα στη φάση της οργάνωσής του και της ολοκλήρωσης των υπηρεσιών, και έτσι, ο πληθυσμός που εμείς καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε είναι πολύ μεγάλος πια.

Και βέβαια, ισχύει και αυτό που είπαμε προηγουμένως, ότι η ζήτηση μεγαλώνει ακόμα περισσότερο γιατί έχουμε υπηρεσίες που είναι περιζήτητες από τους ανθρώπους. Και όχι μόνο από τους πολίτες, αλλά και από άλλα νοσοκομεία.

Άλλα νοσοκομεία μας ζητούν να χρησιμοποιήσουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μας για ανάγκες δικές τους.

Και βέβαια, αυτοί προηγούνται. Δηλαδή αν έχουμε μία ημέρα που τη διαθέτουμε στους πολίτες και μας ζητηθεί να παρέμβουμε για να εξυπηρετήσουμε ασθενείς από άλλα νοσοκομεία, οι πολίτες μένουν πίσω, και αντιμετωπίζονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε άλλα νοσοκομεία. Έχουμε τέτοια προβλήματα.

Πολυατομικός αξονικός τομογράφος που κάνει απεικόνιση καρδιάς – Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο
Αναφορικά, τέλος, με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 

ο κ. Δοικητής επισημαίνει: η οργάνωση, δημιουργία και λειτουργία Πρωτοβάθμιας Υγείας προβλεπόταν με τον πρώτο νόμο για την δημιουργία Εθνικού Συστήματος Υγείας στη χώρα, κοντά 40 χρόνια τώρα, και έρχεται η τωρινή κυβέρνηση να το υλοποιήσει. Αυτό έχω να πω μόνο. Από εκεί και πέρα είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Είναι δηλαδή κάτι που ήταν ανάγκη να γίνει προκειμένου να υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας. Χωρίς αυτό ήταν κάτι ημιτελές. Προκειμένου δηλαδή να υπάρχει ολοκληρωμένο και σύγχρονο σύστημα Υγείας, που να μπορεί να διεκδικήσει ισότιμη αντιμετώπιση και από τις άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμους που έχουν εθνικά συστήματα Υγείας, προβλεπόταν από τον τότε νομοθέτη ότι πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργήσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πριν από 40 χρόνια. Υλοποιείται τώρα. Η ελπίδα είναι ότι θα ολοκληρωθεί. Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να καταλάβει πόσο μεγάλη σημασία έχει να πετύχει η οργάνωση αυτή. Έχει σημασία για όλο το σύστημα Υγείας.

Λίγα λόγια για το Ακτινολογικό Τμήμα του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου και το απεικονιστικό Τμήμα

«Το Ακτινολογικό Τμήμα δεν καλύπτει μόνο το Νοσοκομείο, καλύπτει και τα άλλα νοσοκομεία και απεικονιστικά, δηλαδή με εξετάσεις απεικόνισης, τα καλύπτει και επεμβατικά – με επεμβατική ακτινολογία, επείγοντα περιστατικά και ψυχρά περιστατικά. Δηλαδή η διάκριση που έχουμε πάρει, που αφορά την προστασία του πληθυσμού από την ακτινοβολία κλπ., δεν αφορά μόνο ένα νοσοκομείο, αφορά και ένα τμήμα του που καλύπτει και άλλα νοσοκομεία που αδυνατούν από μόνα τους να αντιμετωπίσουν είτε εφημερίες είτε επείγοντα περιστατικά.

Ο υπερσύγχρονος ψηφιακός αγγειογράφος 

Τα νοσοκομεία της περιοχής μας κάτι τους λείπει, κάτι δεν μπορούν να προσφέρουν για να ολοκληρώσουν μία θεραπεία ή μία διαγνωστική διαδικασία. Τότε απευθύνονται σε εμάς. Εμείς ε΄χουμε ας πούμε, τώρα, έναν υπερσύγχρονο ψηφιακό αγγειογράφο. Ο οποίος καλύπτει πάρα πολλές ανάγκες διαγνωστικές αλλά και επεμβατικές. Μέσω του ψηφιακού αγγειογράφου τοποθετούνται τα περίφημα στεντ. Έτσι λοιπόν, επειδή έχουμε πολύ ικανούς χρήστες τους μηχανήματος από διάφορες ειδικότητες, αρκετά συχνά μας ζητούν από άλλα νοσοκομεία να τον χρησιμοποιήσουν. Ο ψηφιακός αγγειογράφος είναι ένα από αυτά τα μηχανήματα που μας ζητούν. Έχουμε σχεδόν αποκλειστικότητα για την περιοχή μας, αλλά και για άλλα νοσοκομεία εκτός Αττικής, σε μία επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται ERCP, είναι κάτι εξειδικευμένο και έχει να κάνει με το πεπτικό σύστημα. Ένας ικανός αριθμός περιστατικών που αντιμετωπίζεται σε αυτό το τμήμα είναι παραπομπές από άλλα νοσοκομεία.» επεσήμανε ο Δρ. Κούρτης.

Ψηφιακός Αγγειογράφος – Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο

«Σήμερα κάναμε μία επέμβαση σε μία ασθενή που ήρθε από τα Χανιά. Δεν έβρισκε να κάνει οστική βιοψία και τελικώς ήρθε από τα Χανιά εδώ για να την κάνει. Μιλάμε πάντα για τον απεικονιστικό τομέα του Νοσοκομείου» πρόσθεσε ο Δρ. Μανιάτης.

«Ο απεικονιστικός τομέας στο Νοσοκομείο είναι και ο μοναδικός σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει άλλο νοσοκομείο, το οποίο έχει δική του ανεπτυγμένη επεμβατική κλινική. Δεν υπάρχει άλλος. Δέχεται δηλαδή ο επεμβατικός τομέας ασθενείς, τους οποίους τους διαχειρίζεται κλινικά, ο ίδιος ο απεικονιστικός τομέας, στην κλινική του με τα κρεβάτια του.

Όλη η τάση αυτή τη στιγμή, η παγκόσμια τάση, είναι η ακτινολογία να γίνει όσο πιο κλινική ειδικότητα γίνεται. Γιατί δεν είναι εργαστήριο, έρχεσαι σε απευθείας επαφή με τον άρρωστο. Και η επεμβατική ακτινολογία σήμερα κάνει πάρα πολλές επεμβάσεις και αντικαθιστά σε πολλά σημεία και τη συμβατική χειρουργική.

Το πρωτοποριακό σημείο του Νοσοκομείου μας είναι ότι υπάρχει και ανεπτυγμένη κλινική, με κλίνες και νοσηλεύτριες, όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς, τους οποίους διαχειρίζονται οι επεμβατικοί ακτινολόγοι του νοσοκομείου. Σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία, οι ασθενείς που υφίστανται επεμβατικές πράξεις, φιλοξενούνται σε κρεβάτια των χειρουργικών κλινικών. Δεν τα διαχειρίζονται κλινικά δηλαδή, οι γιατροί. Και αυτό είναι και το μέλλον. Οι ακτινολόγοι του μέλλοντος θα διαχειρίζονται υβριδικά μηχανήματα που θα κάνουν τα πάντα, συν την τεχνητή νοημοσύνη.»

«Η ραχοκοκαλιά του Νοσοκομείου»

Ενώ η Δρ. Τσαπάκη μίλησε για τη «ραχοκοκαλιά» του Νοσοκομείου: «Είναι η ραχοκοκαλιά γιατί είναι και ο πιο ακριβός εξοπλισμός. Δηλαδή αν σκεφτεί κανείς ότι η αίθουσα του αγγειογράφου κόστισε γύρω στο 1.5 εκατ. ευρώ για να διαμορφωθεί και να αγοραστεί ο εξοπλισμός, δεν είναι κάτι που το αγοράζει εύκολα κανείς.»

Και αυτό είναι δωρεά. Το δώρισε η κυρία Περρωτή-Κωνσταντοπούλου, η δωρήτριά μας. επεσήμανε τέλος ο Διοικητής, προσθέτοντας:

«Αυτά όσον αφορά το απεικονιστικό Tμήμα. Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη αυτού του Τμήματος. Αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα. Δηλαδή η Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική που μπορώ να μιλήσω ως καθ΄ ύλην αρμόδιος, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κέντρο αναφοράς αντιμετώπισης λοιμώξεων των οστών και των αρθρώσεων. Όλα τα τμήματα προσπαθούν να έχουν μία τέτοια παρουσία.

Εάν είχαμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε χώρους κατάλληλους για όλα αυτά, τότε θα αναδεικνυόταν αυτό το Νοσοκομείο σε ένα πρότυπο νοσοκομείο

γιατί όλα αυτά χτίστηκαν σιγά σιγά, χωρίς «τσαπατσουλιές» -ας το πω έτσι-, με πολλή δουλειά, αυταπάρνηση και αυτοθυσία, και προσεκτική δουλειά, που το κάθε ένα μηχάνημα – άνθρωπος, ο καθένας που τοποθετείται σε ένα χώρο και δημιουργεί ένα τμήμα είναι πολύ καλά τοποθετημένα και μελετημένα, έτσι ώστε να λειτουργούν στον υψηλότερο δυνατό βαθμό. Γι΄ αυτό άλλωστε είναι πιστοποιημένα με ISO.»

«Κοινό όραμα»

Όπως αναφέρθηκε και στον πρόλογο του ρεπορτάζ, η Δρ. Τσαπάκη επεσήμανε την αδιευκρίνιστη αυτή «συνταγή» της συνεργασίας που οδηγεί στην επιτυχία.

«Για κάποιο λόγο τον οποίο εγώ προσωπικά δεν μπορώ να εξηγήσω, όλοι μας βαδίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση όσον αφορά το όραμα. Δηλαδή, για κάποιο λόγο, όλοι έχουν μία κοινή γραμμή και με ιδιωτικούς όρους. Ορισμένες φορές, και ορισμένα τμήματα, λειτουργούν σαν να είναι ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Δεν μπορώ να πω για όλα τα τμήματα, τουλάχιστον σε αυτά με τα οποία συνεργάζομαι. Αυτό για μένα είναι το σημαντικό και που βοηθάει παρά τις αντίξοες συνθήκες.», τόνισε η Δρ. Τσαπάκη.

Σύμφωνα με την Δρ. Τριαντοπούλου, είναι οι «Επιστημονικές ανησυχίες και τα ερευνητικά ενδιαφέροντα τα οποία συγκλίνουν στον ίδιο στόχο. Αυτή είναι η ουσία.» όπως θα επισημάνει.

«Παγκόσμια Ημέρα Ακτινολογίας» 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακτινολογίας καθιερώθηκε το 2012, με κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινολογίας (ESR), της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής (RSNA), και του Αμερικανικού Κολεγίου Ακτινολογίας (ACR), για να αναδείξει τη σημαντική συμβολή της ακτινολογίας στη σύγχρονη ιατρική.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακτινολογίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου για να αποτίσει φόρο τιμής στον Γερμανό φυσικό Βίλχελμ Ρέντγκεν, ο οποίος ανακάλυψε τις ακτίνες Χ στις 8 Νοεμβρίου του 1895.

Η Ημέρα είναι φέτος αφιερωμένη στην «απεικόνιση της καρδιάς», ενώ όπως ήδη αναφέρθηκε, η Παγκόσμια Ημέρα Ιατρικής Φυσικής είναι αφιερωμένη στους ασθενείς.

Θερμές ευχαριστίες στη Διοίκηση και τα Τμήματα Ακτινολογίας, Αξονικής Τομογραφίας και Ιατρικής Φυσικής του Κωνσταντοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας, για την πραγματοποίηση της συνέντευξης στον χώρο του Νοσοκομείου.

Πρώτη δημοσίευση: Politis Online

07/11/2019

Author: Athina Korovesi