Μια βραδιά πολιτιστικής μυσταγωγίας. Η Βίκυ Φλέσσα συνομιλεί με το αθηναϊκό κοινό και τους επιφανείς καλεσμένους της

Η εκδήλωση «Ευρώπη και Ελληνικός Πολιτισμός» στο Μέγαρο Υπατία και η δημόσια στήριξη της υποψηφιότητάς της από τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη
Της Αθηνάς Κοροβέση

 

Το πάθος της για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα ήταν εμφανές σε κάθε της εκπομπή. Ένα πάθος που μετεξελίχθηκε σε μία δυνατή θέληση για προσφορά εξ ονόματος των συμπολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να της δοθεί η δυνατότητα να εκπροσωπήσει τους Έλληνες στον ευρωπαϊκό «ναό» της Δημοκρατίας, με απώτερο σκοπό «να… ταράξει τους Ευρωπαίους στην Ελλάδα».

Αυτή η τελευταία φράση, την οποία η Βίκυ Φλέσσα επεσήμανε με περηφάνια στη συνέντευξη που μου παραχώρησε στο Politis Online, συμπυκνώνει ίσως το βαθύτερο νόημα όλου του αγώνα της. Με στόχο το Ευρωκοινοβούλιο, η Βίκυ Φλέσσα προτάσσει τις αξίες και τα ιδανικά της αρχαίας Ελλάδας από τη θέση, αυτή την φορά, της υποψηφίου που δέχεται ερωτήματα και όχι εκείνης που τα θέτει στους συνεντευξιαζόμενούς της.

Η ΕΡΤ αποτελεί για τη δημοσιογράφο ένα μεγάλο κεφάλαιο. Η εκπομπή της «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας τέλειος «σύντροφος» για εκείνους που αναζητούσαν το κάτι παραπάνω, για εκείνους που ήθελαν να εξερευνήσουν σκέψεις σε πολλά επιστημονικά πεδία, όχι τόσο συζητήσιμα στην καθημερινή ζωή, η οποία κατά βάση αρκείται στην πολιτική και οικονομική θεματολογία.

Λίγο πριν τις κρισιμότερες κάλπες για την Ευρώπη

Την Πέμπτη 23 Μαΐου, οι Αθηναίοι πολίτες είχαν μια μοναδική ευκαιρία. Να ξεφύγουν για λίγες ώρες από τα προβλήματα της καθημερινότητας και να βρεθούν νοερά στο πλατό της πετυχημένης εκπομπής της Βίκυς Φλέσσα για να συνομιλήσουν με ανθρώπους που όλοι τους πέρασαν από την καρέκλα του συνομιλητή της δημοσιογράφου. Προσωπικότητες εξέχουσες και σπάνιες, που συμπαρέσυραν με τον λόγο τους το κοινό σε μία πολιτιστική «μυσταγωγία» τις παραμονές των κρισιμότερων εκλογών για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Όλα αυτά, σε έναν χώρο που έδενε αρμονικά με τα λεγόμενα των ομιλητών της εκδήλωσης που έφερε τον τίτλο «Ευρώπη και Ελληνικός Πολιτισμός».

Στο φιλόξενο και πανέμορφο Μέγαρο Υπατία. Ένα έξοχο δείγμα Αθηναϊκής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα, του αρχιτέκτονος – καθηγητού Αλέξανδρου Νικολούδη (Λέρος 1874 – Αθήνα 1944), με τον συμβολισμό να είναι βαρύγδουπος.

Βίκυ Φλέσσα

Έχοντας θέσει τον εαυτό της στην κρίση του ελληνικού λαού, και ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν βρεθούμε ενώπιον της κάλπης για τις Ευρωεκλογές, η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία διοργάνωσε αυτήν, την αφιερωμένη στην Ευρώπη και τον Ελληνικό πολιτισμό, βραδιά, προσκαλώντας τους συμπολίτες της να πραγματοποιήσουν ένα παιδευτικό ταξίδι μαζί της και να μυηθούν από κοινού στα πλέον εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας, στον Πολιτισμό και την Παιδεία , καθώς και στην σύνδεση αυτών με την Ευρώπη.

Μαζί τους κι εγώ, που βλέποντας τους σημαντικούς καλεσμένους της «οικοδέσποινας» της βραδιάς, δεν μπορούσα παρά να γυρίσω πίσω στον χρόνο και να ανακαλέσω στην μνήμη μου τις εν λόγω συνεντεύξεις με τον Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Καθηγητή Γλωσσολογίας και πρ. Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, τον Θεοφάνη Τάση, Λέκτορα Σύγχρονης Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Alpen-Adria Universitat της Αυστρία, με τον πατήρ Φιλόθεος Φάρος, κληρικό, συγγραφέα και ψυχαναλυτή, με τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Καθηγητή Επιστήμης της Πληροφορικής στο ΜΙΤ των ΗΠΑ, την Κική Δημουλά, Ποιήτρια και Ακαδημαϊκό, τον Στέλιος Ράμφος, Συγγραφέα και Φιλόσοφο, και με τον Βασίλη Σκουρή, τ. Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο χρόνος όμως συνέχιζε κανονικά και η τεχνολογία βοήθησε να βρεθούν σε ένα πάνελ όλοι οι παραπάνω διανοούμενοι.

Ειδικότερα, μετά τον χαιρετισμό και την εισαγωγική τοποθέτηση της κυρίας Φλέσσα, την εκδήλωση άνοιξε η Κική Δημουλά που εμπιστεύτηκε στο κοινό την απαγγελία του ποιήματός της «Τυφλό Σύστημα Επαφής» σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, στέλνοντας τις πιο θερμές ευχές της στην υποψήφια Ευρωβουλευτή και στηρίζοντας το έργο της.

Στη συνέχεια την σκυτάλη έλαβε ο κορυφαίος Έλληνας γλωσσολόγος και πρώην πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Γεώργιος Μπαμπινιώτης

Στην ενδελεχή ομιλία του, αναφέρθηκε στη διασύνδεση του ελληνικού Πολιτισμού με τις καταβολές της Ευρώπης, εξαίροντας τη σημασία της βαθιάς ενασχόλησης με ζητήματα διανόησης και πολιτισμού, κάτι που εκλείπει στις μέρες μας. Την εισήγησή του ωστόσο ξεκίνησε με την αναφορά στην υποψηφιότητα της Βίκυς Φλέσσα τονίζοντας τα ακόλoυθα:

«Η μαθήτρια μου Βίκυ Φλέσσα είναι ταυτισμένη με τη γλώσσα. Όχι μόνο γιατί είναι φιλόλογος, αλλά γιατί έχει πάθος για τη γλώσσα, το οποίο έχουμε μοιραστεί και στις εκπομπές της. Έτσι με χαρά βρίσκομαι εδώ, να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε σκέψεις για την Ευρώπη, εγώ βέβαια για την προοπτική της γλώσσας. Η Βίκυ Φλέσσα μπαίνει σε ένα αγώνα και έχει θέσει ένα στόχο, τον οποίο θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Δηλαδή, πως μπορεί ένας ευρωβουλευτής να αγωνιστεί για να αλλάξει την τρωθείσα εικόνα της Ελλάδος, του Έλληνα και του Ελληνισμού. Θέλει έναν αγώνα, που έχει τη δύναμη να τον κάνει».

Η ανοιχτή στήριξη από τον κορυφαίο γλωσσολόγο, Γ. Μπαμπινιώτη

Είναι πρώτη φορά που ο κορυφαίος γλωσσολόγος της χώρας υποστηρίζει δημοσίως υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλώνοντας σίγουρος πως το εγχείρημα της κυρίας Φλέσσα αποτελεί εθνική αποστολή.

«Θα ήθελα η Βίκυ Φλέσσα κι όσοι φτάσουν με το καλό να έχουν έναν λόγο στην Ευρώπη, να συγκροτήσουν συμμαχίες με Ιταλούς, με Γερμανούς και άλλους, που πιστεύουν και τιμούν τα κλασσικά γράμματα για να επανέλθει η διδασκαλία των κλασσικών γλωσσών στην Ευρώπη. Για να αλλάξει η εικόνα μας έξω, η οποία έχει τρωθεί και από την έλλειψη επαφής με τα κείμενά μας και από την περιπέτεια της κρίσεως που μας μετέβαλε στους επαίτες της Ευρώπης, χρειάζεται ένας αγώνας σε πολλά επίπεδα. Αγώνας κατ’ εξοχήν στον πολιτισμό, που είναι ο χώρος όπου υπερέχουμε. Μακάριος όποιος τον κάνει και εμείς θα είμαστε δίπλα του»δήλωσε στη συνέχεια ο Καθηγητής, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή του στην υποψηφιότητα της κυρίας Φλέσσα.

Παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση υπήρξαν οι γονείς του πολυβραβευμένου επιστήμονα Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, Σοφία και Περικλής Δασκαλάκης, για να παρακολουθήσουν την παρέμβαση του υιού τους αναφορικά με τα προσωπικά του βιώματα και εν γένει τα ερεθίσματα της ζωής με αφετηρία τον Πολιτισμό, τιμώντας και επικροτώντας με αυτόν τον τρόπο την πρωτοβουλία της κυρίας Φλέσσα.

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης

Η Βίκυ Φλέσσα αναφέρθηκε στο όραμα του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, την ίδρυση του «Παρατηρητηρίου για την Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης», το οποίο η ίδια, στην  περίπτωση που εκλεγεί, θα καταβάλει τα μέγιστα για την ίδρυσή του στα Στάγειρα, την γενέτειρα του Αριστοτέλη.

Εξ Αυστρίας ορμώμενος, ο σπουδαίος λέκτορας Σύγχρονης Φιλοσοφίας Θεοφάνης Τάσης, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στην αρχαία Ελλάδα και στη συνεισφορά των Ελλήνων σε παγκόσμια κλίμακα, επεσήμανε τη μεγάλη δυναμική της ελληνικής γλώσσας, ζήτημα που η κυρία Βίκυ Φλέσσα έχει θέσει πολύ υψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της.

Θεοφάνης Τάσης

Επιπλέον μίλησε για την εικόνα του ανθρώπου στην εποχή της ψηφιοποίησης και των κοινωνικών δικτύων και για την σημασία των αλγορίθμων.

Ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος εν συνεχεία, μίλησε εκτενώς για το εν λόγω ζήτημα των αλγορίθμων, για τη σύνδεση νοημοσύνης και συνείδησης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το παρελθόν μας δείχνει το δρόμο για το μέλλον, και θέτοντας έτσι πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Στέλιος Ράμφος

Ο πατήρ Φιλόθεος Φάρος, προσέγγισε το θέμα της εκδήλωσης από την θρησκευτική οπτική, εισάγοντας την έννοια της «Αποχριστιάνισης». «Ο σύγχρονος δυτικός άνθρωπος δεν φαίνεται να έχει κάποια επαφή με το μυστήριο του Θεού», ανέφερε.

πατήρ Φιλόθεος Φάρος

Ο Βασίλης Σκουρής, με θητεία ρεκόρ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέφερε την εμπειρία του από την σταδιοδρομία του στα κοινοτικά όργανα,  τονίζοντας τη σημασία που δίνουν οι πολίτες του εξωτερικού στον ελληνικό Πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα, κάτι που οι Έλληνες δεν κατανοούν, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Βασίλης Σκουρής

«Εμείς θα πρέπει να φροντίσουμε για την εξαγωγή του ελληνικού πνεύματος και της κλασικής παιδείας» επεσήμανε.

Την εκδήλωση έκλεισε η Βίκυ Φλέσσα, με μία αφήγηση που ταξίδεψε το κοινό νοερά σε ολόκληρη τη χώρα, ενθυμούμενη στιγμές από την προ ολίγων ημερών περιοδεία της ανά την επικράτεια και εξηγώντας πως θα ήθελε ένα μικρό παιδί από την Ευρώπη να γνωρίσει τον Πολιτισμό της χώρας μας.

Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την οικοδέσποινα του Μεγάρου Υπατία για την ευγενική παραχώρηση του χώρου, τους ομιλητές για την απλόχερη και αφιλοκερδή συμμετοχή τους, καθώς και όλους τους φίλους και τις φίλες που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία του, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις από την κεντρική αίθουσα καθώς και από το μεγάλο φουαγιέ του Μεγάρου, μέσω οθόνης.

Η αγαλλίαση της ψυχής και οι στόχοι εξ ονόματος των Ελλήνων

Το κοινό, που με την παρουσία του ξεπέρασε τις προσδοκίες της διοργάνωσης, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει δια ζώσης και δια μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων, τις παρεμβάσεις των εξεχουσών προσωπικοτήτων της συντονίστριας της εκδήλωσης Βίκυς Φλέσσα, και να συνομιλήσει με τους ομιλητές μετά το πέρας αυτής κατά τη μικρή δεξίωση στο φουαγιέ και τον κήπο του Μεγάρου, εκφράζοντας μάλιστα τα θετικά σχόλιά του για αυτό το όμορφο «ταξίδι».

Σχόλια που έκαναν λόγο για αγαλλίαση της ψυχής και αρκούν για να κατανοηθεί το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του πολιτιστικού σκέλους στις ζωές μας. Εκείνο, που πολλές φορές ξεχνάμε. Με πρωτοβουλίες όμως σαν την συγκεκριμένη να μας το υπενθυμίζουν και να καθιστούν απαραίτητη την παρουσία των πρωταγωνιστών τους στις ζωές μας. Όπως εκείνη η απαραίτητη για κάποιους (και για την γράφουσα) συνήθεια «εθισμού» στις τηλεοπτικές συζητήσεις της οικοδέσποινας.

Η συζήτηση μεταδόθηκε μέσω του διαδικτύου σε live-streaming. Ακολουθεί το βίντεο με της εκδήλωσης.

https://www.youtube.com/watch?v=RyLHunQ4Ftw&feature=emb_title

 

Πρώτη δημοσίευση: Politis Online

25/05/2019

Author: Athina Korovesi