Η Ζέφη Δημαδάμα για την Α΄Αθήνας και το ΚΙΝΑΛ: Η κοινωνία συσπειρώνεται γύρω μας. Γύρω από την ιστορία του ΠΑΣΟΚ

Συνέντευξη στην Αθηνά Κοροβέση

Η Δρ. Ζέφη Δημαδάμα σε αυτές τις εθνικές εκλογές ζητάει τη δύναμη των πολιτών για να γίνει η φωνή τους στο ελληνικό κοινοβούλιο. Με βιογραφικό που παραπέμπει σε υποψηφιότητα διεθνούς εμβέλειας, η Ζέφη Δημαδάμα επέλεξε την Α΄ Αθηνών για να δώσει την εκλογική μάχη με το Κίνημα Αλλαγής. Την πόλη όπου διαμένει και όπου κινείται στην καθημερινότητά της. Και με το κόμμα στο οποίο παρέμεινε πιστή καθ’όλη την πολιτική της πορεία, χωρίς λοξοδρομήσεις.

Η πίστη στο κόμμα της, την έχουν καταστήσει ένα από τα πιο αγαπητά στελέχη, που έχουν αποδείξει παράλληλα την ικανότητα να ηγηθούν την επόμενη μέρα από θέσεις ευθύνης, χωρίς αυτό ωστόσο να μεταφράζεται ως «προσήλωση στην καρέκλα», όπως η ίδια επισημαίνει στις δημόσιες παρεμβάσεις της. Σε αυτές μάλιστα, και ιδίως στις τηλεοπτικές εμφανίσεις, μπορεί να διαπιστώσει κανείς την καταρτισμένη της σκέψη, την επιχειρηματολογία και την αμεσότητα που διακρίνει την Δρ. Δημαδάμα, με τις ιδιαίτερες ευαισθησίες σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισότητας των φύλων, εκπαίδευσης, περιβάλλοντος και διεθνών σχέσεων. Θεματολογία που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αρθρογραφίας και συγγραφής επιστημονικών κειμένων στον εγχώριο και διεθνή τύπο.

Τα εν λόγω ζητήματα βρίσκονται άλλωστε στην καθημερινή της «ατζέντα» καθότι τον περασμένο Δεκέμβριο επανεκλέχθηκε στην Αντιπροεδρία ων Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Women) κερδίζοντας εκ νέου τoν σεβασμό της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής οικογένειας, ενώ παράλληλα τελεί χρέη Αναπληρώτριας Γραμματέως Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και Γραμματέως Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ, έχοντας επίσης διατελέσει στο παρελθόν Αντιπρόεδρος του διακομματικού Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών.

Τη Ζέφη Δημαδάμα θα τη συναντήσει κανείς, εκτός από την γειτονιά της στο κέντρο της Αθήνας, εκτός από τα τηλεοπτικά πάνελ, εκτός επίσης από τα διεθνή φόρα στα οποία συμμετέχει στο πλαίσιο των συναντήσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, και στις πανεπιστημιακές αίθουσες, καθώς διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και συγκεκριμένα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών. Εκεί όπου και η ίδια πραγματοποίησε τις προπτυχιακές σπουδές της πριν την μετέπειτα αξιόλογη πορεία της ως υπότροφος σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού για την απόκτηση διδακτορικού τίτλου σπουδών στα Οικονομικά του Περιβάλλοντος.

Η Ζέφη Δημαδάμα μιλάει στο Politis Online και την Αθηνά Κοροβέση για τις προκλήσεις της Α΄ Περιφέρειας Αθηνών, για τους αγώνες του Κινήματος Αλλαγής, για τους προσωπικούς της αγώνες στα προαναφερθέντα ευαίσθητα ζητήματα αλλά και για τη νέα γενιά, για την οποία παλεύει τόσο ως ακαδημαϊκός, όσο και ως ενεργή πολίτης, μητέρα, εργαζόμενη και πολιτικός.

Αθηνά Κοροβέση: Κυρία Δημαδάμα, θα ήθελα να ξεκινήσω αυτή τη συνέντευξη γυρνώντας πίσω τον χρόνο και συγκεκριμένα ένα εξάμηνο πριν. Τον Δεκέμβριο του 2018 επισφραγίστηκε στη Λισαβόνα η δεύτερη θητεία σας στην Αντιπροεδρία Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Τι σημαίνει για εσάς αλλά και για τη χώρα μας η επανεκλογής σας ως Αντιπρόεδρος των PES Women;  Να σημειώσουμε ότι είστε και η μοναδική Ελληνίδα που μετέχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ζέφη Δημαδάμα: Η εκπροσώπηση της Ελλάδας σε διεθνή φόρα είναι έτσι και αλλιώς σημαντική και απαραίτητη για τη χώρα. Από το 2010 και μετά, στα χρόνια της κρίσης, η Ελλάδα ταυτίστηκε δυστυχώς με το “κακό παράδειγμα” το “παράδειγμα προς αποφυγήν” για την Ευρώπη και όχι μόνο. Άρα η παρουσία μας σε ευρωπαϊκές συναντήσεις έχει αυτό τον υψηλό στόχο, να υπερασπιστούμε και να ενισχύσουμε την πατρίδα μας. Ειδικά στο Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι απαραίτητη η παρουσία μας για την ενημέρωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών από το ΠΑΣΟΚ -μοναδικό μέλος του ΕΣΚ- για την κρίσιμη κατάσταση στη χώρα, με ειλικρίνεια αλλά και με προτάσεις για ένα καλύτερο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμος ο ρόλος μας όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θυμάται που και που να χτυπήσει την πόρτα των Σοσιαλιστών. Είμαστε εκεί και ενημερώνουμε για το αληθινά συντηρητικό και λαϊκιστικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και του στενού αναντικατάστατου συνεταίρου ΑΝΕΛ μέχρι πρόσφατα.

Α.Κ.: Από τα ευρωπαϊκά στα εγχώρια, και συγκεκριμένα στη μάχη της Α΄ Αθηνών με το Κίνημα Αλλαγής. Ποιο κάλεσμα απευθύνετε στους ψηφοφόρους;

Z.Δ.: Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και η Αθήνα αποτελεί την μητρόπολη της Ελλάδας. Η καθημερινότητα των πολιτών στην Αθήνα είναι πραγματικά δύσκολη και η υπερσυγκέντρωση πληθυσμού εδώ και δεκαετίες ενισχύεται με την έλευση προσφύγων και μεταναστών. Είναι μεγάλη πρόκληση στις μέρες μας μια νέα γυναίκα, μια σοσιαλίστρια και φεμινίστρια να είναι υποψήφια βουλευτής στην Α’ Αθήνας! Και μου αρέσουν οι προκλήσεις! Το βασικό μας αίτημα πιστεύω όσων ζούμε στην Αθηνά είναι να ξαναγίνει η πόλη μας θετική, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας, να (ξανα)αγαπήσουμε το να ζούμε στην πόλη μας. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων, της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και συστηματική εθνική στρατηγική.

Α.Κ.: Επιπρόσθετα, αυτή η κατάσταση που κυριαρχεί στο κέντρο της Αθήνας, την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν «κατάσταση ανομίας», θα την αλλάξετε; Ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας απέναντι στο φαινόμενο αυτό;

Z.Δ.: Στην Αθήνα επικρατεί μια αίσθηση ατιμωρησίας, ένα χάος, μία πόλη όπου ο καθένας μας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Από εγκληματικές ενέργειες, από τοξικοεξαρτημένους οι οποίοι βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, αβοήθητοι από μία πόλη όπου τα κεντρικά της Πανεπιστήμια αποτελούν χώρους ανομίας ή παρανομίας, όπου τα μνημεία της έχουν καταρρεύσει και οι κάτοικοι να προσπαθήσουν να “επιβιώσουν κυριολεκτικά” σε ένα σκηνικό απαξίωσης… Αυτό δεν αρμόζει στην Αθήνα, ούτε στους ανθρώπους της. Κατοίκους, επισκέπτες, τουρίστες. Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα μας! Και οι ευθύνες απέναντι στην παρακμή της είναι πολιτικές σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο όπως και η αναζήτηση στρατηγικής και οι προτεινόμενες λύσεις! Για αυτό στρατεύομαι σε αυτή την προσπάθεια με το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ. Έχουμε σχέδιο, το «Σχέδιο Ελλάδα», με ολοκληρωμένες προτάσεις και μέτρα τα οποία άμεσα μπορούν να υλοποιηθούν.

Α.Κ.: Θα ήθελα να συνεχίσουμε με ένα ζήτημα με το οποίο καταπιάνεστε και έχετε ασχοληθεί εκτενώς, το Περιβάλλον. Ποια πιστεύετε πως είναι η στάση του Έλληνα πολίτη αλλά και της πολιτείας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη; Τί είναι αυτό που μας λείπει και ποια η δική σας ατζέντα σχετικά με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις;

Z.Δ.: Η ενασχόλησή μου με τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον συνδέεται άμεσα με τις πόλεις, και στην προκειμένη περίπτωση με την Αθήνα. Θα μιλήσω για 3 βασικά σημεία, τα οποία μας επηρεάζουν ήδη και σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή η οποία είναι ήδη εδώ. Οι σύγχρονες πόλεις “κρατούν” το κλειδί για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας δεν έχει καταφέρει δυστυχώς να ακολουθήσει την Ευρώπη ούτε στην ενεργειακή μετάβαση με περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές, ούτε στη διαχείριση και εξοικονόμηση του νερού, αλλά ούτε και στην οχύρωσή μας σχετικά με φυσικές καταστροφές (ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες κλπ). Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να αποτελεί κορυφαία επιλογή για την χώρα μας. Σήμερα όχι αύριο!

Α.Κ.: Ο αγώνας που έχετε δώσει, από την αρχή της πολιτικής σας καριέρας, στην ισότητα των φύλων και στα ανθρώπινα δικαιώματα, πιστεύετε ότι δικαιώνεται μέχρι τώρα;

Z.Δ.: Είναι βασική μου πεποίθηση ότι ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι συνεχής και έτσι πρέπει να είναι. Έχουν γίνει βήματα και και στην ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών, και σε ζητήματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και σε θέματα προσφύγων και μεταναστών και κοινωνικής δικαιοσύνης. Έχουν όμως να γίνουν ακόμη πολλά. Σε άλλο βαθμό και με άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο πιστεύω ότι οι βασικές αρχές του σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας είναι ακόμη ζητούμενα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, οι ίσες ευκαιρίες και οι όσο το δυνατόν λιγότερες ανισότητες. Συνεχίζουμε! Δεν σταματάμε να απαιτούμε τα αυτονόητα άλλα και πολλά πολλά περισσότερα… Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι έχουμε υπηρετήσει αυτές τις αρχές και όχι οι δήθεν προοδευτικοί που αποδείχθηκαν οι πιο καρεκλοκένταυροι…

Το μεγάλο μας στοίχημα είναι το τείχος στο φασισμό και στο λαϊκισμό.

Α.Κ.: Σε σχέση τώρα με τη νέα γενιά, τί να περιμένουν οι άνθρωποι που κατά χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει ή εγκαταλείπουν τη χώρα μας κατά τα χρόνια της κρίσης; Ποιο το δικό σας μήνυμα;

Z.Δ.: Αρκετοί με συναντούν και μου λένε πολλές φορές, γνωρίζοντας την πορεία μου στο Πανεπιστήμιο ως διδάσκουσα, ως Αντιπρόεδρος Γυναικών του ΕΣΚ, ως μητέρα ενός εφήβου, ότι μάλλον είμαι «τρελή» που ασχολούμαι με την πολιτική! Να κάνω πίσω! Δυστυχώς, το πολιτικό «τσίρκο» των δανεικών–περιφερόμενων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που παρακολουθήσαμε, η ακροβατούσα θεσμική λειτουργία του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και ο αθυρόστομος, προσβλητικός πολιτικός λόγος ορισμένων βουλευτών και υπουργών, αποθαρρύνει τους πολίτες από τη συμμετοχή και αδυνατίζει τη συμμετοχική δημοκρατία. Το πλήγμα στη δημοκρατία είναι και θα είναι μεγάλο μιας και η διχαστική λογική δυστυχώς συνεχίζει να υπηρετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, αν δεν βάλουμε φραγμό σε κάθε λαϊκιστή και ακραίο από σήμερα κιόλας. Το τείχος στο φασισμό και στο λαϊκισμό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Το μεγάλο στοίχημα όλων των δημοκρατών πολιτών.

Α.Κ.: Πως βλέπετε την πορεία του ΚΙΝΑΛ λίγες μέρες πριν τις κάλπες; 

Z.Δ.: Είμαστε πολλοί και είμαστε δυνατοί. Πολλά στελέχη από το ΠΟΤΑΜΙ και τη ΔΗΜΑΡ παρέμειναν στην προσπάθεια αλλά και η κοινωνία, η βάση μας, συσπειρώνεται γύρω μας. Στις συγκεντρώσεις, στις ομιλίες, στις περιοδείες μας η προσέλευση του κόσμου είναι πρωτοφανής! Η κοινωνία συσπειρώνεται γύρω μας, γύρω από την ιστορία του ΠΑΣΟΚ, της προσφοράς μας στη χώρα, του ολοκληρωμένου Σχεδίου Ελλάδα του ΚΙΝΑΛ. Συσπειρώνεται γύρω μας παρατηρώντας και βιώνοντας καθημερινά την fake αριστερά  και τη συντηρητική δεξιά που αντιπαλεύονται για την νομή της εξουσίας. Εμείς είμαστε ο σταθερός δρόμος, ο δρόμος της δημοκρατικής παράταξης και κινούμαστε αυτόνομα, σταθερά και δυναμικά!

Εμείς είμαστε ο σταθερός δρόμος και κινούμαστε αυτόνομα, σταθερά και δυναμικά.

Α.Κ.: Ο πρωθυπουργός ανάγει τη Συμφωνία των Πρεσπών στο ένα εκ των δύο μέγιστων επιτευγμάτων της διακυβέρνησής του. Χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαίνεσε τον Αλέξη Τσίπρα για την Συμφωνία, κάνοντας λόγο για «επίτευγμα σημαντικής πολιτικής ηγετικής ικανότητας». Ποιο είναι το σχόλιό σας ενόψει καλπών;

Z.Δ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεργάστηκε με απίστευτη προσήλωση με τους ΑΝΕΛ, έφεραν μια Συμφωνία με πολλά προβλήματα. Μία επιζήμια συμφωνία για τη χώρα, ιδίως σε μεσο-μακροπρόθεσμο χρόνο. Οι επιπτώσεις της συμφωνίας θα φανούν στις επόμενες γενιές πολύ πιο έντονα και εύχομαι να μην πλήξουν ανεπανόρθωτα τη χώρα μας. Τα Βαλκάνια αποτελούν μια πολύπλοκη γεωπολιτική σκακιέρα στην οποία απαιτείται να υπάρχει σύνεση, σοβαρότητα, διορατικότητα και χτίσιμο σταθερών συμμαχιών. Αυτή η κυβέρνηση δεν είχε δυστυχώς τίποτα από αυτά… Το μόνο που έκαναν είναι να κοροϊδεύουν ότι δήθεν διαφωνούν μεταξύ τους -Τσίπρας και Καμμένος- ενώ υλοποίησαν τα παραπάνω σε πλήρη συμφωνία έως το τέλος. Θα κριθούν για τη στάση τους και για την απαράδεκτη διαδικασία εξπρές που επέλεξαν, χωρίς καμία εθνική συνεννόηση. Όπως θα κριθούν και οι “περιφερόμενοι βουλευτές” οι οποίοι μετά από παλινδρομήσεις αποφάσισαν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας. Με ανταλλάγματα; Όλοι θα κριθούμε…

Α.Κ.: Κλείνοντας, πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήσατε την προεκλογική σας ομιλία σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ποιο κλίμα εισπράξετε; 

Z.Δ.: Τολμήσαμε και κερδίσαμε! Η προεκλογική ομιλία μου στο Ξενοδοχείο Κάραβελ συγκέντρωσε πλήθος κόσμου από όλες τις ηλικίες, και από όλα τα διαμερίσματα της Αθήνας. Η στήριξη όλων των συμπολιτών και συναγωνιστών μου ήξερα ότι θα ήταν μεγάλη. Θα ήθελα επί τη ευκαιρία να ευχαριστήσω τον υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, Παύλο Χρηστίδη, για τα εξαίρετα κι ευγενικά του λόγια κατά τον πρόλογό του, καθώς και όλα τα επιφανή και «αφανή» στελέχη της παράταξής μας που βρέθηκαν στο πλευρό μου και με τίμησαν με την παρουσία τους στην κατάμεστη αίθουσα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα ήθελα να απευθύνω στους εθελοντές, στην ομάδα που φτιάξαμε και πορευόμαστε μαζί στα εύκολα και στα δύσκολα. Η αλλαγή έρχεται! Με πυξίδα το παρελθόν και προορισμό το μέλλον. Δώστε μου δύναμη να γίνω η φωνή σας!

Α.Κ.: Κυρία Δημαδάμα, σας ευχαριστώ θερμά.

Πρώτη δημοσίευση: Politis Online

05/07/2019

Author: Athina Korovesi