Μια ιστορία που «τρέχει» όσο υπάρχουν άνθρωποι… Η πρεμιέρα της “Αφοσίωσης” στο Στούντιο Μαυρομιχάλη

Συνέντευξη με την Φιλίππα Ταμπάρη, πρωταγωνίστρια του θεατρικού έργου της Μανίνας Ζουμπουλάκη, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο σανίδι.
Της Αθηνάς Κοροβέση

Μετά την πετυχημένη «Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη, που αναβίωσε στην σκηνή του Θεάτρου Αλκμήνη, η φετινή σεζόν βρίσκει την ηθοποιό Φιλίππα Ταμπάρη στο Στούντιο Μαυρομιχάλη. Να συμπρωταγωνιστεί, όπως και στο προαναφερθέν εμβληματικό έργο, με το ίδιο θεατρικό ταίρι, τον ηθοποιό Νίκο Γεωργάκη. Αυτή τη φορά όμως όχι ως σύζυγοι, αλλά… ως παράνομο ζευγάρι.

«Πρόκειται για έργο της Μανίνας Ζουμπουλάκη, η οποία είναι γνωστή στον δημοσιογραφικό χώρο και η οποία έχει γράψει θεατρικά έργα», όπως θα μας πει η Φιλίππα Ταμπάρη. «Το έργο πραγματεύεται αυτό που φέρει και στον τίτλο του, την “αφοσίωση”. Αυτήν που ζητείται, αυτήν που πωλείται, όπως λέμε. Ή αυτήν που ενοικιάζεται και αλλάζει αμετάβλητη υποκείμενα όταν όλοι νομίζουμε ότι έχει πιάσει πάτο.»

«Αφοσίωση» λοιπόν. Σύμφωνα με τον ορισμό της λέξης, πρόκειται για την πλήρη και αποκλειστική προσήλωση σε κάποιο ή κάτι. Τί συμβαίνει όμως στην περίπτωση των δύο πρωταγωνιστών; Εκείνου του άντρα και εκείνης της γυναίκας που συναντιούνται σε ένα δωμάτιο «παράνομα» κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα, εδώ και χρόνια;

Όπως μας εξηγεί η πρωταγωνίστρια, η «Άννα» και ο «Αντώνης«, το παράνομο αυτό ζευγάρι, διαιωνίζει αυτήν την κατάσταση όσα χρόνια είναι και οι δύο τους παντρεμένοι με τους ανθρώπους τους.«Εραστές και απατημένοι είναι μέλη της ίδιας, επαγγελματικής  συντροφιάς, μιας συντροφιάς όπου όλοι δεν έχουν πάει με όλες αλλά όλες έχουν πάει με τον Ηλία. Οι προδομένοι σύζυγοι κάποια στιγμή θα μάθουν, θα βρεθούν και αυτοί στο ίδιο δωμάτιο, θα γίνουν και αυτοί ζευγάρι. Όχι ζευγάρι εραστών, ζευγάρι απατημένων…».

Η πολυπλοκότητα του σεναρίου μεταφέρεται και στο σανίδι, καθώς οι δύο πρωταγωνιστές επιφυλάσσουν μία έκπληξη για το κοινό τους.

«Πρόκειται για μία παρέα τεσσάρων ατόμων που γνωρίζονται μεταξύ τους», εξηγεί η ηθοποιός. Η Άννα και ο Αντώνης είναι αντίστοιχα παντρεμένοι με τον Μάκη και την Μαρία. Το ιδιαίτερο σε αυτό το έργο είναι ότι καλούμαστε να ερμηνεύσουμε και τους τέσσερις αυτούς ρόλους» αναφέρει η κα Ταμπάρη, δηλώνοντας ενθουσιασμένη για το σύγχρονο κείμενο και αναμένοντας τις κριτικές του κοινού.

«Είναι για μία κομεντί -δεν θα έλεγα ακριβώς κωμωδία- που πραγματεύεται τις σχέσεις των δυο φύλων, μιλάει για το γάμο, και δη για τον ιδανικό γάμο, όπως επίσης και για τις σχέσεις, τα παιδιά, διευρύνοντας παράλληλα το διάλογο για πολλά κοινωνικά ζητήματα» συνεχίζει η κα Ταμπάρη, περιγράφοντας την τρίτη της απόπειρα παραγωγής, όπως χαρακτηριστικά θα μας πει, ευχαριστώντας του συντελεστές του έργου καθώς και τον συνθέτη Χρήστο Παπαδόπουλο για την παραχώρηση του επαγγελματικού του χώρου για την πραγματοποίηση ηχογραφήσεων για τις ανάγκες του έργου.

Στο τέλος της συνέντευξης, η ηθοποιός ερωτάται για τον περίφημο ρόλο του Ηλία, στο πρόσωπο του οποίο γίνεται αναφορά και στο σχετικό τρέιλερ που κυκλοφόρησε. «Ο Ηλίας συμβολίζει εκείνο το καμπανάκι που έρχεται να ξυπνήσει μετά από έναν «λήθαργο». Είναι ένα πολυμορφικό πρόσωπο, που θίγεται και από τους τέσσερις ρόλους, με διαφορετικό ωστόσο τρόπο, καθώς συμβολίζει διαφορετικά πράγματα για το εκάστοτε ζευγάρι. Θεωρώ όμως ότι ο Ηλίας συμβολίζει εν ολίγοις τα νιάτα μας και ενδεχομένως τα απωθημένα μας».

Στο εάν υπάρχει ψήγμα υγείας σε μία τέτοια κατάσταση, η Φιλίππα Ταμπάρη απαντά κατηγορηματικά όχι. «Καμιά φορά όμως, οι μη υγιείς καταστάσεις μας ελκύουν» θα τονίσει η ηθοποιός, αναφερόμενη στους ανεκπλήρωτους έρωτες και στις περιπτώσεις όπου η ίντριγκα κυριαρχεί έναντι της λογικής και των εκάστοτε νορμών.

«Γι’ αυτό και το έργο θυμίζει λίγο Πίντερ», συμπληρώνει η ηθοποιός, συνοψίζοντας την περιγραφής της για την «Αφοσίωση» – την ιστορία που «τρέχει» όσο υπάρχουν άνθρωποι, όσο και το πιο μικρό και ταπεινό πάθος είναι η ζωή σε επιτάχυνση.

Η συνέντευξη στην Αθηνά Κοροβέση και το Politis Online πραγματοποιήθηκε στο Στούντιο Μαυρομιχάλη. 

Ακολουθεί μία γεύση από την «Αφοσίωση» που κάνει πρεμιέρα στις 13 Νοεμβρίου 2019.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Συγγραφέας: Μανίνα Ζουμπουλάκη
Σκηνοθεσία: Νίκος Γεωργάκης.
Μουσική επιμέλεια: Νίκος ΓεωργάκηςΕνδυματολόγος: Μαίρη Σκελλαρίου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Φιλίππα Ταμπάρη
Βίντεο παράστασης & τρέιλερ: Πέτρος Καλφαμανώλης
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Φιλίππα Ταμπάρη, Νίκος Γεωργάκης

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :Κανονικό : 12 ευρώ
Φοιτητικό, ΑΜΕΑ : 8 ευρώ
Ειδική προσφορά :  13/11 & 20/11 γενική είσοδος 5€.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ :70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΗΜΕΡΕΣ/ΩΡΕΣ: Από 13 Νοεμβρίου 2019. Κάθε Τετάρτη στις 18:50.

Πρώτη δημοσίευση: Politis Online

12/11/2019

Author: Athina Korovesi