Η… γοητεία της Μέρκελ στους νέους ψηφοφόρους, “φρενάρει” τον Σουλτς

Της Αθηνάς Κοροβέση

 

Πέραση… φαίνεται να έχει στο νεανικό κοινό η Άνγκελα Μέρκελ. Η επί τρεις συνεχόμενες θητείες Καγκελάριος της Γερμανίας, βλέπει τα ποσοστά της, ιδίως στις νεαρές ηλικίες, να υπερτερούν των αντίστοιχων του Μάρτιν Σουλτς για τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Πως να συμβαίνει το αντίθετο άλλωστε, αφού όσοι θα κληθούν για πρώτη φορά στην κάλπη, έχουν μνήμες μόνο… από Μέρκελ, ως τη μόνη ηγέτιδα της χώρας τους σε καιρούς αβεβαιότητας, η οποία ανέλαβε τη θέση της Καγκελαρίας στις 22 Νοεμβρίου του 2005.

Με σχεδόν 12 χρόνια στην εξουσία, η Angela Dorothea Kasner, το κορίτσι της Ανατολικής Γερμανίας, εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στο “νέο αίμα” των ψηφοφόρων, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα της δώσουν την πολυπόθητη “ψήφο εμπιστοσύνης”, δεδομένου ότι “μεγάλωσαν” μαζί της. Και ποιος είναι αυτός που αφήνει τα σίγουρα για τα άγνωστα;

Στο πλαίσιο αυτό, δημοσκόπηση του Forsa Institut για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ραδιοτηλεοπτικού καναλιού RTL, δείχνει ότι σχεδόν ένας στους δύο νέους ψηφοφόρους θα επιλέξουν τη Γερμανίδα Καγκελάριο για μία τέταρτη θητεία. Ειδικότερα, στις ηλικίες 18-21 η Μέρκελ κατακτά ποσοστό 47% έναντι του συνυποψηφίου της Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος βρίσκεται μία μονάδα κάτω του 30%. Στο σύνολο των ερωτηθέντων, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται στο 43% και 32%, παρέχοντας μία ικανοποιητική διαφορά στη Γερμανίδα πολιτικό.

Επειδή όμως οι Γερμανοί δεν θα κληθούν να ψηφίσουν πρόσωπο, αλλά κόμμα στις εκλογές για την Καγκελαρία, σε αριθμούς κομμάτων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το CDU (οι Χριστιανοδημοκράτες) της Μέρκελ, και το “αδερφικό” κόμμα CSU της Βαυαρίας, καταλαμβάνουν ποσοστό 36%, έχοντας σαφές προβάδισμα 6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Σοσιαλδημοκρατών του Σουλτς.

Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις δεν παύουν να είναι δημοσκοπήσεις, με ακραιφνή αποτελέσματα ακόμα και σε χώρες όπως η Γερμανία. Έρευνα του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της Bild, δίνει σε CDU/CSU προβάδισμα μόλις 1,5 ποσοστιαίας μονάδας έναντι του SPD. Στην ίδια έρευνα, το κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD – Alternative für Deutschland), αντι-μεταναστευτικών φρονημάτων, που βίωσε μία αποδυνάμωση τους τελευταίους μήνες, αμφισβητώντας εκ δεξιών την πολιτική της Μέρκελ, καταλαμβάνει ποσοστό 11%, ενώ στην παραπάνω δημοσκόπηση το ποσοστό του διαμορφώνεται στο 8%.

Και τα ποσοστά των μικρών κομμάτων στις γερμανικές εκλογές, κάθε άλλο παρά αμελητέα θα πρέπει να θεωρούνται, δεδομένου ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, λειτουργώντας πολλές φορές ως κόμματα-μπαλαντέρ, καθώς το γερμανικό εκλογικό σύστημα ευνοεί τον σχηματισμό συνασπισμών. Στη δημοσκόπηση της Forsaεπί παραδείγματι, το Αριστερό κόμμα καταλαμβάνει επίσης ένα 8% ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) 6%.

Πάντως, είτε ανοίξει είτε κλείσει, είτε αλλάξει “ρώτα” η υπάρχουσα -δημοσκοπικά- ψαλίδα μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, η ρήση του Επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa, Manfred Güllner “Οι νέοι άνθρωποι γνωρίζουν [μόνο] την Καγκελάριο Μέρκελ, με την οποία και μεγάλωσαν” είναι ουσιώδους σημασίας. Και ίσως εκτός από ρήση να αποδειχτεί και προφητεία, επηρεάζοντας το ποσοστό επί του συνόλου των προσελθέντων στις κάλπες Γερμανών.

Στην περίπτωση δε επανάληψης του “μεγάλου συνασπισμού” CDU/CSU και SPD, όπως προέκυψε και από τις εκλογές του 2013, σενάριο που θεωρείται πολύ πιθανό, η πρωτοκαθεδρία επί των προτιμήσεων στο πρόσωπο της Μέρκελ, θα της δώσει το εισιτήριο για τέταρτη φορά, οδηγώντας τον Μάρτιν Σουλτς, σε σημαντική θέση στην κυβέρνηση, αλλά κατά πολύ υποδεέστερη. Μιας και ένας είναι ο ηγέτης κάθε φορά στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Ή μάλλον… Η “ηγέτιδα”…

 

Πρώτη δημοσίευση: ysterografa.gr

11/04/2017

Author: Athina Korovesi