Ο… αναπληρωτής του Ρεξ Τίλερσον, ανέλαβε καθήκοντα

Της Αθηνάς Κοροβέση

Αν και σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται το πρώτο τρίμηνο της Προεδρίας Τραμπ, ο Αμερικανός Πρόεδρος βρίσκεται ακόμη… στη διαδικασία διορισμού στελεχών στην κυβέρνησή του. Πολλοί τον επικρίνουν (και) για αυτό, θεωρώντας ότι οι υποψηφιότητες για τις κενές επιτελικές θέσεις προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Ειδικά για τον διορισμό των Αναπληρωτών θέσεων ευθύνης, όπου παρατηρείται κωλυσιεργία συγκριτικά με τους προκατόχους του. Λογικό, αν διαπιστώσει κανείς ότι αναμένονται ακόμη… 2.000 διορισμοί, μεταξύ των οποίων αναπληρωτές-πρόσωπα κλειδιά, αλλά και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της “ευθύνης” αναλογεί και στη Γερουσία, η οποία πρέπει να δώσει τη συγκατάβασή της.

Προς το παρόν, η πόρτα του διορισμού χτύπησε… για τον δικηγόρο John Sullivan, ο οποίος τοποθετείται στη Νούμερο 2 σημαντικότερη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος. Ο Αναπληρωτής, πλέον, του Ρεξ Τίλερσον, ανήκει από το 1993 στο δυναμικό του γραφείου της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας “Mayer Brown” στην Ουάσιγκτον, ενώ συν-προεδρεύει στις πρακτικές Εθνικής Ασφάλειας της εταιρείας.

Η επιλογή του John Sullivan, ομολογουμένως σπουδαία -και κατάλληλη για τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών- αν ανατρέξει κανείς στο βιογραφικό του. Με πάνω από τριάντα χρόνια στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα, και συγκεκριμένα στα ανώτερα επίπεδα της διοίκησης των ΗΠΑ, έχει παράσχει τις συμβουλευτικές του υπηρεσίες σε ένα ευρύ πελατειακό φάσμα παγκοσμίως, όπως σε Διευθύνοντες Συμβούλους και ανώτατα στελέχη των ΗΠΑ, αρμόδια για τις κυρώσεις, τους εξαγωγικούς ελέγχους, τις διεθνείς εμπορικές διαφορές και τις ξένες επενδύσεις σε Ηνωμένες Πολιτείες, Μέση Ανατολή, Ρωσία και άλλες χώρες. Οι πελάτες του όμως ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα, καθώς έχει αναλάβει σημαντικότατες υποθέσεις εταιρειών από τον χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς επίσης και από τον χρηματοπιστωτικό, λογιστικό, νομικό και κατασκευαστικό τομέα ανά τον κόσμο. Με μία έμφαση όμως σε Ρωσία, Ιράν και Ιράκ. Η δράση του εστιάζεται λοιπόν στο παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις, αλλά και στην εθνική ασφάλεια και εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Ο χώρος του Λευκού Οίκου κάθε άλλο παρά άγνωστος του είναι, έχοντας θητεύσει σε πληθώρα υψηλόβαθμων θέσεων στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Άμυνας και Εμπορίου, ως νομικός σύμβουλος του Γενικού Εισαγγελέα, του Υπουργού Άμυνας και του Υπουργού Εμπορίου, αλλά και ως Σύμβουλος Προέδρου επί των ευαίσθητων νομικών και πολιτικών ζητημάτων. Εκτός αυτού, ήταν ανώτερος σύμβουλος σε τέσσερις προεδρικές καμπάνιες, ενώ έχει συνεργαστεί εκτενώς με τον Πρόεδρο Μπους τον νεότερο.

Προς αναγνώριση μάλιστα της εκτενούς εμπειρίας του στη Μέση Ανατολή, όπως προαναφέρθηκε, ο Πρόεδρος Ομπάμα τον τοποθέτησε στη θέση του Προέδρου του Επιχειρηματικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ιράκ, μιας συμβουλευτικής επιτροπής για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Τρία τα εμφανή θετικά στοιχεία (για τις ΗΠΑ τουλάχιστον) μέχρι στιγμής της ανωτέρω επιλογής: Πρώτον, πρόκειται για πρόσωπο που έχει πολυετή εμπειρία στο χειρισμό καταστάσεων των εξωτερικών σχέσεων με παγκόσμιους εταίρους, γεγονός που προσδίδει αίγλη στην κυβέρνηση Τραμπ, η οποία μας έχει εκπλήξει θετικά σε μεγάλο βαθμό με την επιλογή εξαιρετικών προσωπικοτήτων. Δεύτερον, η επαγγελματική σταδιοδρομία του John Sullivan έχει αναγνωριστεί τόσο από Ρεπουμπλικάνους, όσο και από Δημοκρατικούς, όπως έχει συμβεί είναι η αλήθεια με πολλές επιλογές του Προέδρου Τραμπ. Και τρίτον, η ενασχόλησή του με τις επίμαχες για τις ΗΠΑ χώρες -τη Ρωσία και το Ιράν κατά κύριο λόγο- θα συμβάλει στην προάσπιση των συμφερόντων της Αμερικής, μιας και ο ίδιος είναι γνώστης όλων των νομικών δικλείδων.

Μένει να δούμε αν αυτό το προνόμιο της επίγνωσης καταστάσεων, θα λειτουργήσει υπέρ μόνο για τη μία ή για αμφότερες τις πλευρές. Όπως μένει να δούμε επίσης… πότε θα αναλάβουν καθήκοντα τα εναπομείναντα 2.000 στελέχη, αλλά κατά βάση, ποια θα είναι αυτά.

 

Πρώτη δημοσίευση: ysterografa.gr

12/04/2017

Author: Athina Korovesi