Το “άγγιγμα” του σύγχρονου Μίδα και… τα χρυσά προεδρικά αυγά

Της Αθηνάς Κοροβέση

Ο καθιερωμένος εορτασμός του Easter Egg Roll” κάθε Δευτέρα του Πάσχα, εντός του προαύλιου χώρου του Λευκού Οίκου έφτασε.

Και αν αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό, η απάντηση έρχεται παρακάτω. Σίγουρα έχει υποπέσει στην αντίληψή μας, λόγω της διαχρονικής εξωστρέφειας του ζεύγους Ομπάμα σε τέτοια ζητήματα, όταν συνοδευόμενοι από τεράστιους “ολοζώντανους” λούτρινους λαγούς χαιρέταγαν από τον Λευκό Οίκο το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για τον ανωτέρω εορτασμό. Ή όταν στη συνέχεια γίνονταν μέρος του προβλεπόμενου παιχνιδιού. Ποιου παιχνιδιού; Μα φυσικά εκείνου που επιβάλλει το “Easter Egg Roll”.

Το “Easter Egg Roll” προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος οικογενειών με μικρά παιδιά κάτω των 13 ετών. Ώστε να λάβουν μέρος στους αγώνες, σύμφωνα με τους κανόνες των οποίων, θα πρέπει να ωθήσουν ξύλινα αυγά με μεγάλες κουτάλες μέσα στο γρασίδι. Ενώ στον περιβάλλοντα χώρο διαδραματίζονται επιπλέον εορταστικές εκδηλώσεις.

Οι απόψεις για το πρόσωπο που εμπνεύστηκε την ιδέα διίστανται, με επικρατέστερη εκείνη που αναφέρει ότι η γιορτή χρονολογείται από το 1814, με την τότε Πρώτη Κυρία Dolley Madison να ξεκινάει την παράδοση. Τη σύγχρονη εκδοχή της όμως, έπειτα και από την παρεμβολή νόμων σχετικά με τον χώρο διεξαγωγής του, την έλαβε το 1878 επί Προεδρίας Rutherford B. Hayes.

Μία παράδοση που συνεχίζει και φέτος το ζεύγος Τραμ. Η διοργάνωσή της ωστόσο φαίνεται ότι δεν θα έχει την αίγλη, όπως πολλοί υποστηρίζουν, των περασμένων χρόνων. Είναι δύσκολο εξάλλου να συγκριθεί κανείς, και μόνο στην σκέψη, με τους Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα.

Εκτός αυτού όμως, οι προετοιμασίες άργησαν να ξεκινήσουν. Οι προσδοκίες των αξιωματούχων του Λευκού Οίκου είναι μικρότερες, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στον εκτιμώμενο αριθμό των παρευρισκομένων, που υπολογίζεται σε 21.000, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Sean Spicer, όταν ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι έφτανε τα 37.000 άτομα. Και ποιος άλλος εκτός του Sean Spicer μπορεί να έχει καλύτερη εικόνα, όταν το 2008 είχε συμβάλει στην επιτυχή διοργάνωση του τελευταίου “Easter Egg Roll” του Τζορτζ Μπους, φορώντας την ολόσωμη χνουδωτή λευκή στολή του λαγού, παράλληλα με τη θεσμική ιδιότητά του στο πλευρό του Προέδρου.

Όσον αφορά τις προσδοκίες, η φετινή διοργάνωση δεν θα έχει ως καλεσμένους τα ηχηρά πρόσωπα του παρελθόντος, όπως τη Beyoncé επί παραδείγματι, την έκπληξη της περσινής εορτής.

Το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι όμως της αυριανής ημέρας, είναι τα παραδοσιακά αναμνηστικά ξύλινα αυγά με την επιγραφή του Λευκού Οίκου, η παραγγελία των οποίων πραγματοποιήθηκε πολύ καθυστερημένα, και έπειτα από σχετική νύξη μέσω twitter της κατασκευάστριας εταιρείας “Wells Wood Turning”, η οποία “προειδοποίησε” τον Λευκό Οίκο ότι η προθεσμία του χρονικού περιθωρίου κατασκευής τους πλησιάζει.

Η αναστάτωση που προκλήθηκε, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές ήταν μεγάλη, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχαν καθοριστεί οι λεπτομέρειες της εκδήλωσης, όπως το στήσιμο των τραγουδιστών. Με πληθώρα προμηθευτών, εθελοντών, συνεργατών, σχολείων και λοιπών ενδιαφερομένων, να διερωτώνται τι επρόκειτο να συμβεί. Άκρως λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι οι Ομπάμα είχαν αρχίσει να “στήνουν” το πρώτο τους “Easter Egg Roll” του 2009, ήδη από τη μεταβατική περίοδο του 2008. Ενώ φέτος, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, τίποτα δεν ήταν έτοιμο.

Από μία ρεαλιστική οπτική ωστόσο, η καθυστέρηση αυτή ίσως να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Η Προεδρία Τραμπ “εισέβαλε” αποφασιστικά σε πολλούς τομείς. Η εκτενής συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας, το μεταναστευτικό, το φορολογικό σύστημα, ο πόλεμος στη Συρία επισκίασαν κάθε εορταστικό σχεδιασμό.

Επιπλέον, η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται και στον διορισμό της Lindsay Reynolds, ως  Επικεφαλής του προσωπικού του Τραμπ, που πραγματοποιήθηκε μόλις στις αρχές Φεβρουαρίου, γεγονός που πήγε “πίσω” ολόκληρο τον σχεδιασμό.

Και παρόλο που ο Τραμπ επιζητεί την όποια προβολή, το πνεύμα της συγκεκριμένης ημέρας δεν ταιριάζει και τόσο στον ίδιο, πόσο μάλλον τη δεδομένη στιγμή. Η περισσότερο κερδισμένη από την συγκεκριμένη εορτή θα είναι η Μελάνια Τραμπ, η οποία θα προσπαθήσει να ξεπεράσει την –αναπόφευκτη– σύγκριση με την πρώην Πρώτη Κυρία. Είναι εκείνη μάλιστα που ανυπομονεί να φιλοξενήσει την καθιερωμένη εορτή-σύμβολο του Πάσχα, όπως δηλώνει μέσω Twitter.

Και αν φαινομενικά οι χαρούμενες εορτές δεν ταιριάζουν στον Τραμπ, ο ίδιος ή έστω η διοίκησή του, καθώς δεν διέρρευσε η σχετική πληροφορία, προτίμησε να παραγγείλει, εκτός από τα καθιερωμένα σε παστέλ χρώματα αυγά, και αυγά στο χρώμα του χρυσού. Ένα χρώμα με το οποίο ο ίδιος έχει συνδεθεί από την πρώτη στιγμή.

Ό,τι πιάνει λοιπόν ο Τραμπ… γίνεται “χρυσός”, προς αντιστοιχία του μύθου του Μίδα. Και αν οι προσδοκίες για τον εορτασμό του Πάσχα είναι χαμηλές για το επιτελείο του, ο ίδιος είναι βέβαιο ότι θα μονοπωλήσει για ακόμη μία φορά τα μέσα ενημέρωσης.

Το “άγγιγμα” του… σύγχρονου Μίδα, θα κάνει για άλλη μία φορά λοιπόν το θαύμα του, όπως συμβαίνει το τελευταίο τρίμηνο. Με το πρόσημο των συμπερασμάτων όμως να επαφίεται πάντα στην κρίση του απλού λαού.

Πηγή: Wells Wood Turning μέσω Twitter

Πρώτη δημοσίευση: ysterografa.gr

16/04/2017

Author: Athina Korovesi