“Ο Πάπας της ειρήνης, στην Αίγυπτο της ειρήνης”

Της Αθηνάς Κοροβέση

Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιείται η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στο Κάιρο. Μία επίσκεψη που έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στη χώρα, όπου το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων σε δύο κοπτικές εκκλησίες την Κυριακή των Βαΐων, καθώς και στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο νότιο Σινά λίγες ημέρες μετά.

Η διήμερη επίσκεψη του Πάπα στις 28 και 29 Απριλίου είχε γνωστοποιηθεί πριν τις επιθέσεις, καθώς επρόκειτο να συναντηθεί με τον Σεΐχη Muhammad Ahmed al-Tayeb, τον Μεγάλο Μουφτή του Πανεπιστημίου Al Azhar (του πιο γνωστού εκπαιδευτικού κέντρου στον σουνιτικό μουσουλμανικό κόσμο), έπειτα από πρόσκλησή του.

Μέγας Μουφτής και Πάπας Φραγκίσκος θα μιλήσουν αύριο στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη που διοργανώνει το θρησκευτικό Πανεπιστήμιο Al Azhar, στην οποία αναμένεται να παρευρεθούν τριακόσιοι εκπρόσωποι από ολόκληρο τον κόσμο.

Κεντρικό μήνυμα της Διάσκεψης… η ειρήνη. Όπως ακριβώς και το μήνυμα το οποίο “κουβαλάει” στις αποσκευές του ο “Πάπας των Φτωχών”, εκκινώντας από το Βατικανό.

Διάσκεψη η οποία πραγματοποιείται “Λαμβάνοντας υπόψη την επέκταση του κύκλου των πολέμων και της βίας και την άνοδο της τρομοκρατίας και του σεχταρισμού”, όπως αναφέρεται σε σχετική δήλωση του Πανεπιστημίου. Η οποία συνεχίζει ως εξής: “H φωνή της λογικής μάς καλεί να αναζητητούμε τα μέσα συνεργασίας αντί να αναζητούμε συγκρούσεις… Να σεβόμαστε αντί να απορρίπτουμε ο ένας τον άλλο. Να ζούμε εν ειρήνη αντί να πολεμάμε και να ανεχόμαστε αντί να φανατιζόμαστε”. Στοχεύοντας εν ολίγοις, σε μία έκκληση για ειρήνη μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών, των κοινωνιών και των χωρών του κόσμου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθεί επίσης με τον Επικεφαλής της Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου, τον Πάπα Θεόδωρο Β’ Αλεξανδρείας (ο οποίος τελούσε λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάρκου Αλεξανδρείας, όταν ανατινάχτηκε ο βομβιστής αυτοκτονίας στην πύλη της εκκλησίας), καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

 

Ο αποφασισμένος Πάπας

Και  παρόλο που έχουν πραγματοποιηθεί οι βομβιστικές επιθέσεις, οι οποίες αναμένετο να σκιάσουν το παπικό ταξίδι, ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο Βατικανό, είναι περισσότερο αποφασισμένος από ποτέ να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι… στο όνομα της ειρήνης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ούτως ή άλλως ο άνθρωπος που αποπνέει συναισθήματα πραότητας και ειρήνης, τα οποία έχει τη “μεταφυσική” ικανότητα να τα μεταδίδει στο συγκεντρωμένο πλήθος σε κάθε του λόγο στο Βατικανό και σε κάθε του επίσκεψη στο εξωτερικό.

Είναι η προσωποποίηση της ταπεινοφροσύνης. Ένα μήνυμα που θέλησε να περάσει και την Τρίτη μέσω της 18λεπτης μαγνητοσκοπημένης παρέμβασής στο ετήσιο συνέδριο TED 2017, στο Βανκούβερ του Καναδά, από όπου κάλεσε τους ισχυρούς ηγέτες του κόσμου να “ενεργούν με ταπεινοφροσύνη”, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η εξουσία θα επιφέρει την καταστροφή των ιδίων όσο και των πλησίων τους.

Τα τραγικά επομένως συμβάντα, όχι μόνο δεν κατάφεραν την “παύση” της ειρηνικής διασύνδεσης Δύσης και Ανατολής, αλλά “όπλισαν” και τον Πάπα με περίσσεια θέληση και εξωστρέφεια για τη γνωστοποίηση του ταξιδίου του. Σε τέτοιο βαθμό, που κάλεσε μέσω Twitter τον απλό λαό να προσευχηθεί για τη μετάβασή του.

Ένα ταξίδι που είναι διπλά σημαντικό, καθώς θα ενώσει για άλλη μία φορά τους Πνευματικούς Ηγέτες της Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επί αιγυπτιακού εδάφους αυτήν την φορά, δεδομένης της ταυτόχρονης επίσκεψης στη χώρα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, επίσης καλεσμένου του Πανεπιστημίου, για να πραγματοποιήσει ομιλία στην διαθρησκευτική Διάσκεψη. Στον οποίο σήμερα το μεσημέρι επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στο διεθνές αεροδρόμιο του Καϊρου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β΄ και οι Εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Έλληνας Πρέσβης, Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης και ο Κύπριος ομόλογός του Χάρης Μορίτσης.

 

Εμπρός λοιπόν στις ακραίες φωνές του θρησκευτικού σεχταρισμού που λαμβάνει δραματικές διαστάσεις, η ήρεμη φιγούρα του “Πάπα της Ταπεινοφροσύνης” έρχεται να γεφυρώσει την αντίθεση των κοινωνιών της βίας και του μίσους, που στο όνομα της θρησκείας καπηλεύονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και όχι μόνο, χωρίς κανένα ίχνος οίκτου για την ανθρώπινη ζωή. Ένας “Πάπας των Φτωχών” που προκειμένου να προσφέρει μία αγκαλιά σε όσους την έχουν ανάγκη, “σπάει” τόσο τα πρωτόκολλα, όσο και τους κανόνες ασφαλείας του.

 

Πρώτη δημοσίευση: ysterografa.gr

27/04/2017

Author: Athina Korovesi