Ο “διάβολος” της Ανατολής… και η “μαριονέτα” της Δύσης

Της Αθηνάς Κοροβέση

Ο ευρισκόμενος στο στόχαστρο του Αμερικανικού Προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη από τη Δαμασκό, αυτήν την εβδομάδα, στο τηλεοπτικό δίκτυο της Λατινικής Αμερικής teleSUR, όπου αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς περί χημικών όπλων και στις γεωπολιτικές τάσεις που επηρεάζουν τον πόλεμο και καταστρέφουν τη χώρα του, αλλά και στον ίδιο τον Πρόεδρο Τραμπ.

Ωστόσο, η ατάκα που “έγραψε”, απευθυνόμενος στο δημοσιογράφο Rolando Segura ήταν η ακόλουθη: “Ναι, από την οπτική γωνία της Δύσης τώρα κάθεσαι με το διάβολο. Έτσι ακριβώς το εμπορεύονται στη Δύση”.

H συζήτηση όμως με το “διάβολο” ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και με πολλά πορίσματα. Ένας “διάβολος” που έχει επιβιώσει τόσα χρόνια στη φλεγόμενη Συρία, τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά, αναφορικά με την παραμονή του στην εξουσία. Και που δε φοβάται να χαρακτηρίσει, από τη δυσμενή θέση στην οποία τώρα βρίσκεται, τον ηγέτη της μεγαλύτερης δύναμης παγκοσμίως ως “μαριονέτα”.

Μία “μαριονέτα” που δεν έχει δική του πολιτική ατζέντα, αλλά εφαρμόζει τις αποφάσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, του Πενταγώνου, των μεγάλων κατασκευαστών όπλων, των πετρελαϊκών εταιρειών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως “αθεόφοβα” επεσήμανε ο Άσαντ.

Μία “μαριονέτα” επίσης, με την εξωτερική πολιτική της οποίας είναι χάσιμο χρόνου να ασχολείσαι, ως μη ρεαλιστική, δεδομένου ότι πράττει ό,τι του υπαγορεύουν τα ιδρύματα, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Αμερική για δεκαετίες.

Αυτό που του “αναγνωρίζει” βέβαια, είναι ότι ο Τραμπ έχει αλλάξει εντελώς τη ρητορική του, την οποία ακολούθησε ο εναέριος βομβαρδισμός της αεροπορικής βάσης al-Shariat του συριακού καθεστώτος με 59 πυραύλους στις 6 Απριλίου. Ρητορική που στρέφεται στους όρους ενός βαθύ αμερικανικού κράτους, ενός βαθύ αμερικανικού καθεστώτος.

Καθώς, όπως συνεχίζει στη συνέντευξή του ο Σύρος Πρόεδρος, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της παρεμπόδισαν τη διεξαγωγή έρευνας από ειδικές αποστολές του “Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων”, για την εξεύρεση της υπαιτιότητας της χρήσης χημικών όπλων. Ένα αίτημα από το ίδιο το υποτιθέμενο ως υπεύθυνο για τις θηριωδίες καθεστώς Άσαντ, που όμως “σκόνταψε” στο όνομα των συμμαχιών.

Σε έναν από αυτούς τους συμμάχους έστρεψε τα πυρά του ο ηγέτης της Συρίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, επισημαίνοντας ότι καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν και πολλοί περιφερειακοί παράγοντες, εκτός από τον βασικό παίκτη και αντίπαλο από τη Δύση. Το γειτονικό του Ισραήλ υποστηρίζει την αντιπολίτευση της Συρίας και επιτίθεται σε κυβερνητικές θέσεις του καθεστώτος Άσαντ, όπως συνέβη στις 23 Απριλίου, όπου πραγματοποίησε αεροπορικής επιδρομή στην επαρχία Quneitra, με τρία θύματα.

Αφού επομένως η χώρα του Νετανιάχου υποστηρίζει τους τρομοκράτες παρέχοντάς τους οπλική και υλικοτεχνική στήριξη, αλλά και ιατρική βοήθεια, που τους επιτρέπει τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στις περιοχές που ελέγχει, είναι φυσικό το επακόλουθο μίας διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, με σκοπό την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε ισραηλινών, αλλά και αμερικανικών απειλών. Η στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και τη Κίνα ήταν απαραίτητες για τη διασφάλιση της κυβερνητικής του ισχύς, αναφέρει ο Άσαντ.

***

Επειδή όμως δε γίνεται να μην ευλογήσεις και αυτόν που σου δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αναφερθείς σε όλες τις σκέψεις σου δημοσίως, ο Άσαντ εφηύρε… νέους συμμάχους. Η αμερικανική ήπειρος για αυτόν αποτελεί από τα βόρεια την πηγή καταστροφής του και από τα νότια την πηγή έμπνευσής του.

“Παρείχατε στον κόσμο ένα σημαντικό μοντέλο. Συνεπώς, να το διατηρήσετε, γιατί αν οι χώρες του τρίτου και του αναπτυσσόμενου κόσμου επιθυμούν να αναπτυχθούν, πρέπει να ακολουθήσουν το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη Λατινική Αμερική”.

“Γιατί αυτό που συμβαίνει στη Συρία, στην Κορέα, στο Ιράν, στη Ρωσία και ίσως τώρα στη Βενεζουέλα, έχει ως στόχο να επιβάλει εκ νέου την αμερικανική ηγεμονία στον κόσμο. Δεδομένου ότι αυτή η ηγεμονία απειλείται αυτήν τη στιγμή, και συνακόλουθα απειλεί τα συμφέροντα των οικονομικών και πολιτικών ελίτ της Αμερικής”.

Επομένως για τον Άσαντ, ενώ τα έθνη της Λατινικής Αμερικής αποτελούν την πηγή έμπνευσης για τα κράτη της Μέσης Ανατολής, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιδιώκουν συνεχώς να ελέγχουν όλες τις πολιτείες του κόσμου, χωρίς εξαίρεση. Τα συμφέροντα είναι αυτά που καθοδηγούν τους Αμερικανούς πολιτικούς και οποιαδήποτε εξαγγελία από τον εκάστοτε Πρόεδρο και από οποιαδήποτε κυβερνητική πηγή δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, αλλά κινείται στην πορεία υλοποίησης των αμερικανικών συμφερόντων.

Και κάπως έτσι, ένας μεταμφιεσμένος σε “διάβολο” Πρόεδρος, βάζει στη θέση του (λεκτικά τουλάχιστον) την “μαριονέτα” ενός άλλου κράτους. Μία “μαριονέτα” ωστόσο που δεν απειλείται, αλλά απειλεί. Και παραδόξως, είναι εκείνη που κινεί τα νήματα ανάμεσα σε συμμάχους και εχθρούς, έστω και με την απαραίτητη καθοδήγηση από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την σκηνή. Ώστε να συνεχιστεί το αέναο κουκλοθέατρο της αμερικανικής πολιτικής (θεατρικής) σκηνής. Όπως λέει ο Άσαντ πάντοτε… 

Ο “διάβολος” της Ανατολής… και η “μαριονέτα” της Δύσης επομένως… Ή μήπως το αντίθετο;

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ παραχωρεί συνέντευξη στον Rolando Segura από το teleSUR στις 25 Απριλίου 2017.

Πρώτη δημοσίευση: ysterografa.gr

29/04/2017

Author: Athina Korovesi