Οι προσευχές της Ιβάνκα… και η επιβεβαίωση της “νίκης” της

Της Αθηνάς Κοροβέση

H ευλάβεια της Ιβάνκα Τραμπ, όπως απεικονίζεται στην παραπάνω φωτογραφία, είναι πέρα για πέρα αληθινή. Επισφραγισμένη μάλιστα εδώ και χρόνια.

Η κόρη του Αμερικανού Προέδρου βρέθηκε χθες στον ιερό τόπο προσκυνήματος των Εβραίων, στο Τείχος των Δακρύων. Μαζί με τον πατέρα της, τον σύζυγό της, την Μελάνια Τραμπ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής Ρεξ Τίλερσον κατά την πρώτη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Ισραήλ. Γιατί μάλλον, θα ακολουθήσουν και άλλες μέσα στη θητεία του, όπως προοιωνίζει η νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ.

Ο φωτογραφικός φακός τους απαθανάτισε όλους να αγγίζουν το τείχος. Όμως το πρόσωπο που μάλλον ξεχώρισε περισσότερο ήταν η Ιβάνκα. Όχι μόνο γιατί αποτελεί μία αδιαμφισβήτητα όμορφη παρουσία που συγκεντρώνει σε κάθε επίσημη παρουσία της όλα τα βλέμματα, αλλά αυτήν την φορά για την θρησκευτική της προσήλωση. Σαν να επιζητούσε από καιρό αυτήν την προσευχή!

Ακόμα και η παρουσία της ήταν μέσα στο πνεύμα της νέας της θρησκείας, με τα μαλλιά της να είναι στολισμένα με αξεσουάρ που προσιδίαζε στην εβραϊκή κιπά. Λεπτομέρεια που έβαλε άριστα στην επικοινωνιακή της πολιτική.

Το ότι η θρησκευτική αυτή ευλάβειά της είναι επισφραγισμένη εδώ και χρόνια, μόνο σχήμα λόγου δεν είναι. Ήταν Ιούλιος του 2009 όταν η Ιβάνκα, έπειτα από έναν χρόνο εκμάθησης δίπλα στο Ραββίνο Elie Weinstock από την Μοντέρνα Ορθόδοξη Σχολή Ramaz, ασπάσθηκε τον Ιουδαϊσμό. Για την ακρίβεια των λέξεων, υποβλήθηκε σε Ορθόδοξη μετατροπή στον Ιουδαϊσμό, παίρνοντας μάλιστα το εβραϊκό όνομα Γιαέλ (Yael). Ώστε να μπορέσει να παντρευτεί τον Jared Kushner σε μία εβραϊκή τελετή στις 25 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Η ίδια, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σε ομιλία της σε συναγωγή της πολιτείας της Φλόριντα, είχε χαρακτηρίσει την απόφασή της αυτή ως ένα «καταπληκτικό και όμορφο ταξίδι», το οποίο ο πατέρας της σεβάστηκε και υποστήριξε πλήρως. Ενώ παράλληλα υποσχέθηκε, σαν να επρόκειτο να ήταν η ίδια τότε υποψήφια, ότι θα υποστηρίξει το Ισραήλ. Επιπροσθέτως, αναφερόμενη στον πατέρα της είχε δηλώσει ότι «Θα είναι ένας απίστευτος πρωταθλητής για το Ισραήλ και για τον εβραϊκό λαό. Δεν θα απογοητευτείτε».

Και μάλλον οι απανταχού Εβραίοι καθόλου δεν απογοητεύονται από τις ένθερμες κινήσεις του Τραμπ και από τη σχέση φιλίας με τον Νετανιάχου που αρχίζει να «φουντώνει». Επιβεβαιώνοντας τα τότε λεγόμενα της Ιβάνκα, πριν ακόμα… νικήσει (η ίδια) τις εκλογές. Γιατί μάλλον, συνέβαλε (αρκετά) στη νίκη του πατέρα της, ασχέτως αν περισσότερο γνωστή στο παγκόσμιο κοινό έγινε μετά τις εκλογές.

Όπως επιβεβαιώνεται και κάτι άλλο που είπε σε εκείνη τη συναγωγή η Ιβάνκα, ερωτηθείσα για το εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα μετακινήσει την Αμερικανική Πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως την αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ: «Εκατό τοις εκατό» απήντησε η Ιβάνκα. Και ο νοών νοείτο…

Ποιος ξέρει πάντως, ίσως και να προσευχήθηκε από τα βάθη της καρδιά της, όπως της είχε ζητήσει ο πατέρας της πριν τις εκλογές, κάτι που επίσης εκμυστηρεύτηκε στη συναγωγή της Φλόριντα.

Γιατί όπως είπε, ή καλύτερα έγραψε ενθουσιασμένη, «Ήταν πολύ σημαντικό να επισκεφθώ τον ιερότερο χώρο της πίστης μου και να αφήσω ένα σημείωμα προσευχής».

Αναχωρώντας πριν από λίγη ώρα από τον ιερότερο χώρο της πίστης της, αναμένεται να επισκεφθεί έναν άλλο θρησκευτικό προορισμό. Το Βατικανό.

Οι προσευχές της όμως μπορεί να «πιάνουν» ανεξαρτήτως τόπου λατρείας. Όπως ακριβώς «πιάνουν» τόπο οι σκέψεις και οι επιθυμίες της, που καταλήγουν μέσω Ντόναλντ Τραμπ, να κινούν υπογείως τα νήματα (ακόμα και πέραν του Ατλαντικού).

Και να καθιστούν τον Ντόναλντ Τραμπ τον πρώτο εν ενεργεία Αμερικανό Πρόεδρο που επισκέπτεται το Τείχος των Δακρύων και εντάσσει το Ισραήλ μέσα στην ατζέντα του πρώτου του ταξιδίου. Με τον Νετανιάχου να τον ευχαριστεί δημοσίως για αυτό και να του επισημαίνει αυτήν την… «μικρή» λεπτομέρεια. Ως την ειδοποιό διαφορά του Τραμπ με κάθε άλλο Αμερικανό Πρόεδρο.

Διαφορά, που τον στέφει «πρωταθλητή» για το Ισραήλ, όπως ακριβώς είχε δηλώσει προφητικά και η κόρη του. Την οποία, δεν είχε την τιμή και χαρά να την έχει κανείς άλλος Αμερικανός Πρόεδρος για Σύμβουλο. Ώστε να μπορέσει να ακούσει αντιστοίχως το σημερινό «Ευχαριστώ» του Νετανιάχου.

Πρώτη δημοσίευση: ysterografa.gr

23/05/2017

Author: Athina Korovesi