25 Χρόνια Οικονομικής Συνεργασίας στη Μαύρη Θάλασσα

Της Αθηνάς Κοροβέση

Η Κωνσταντινούπολη είχε την τιμητική της αυτές τις μέρες. Τόσο για τον τελικό της Ευρωλίγκας, όσο και για την Επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΟΣΕΠ. Του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία Ευξείνου Πόντου. Ένας Οργανισμός που πολλοί ίσως άκουσαν το όνομά του για πρώτη φορά σήμερα, έπειτα από τα σχετικά ρεπορτάζ για τη συμμετοχή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στις εργασίες της Συνόδου, στην έδρα του Οργανισμού στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ακύρωση των προγραμματισμένων διμερών επαφών του Ερντογάν με τους ηγέτες των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ που συμμετείχαν στη Σύνοδο, για λόγους υγείας του Τούρκου Προέδρου, γεγονός που δεν έγινε αμέσως γνωστό και προκάλεσε έντονη ανησυχία.

Ο ΟΣΕΠ μετράει όμως 25 χρόνια ζωής. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε πραγματοποιήθηκε και η 25η Επετειακή Σύνοδος, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από θεσμικές συναντήσεις του Οργανισμού. Όπως είθισται να συμβαίνει εξάλλου ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ειδικότερα, 18-20 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση της Επιτροπής των Υψηλών Αξιωµατούχων (Committee of Senior Officials – CSO) η οποία αντιπροσωπεύει τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών – µελών και ενεργεί για λογαριασµό τους, στις 21 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση του  Συµβουλίου  των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ(Council of Ministers of Foreign Affairs – CMFA), του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων στον ΟΣΕΠ, ενώ σήμερα 22 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η Επετειακή Σύνοδος.

 

Ποιος είναι όμως ο ΟΣΕΠ;

Πρόκειται για το σημαντικότερο θεσμοποιημένο σχήµα περιφερειακής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου, που μεριμνά για την ενθάρρυνση των σχέσεων καλής γειτονίας των κρατών – µελών του, καθώς και για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ενίσχυσης της ευηµερίας τους.

Ιδρυτικά κείµενα του Οργανισμού, η ∆ήλωση του Βοσπόρου και η ∆ιακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Κωνσταντινούπολης, µε ηµεροµηνία 25 Ιουνίου 1992, τα οποία υπογράφησαν από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων 11  χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σήμερα στον ΟΣΕΠ συμμετέχουν  12 κράτη (τα 11 ιδρυτικά: Αλβανία, Αρµενία, Αζερµπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουµανία, Ρωσία, Τουρκία, επιπροσθέτως της Σερβίας, η οποία εντάχθηκε στον Οργανισµό στις 14 Απριλίου 2004). Ενώ πολλές είναι οι χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί που απολαμβάνουν καθεστώς παρατηρητή.

Η Προεδρία του ΟΣΕΠ ασκείται εκ περιτροπής από ένα από τα 12 κράτη – µέλη για ένα εξάµηνο. Η Τουρκία είναι η χώρα που έχει την προεδρία του τρέχοντος εξαμήνου, γι΄ αυτό και οι παραπάνω συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Γεγονός που συνέβαλε συμπτωματικά στην πραγματοποίηση των χθεσινών εγκαινίων των νέων γραφείων του Οργανισμού, με τη συμμετοχή του Αhmet Yildiz, του Υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας. Από ελληνικής πλευράς, στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ.

Η σημερινή όμως πανηγυρική Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος κατά την ομιλία του ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν για την εξαιρετική φιλοξενία αλλά και για τη διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής, ευχόμενος στον τουρκικό λαό σταθερότητα, ευημερία και πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Μία επίσκεψη που εκτός από το θεσμικό της  χαρακτήρα ήταν και ιστορικής φύσεως. Τόσο για τον ίδιο τον Οργανισμό όσο και για το Φανάρι, όπου το επισκέφθηκε Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπειτα από 65 χρόνια. Και σε περίπτωση που είχε πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον Ερντογάν, θα ήταν η πρώτη μετά από έξι δεκαετίες σε ανώτατο πολιτειακό επίπεδο.

Αμφότεροι όμως, κατά τις ομιλίες τους επεσήμαναν επί της ουσίας το ίδιο. Να προχωρήσει δηλαδή η συνεργασία μεταξύ των χωρών – μελών του Οργανισμού, χωρίς οι διαφορές μεταξύ των λαών να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα στην  συνέχισης της πορείας αυτής.

 

Η Επετειακή Διακήρυξη

Η  Διακήρυξη της 25ης Επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΟΣΕΠ ήταν το επιγέννημα της διοργάνωσης. Τα 25 Άρθρα της οποίας επισφράγησαν την ανάγκη να γίνει η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, όπως τόνισαν και οι ηγέτες.

Μέσω της Διακήρυξης οι μετέχοντες επαναβεβαίωσαν τη θέλησή τους να ενεργήσουν σε πνεύμα φιλίας και καλής γειτονίας και να ενισχύσουν, με αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη, το διάλογο και την οικονομική συνεργασία, ανάμεσα στα κράτη – μέλη.

Tονίστηκε επίσης η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, το μέγεθος της οποίας είναι άνευ προηγουμένου, όπως ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.  Και τα κράτη – μέλη του ΟΣΕΠ όπως συμφώνησαν, είναι αποφασισμένα να επιδείξουν αίσθημα αλληλεγγύης και συνεργασίας για την αντιμετώπιση των αναγκών και των προβλημάτων των προσώπων, τα οποία φεύγουν από τις χώρες τους, ενώ κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους να φεύγουν από τις εστίες τους.

Μέσω όμως της Διακήρυξης, τονίζεται μεταξύ άλλων και η σημασία των συνδεδεμένων οργάνων του ΟΣΕΠ, δύο από τα οποία εδρεύουν στην Ελλάδα. Η Παρευξείνια Τράπεζα Εµπορίου και Ανάπτυξης (Βlack Sea Trade and Development Bank – BSTDB), στην Θεσσαλονίκη και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου – ΔΙ.ΚΕ.Μ.Ε.Π. (International Center for Black Sea Studies – ICBSS), στην Αθήνα.

 

Τέλος, δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Μόνιµης Διεθνούς Γραµµατείας του ΟΣΕΠ έχει εκλεγεί Έλληνας, και συγκεκριμένα ο Πρέσβης ε.τ. Μιχαήλ Χριστίδης, κατά τη ψηφοφορία της Επιτροπής Υψηλών Αξιωµατούχων του ΟΣΕΠ, που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 28 και στις 29 Απριλίου 2015. Με τη λήξη της θητείας του να τοποθετείται χρονικά στις 30.6.2018.

 

Το φωτογραφικό υλικό της Επετειακής Συνδιάσκεψης ακολουθεί:

Πρώτη δημοσίευση: ysterografa.gr

22/05/2017

Author: Athina Korovesi