Η “πανταχού παρούσα” Ιβάνκα, που… βάζει διαρκώς πλάτη για τον πατέρα της

Της Αθηνάς Κοροβέση

Τις επόμενες ημέρες η διοίκηση Τραμπ σχεδιάζει την ανακοίνωση νέων διοικητικών δράσεων αναφορικά με τον εξορθολογισμό των σημερινών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και την επέκταση των προγραμμάτων μαθητείας.

Προγραμματίζεται μάλιστα όλα αυτά να παρουσιαστούν στην «εβδομάδα ανάπτυξης εργατικού δυναμικού», κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί μία σειρά από εκδηλώσεις και συναντήσεις. Οι οποίες θα διαρκέσουν από την Τρίτη 13/06 έως την Πέμπτη 15/06, ώστε να τονιστούν τα παραπάνω ζητήματα (της επαγγελματικής κατάρτισης και της επαγγελματικής μαθητείας).

Όπως πάντα όμως, πίσω από σχεδόν κάθε πράξη ή πρωτοβουλία της διοίκησης Τραμπ, κρύβεται και μία ενδιαφέρουσα πτυχή, άξια παρουσίασης και ανάλυσης.

Το ενδιαφέρον σημείο αυτής της «εβδομάδας ανάπτυξης εργατικού δυναμικού» (της “workforce development week”, για την οποία θα γίνεται πλέον λόγος) είναι ότι το πρόσωπο που θα ηγηθεί αυτών των δραστηριοτήτων, θα είναι… η Ιβάνκα Τραμπ. Η Πρώτη Κόρη και Σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ, της οποίας το πορτοφόλιο φαίνεται ότι αγγίζει πολλούς κλάδους, άνευ εξειδίκευσης. Με μία έμφαση βέβαια σε ζητήματα που άπτονται περισσότερο της αμερικανικής κοινωνίας, όπως τα οικογενειακά ζητήματα ή τα θέματα που αφορούν τις γυναίκες και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Η παρεμβατικότητα της Ιβάνκα είναι αισθητή περισσότερο από κάθε άλλου προσώπου που περιστοιχίζει τον Ντόναλντ Τραμπ. Κάτι που ή ίδια προφανώς το χαίρεται περισσότερο από οτιδήποτε, σπεύδοντας να κάνει σχετικές αναρτήσεις στα social media, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα της.

Στο πλαίσιο της “workforce development week”, η ίδια δήλωσε σε μία ενημέρωση που είχε με δημοσιογράφους, ότι «Η πραγματικότητα είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν Αμερικανοί που αναζητούν απασχόληση παρά τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας, και οι εταιρείες αγωνίζονται να καλύψουν τις κενές θέσεις με θέσεις που απαιτούν ποικίλα επίπεδα δεξιοτήτων και κατάρτισης. Έτσι η διοίκηση Τραμπ έχει δεσμευτεί να εργαστεί πολύ στενά για να κλείσει το χάσμα δεξιοτήτων».

Η Ιβάνκα όμως, όχι μόνο θα ηγηθεί των συζητήσεων, αλλά αποτελεί και το άτομο που εμπνεύστηκε το όλο concept της «εβδομάδας ανάπτυξης εργατικού δυναμικού». Όπως η ίδια ανέφερε, η πηγή έμπνευσής της ήταν το πρόσφατο ταξίδι που πραγματοποίησε στο Βερολίνο τον περασμένο Απρίλιο, ως προσκεκλημένη της Άνγκελα Μέρκελ, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο “Women 20” με τις είκοσι ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη.

Στο δια ταύτα, το πρόγραμμά της συνοψίζεται ως εξής:

Την Τρίτη θα συνοδεύσει τον Υπουργό Εργασίας Alexander Acosta για να επισκεφθούν το Waukesha County Technical College στο Ουισκόνσιν. Ο Κυβερνήτης του Ουισκόνσιν, Scott Walker, θα βρίσκεται μαζί τους ώστε να περιπλανηθούν σε διάφορες αίθουσες διδασκαλίας του κολεγίου, και έπειτα να συμμετάσχουν σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την Ιβάνκα, το ταξίδι αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας για τη διοίκηση Τραμπ, καθώς η ίδια επισκεπτόμενη το κολέγιο, επιδιώκει να επισημάνει το σχολείο ως παράδειγμα ενός «εξελισσόμενου προγράμματος σπουδών για την αντιμετώπιση της σύγχρονης οικονομίας». Όντας μία προσέγγιση που η διοίκηση Τραμπ θα ήθελε να δει περισσότερα επ΄ αυτού, και την οποία θα προσπαθεί συνεχώς να καλλιεργεί.

Την Τετάρτη θα ηγηθεί μίας στρογγυλής τράπεζας στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή περίπου δεκαπέντε Διευθύνοντων  Συμβούλων, η οποία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και σε προγράμματα μαθητείας. Ενώ αργότερα την ίδια μέρα, η Ιβάνκα θα συνοδεύσει τον πατέρα της στο Υπουργείο Εργασίας, για την μεγαλοπρεπή ομιλία του Τραμπ.

Tέλος, την Πέμπτη, η Ιβάνκα θα ηγηθεί πάλι μίας συζήτησης στρογγυλής τράπεζας στον Λευκό Οίκο, μαζί με τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον Υπουργό εργασίας Αcosta, στην οποία θα συμμετάσχουν οκτώ Κυβερνήτες, με πρωτοβουλίες ανάπτυξης εργατικού δυναμικού για τις πολιτείες τους.

Η Ιβάνκα Τραμπ είναι επομένως… πανταχού παρούσα! Σχεδόν, σε κάθε σημαντικό γεγονός για την διοίκηση Τραμπ, σε κάθε ταξίδι ως συνοδός του πατέρας της, και σε κάθε συνάντησή του με εξέχουσες προσωπικότητες.

Ως η «εκλεκτή» κόρη και συνεργάτιδα του Ντόναλντ Τραμπ και ως η «επιούσια» προσωπικότητα, στο πρόσωπο της οποίας ο πατέρας της θα αναζητεί πάντα τη βιώσιμότητά του.

Η οποία θα προσπαθήσει να στρέψει… για λίγο τα μάτια του Αμερικανού λαού από την «εβδομάδα σκανδάλων» που προηγήθηκε, με πρωταγωνιστές τον πατέρα της, αλλά και τον… πρώην Διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

 

Πρώτη δημοσίευση: ysterografa.gr

11/06/2017

Author: Athina Korovesi