Εκείνοι που πιστεύουν… από τώρα στην επανεκλογή Τραμπ το 2020!

Της Αθηνάς Κοροβέση

Ένας από αυτούς, και από τους ελάχιστους που έχουν δημοσίως ταχθεί υπέρ αυτής της άποψης, είναι από εχθές ο Ντέιβιντ Γκέργκεν. Πασίγνωστος στη χώρα του, ως πολιτικός αναλυτής αλλά και ως σύμβουλος των Αμερικανών πρώην Προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον, Τζέραλντ Φορντ, Ρόναλντ Ρήγκαν και Μπιλ Κλίντον.

Εν μέσω μίας περιόδου που σε κάποιες από τις Πολιτείες της Αμερικής διεξήχθησαν οι ειδικές τοπικές εκλογές για τη συμπλήρωση κενών θέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία (λόγω παραίτησης μελών του Κογκρέσου για ανάληψη ανώτερων θέσεων επί Προεδρίας Τραμπ), αλλά και έναν χρόνο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, οι συζητήσεις περί πολιτικού μέλλοντος στην Αμερική έχουν φουντώσει. Οι οποίες φτάνουν άνετα… μέχρι το 2020. Συζητήσεις που είχαν ήδη αρχίσει από τις πρώτες κιόλας ώρες της ορκωμοσίας Τραμπ τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι εξελίξεις επομένως στην αμερικανική πολιτική σκηνή στην μετά-Τραμπ εποχή βοηθούν κάπως παραδοχές σαν και εκείνη του Γκέργκεν, σε χθεσινή εκπομπή του CNN. Ο Γκέργκεν δήλωσε ότι οι νίκες που έχει επιτύχει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε αυτές τις εκλογές, τις οποίες αδιαμφισβήτητα αξίζει όπως επεσήμανε, μπορεί να μην είναι ο καλύτερος δείκτης για το τι θα μπορούσε να συμβεί στα μέσα του 2018 (εννοώντας τις ενδιάμεσες εκλογές). Απεναντίας, τόνισε, ότι στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στους Δημοκρατικούς, που θέλουν να πάρουν πίσω τον Λευκό Οίκο.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο όμως της παρέμβασής του αφορά στην εξής διαπίστωση: ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ πιθανό να επανεκλεγεί το 2020, εάν οι Δημοκρατικοί δεν είναι προσεκτικοί».

Σύμφωνα με τον Γκέργκεν, η σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με τους ψηφοφόρους είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που πιστεύουν οι Δημοκρατικοί. Φράση του, που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό των Δημοκρατικών ως απρόσεχτων.

Μία θεωρητικά σωστή προσέγγιση, αν αναλογιστεί κανείς ότι η γενικευμένη κατακραυγή κατά του Τραμπ μπορεί να λειτουργήσει ως εφησυχασμός από την πλευρά του Δημοκρατικού Κόμματος, ώστε να θεωρούν ότι μία νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2020 είναι δεδομένη. Όπως επίσης και μία νίκη λίγο νωρίτερα, στις εκλογές του Κογκρέσου το 2018.

Μόνο που το ελπιδοφόρο και νικηφόρο αυτό κλίμα υπέρ των Δημοκρατικών δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα. Ο οποίος μάλλον είναι βαμμένος στο κόκκινο χρώμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με τις ειδικές εκλογές να επισφραγίζουν αυτήν την οπτική.

Και αν για τους περισσότερους οι σκέψεις του Γκέργκεν θεωρούνται μη ρεαλιστικές, ο πρωτεργάτης της μετά-Τραμπ εποχής, έχει στήσει ήδη το αρχηγείο της επανεκλογής του!

Που αλλού; Στο επιβλητικό Διεθνές Ξενοδοχείο Τραμπ στην Ουάσινγκτον. Όπου την προσεχή Τετάρτη 28 Ιουνίου, περιμένει πλήθος προσωπικοτήτων για τη διοργάνωση της πρώτης εκδήλωσης για την καμπάνια της επανεκλογής του το 2020!

Μία κίνηση ματ για όλους τους «αντιρρησίες… συνείδησης». Τόσο απρόβλεπτη, όσο και προβλέψιμη!

 

Πρώτη δημοσίευση: ysterografa.gr

22/06/2017

Author: Athina Korovesi