Δυο “κανονικοί άνθρωποι”, που μας θύμισαν τι σημαίνει Ελλάδα

Της Αθηνάς Κοροβέση

 

Τις δύο ημέρες της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα, το κλίμα που επικρατούσε ήταν άκρως… γαλλικό. Λίγο η αισθησιακή γαλλική γλώσσα, λίγο η γαλλική φινέτσα, και πολύ περισσότερο αυτή η αύρα του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας. Που άφησε πίσω της μία τεράστια παρακαταθήκη στο «βιβλίο επισκεπτών» της ελληνικής Ιστορίας. Που εκκινεί ταυτόχρονα, και επί της ουσίας, την προεδρική διαδρομή του Εμμανουέλ Μακρόν. Του ηλικιακά νεώτερου Προέδρου της χώρας του, ο οποίος όμως επέλεξε να ξεκινήσει τη δική του διεθνή σταδιοδρομία, από έναν χώρο ταυτισμένο με την Ιστορία. Ταυτισμένο με τη Δημοκρατία και την ηχώ της στα βάθη των αιώνων που προηγήθηκαν.

Η σημειολογία της απόφασης του Γάλλου Προέδρου να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του σε ξένη χώρα, μετά της συζύγου του, επιλέγοντας τη χτυπημένη από τη χρόνια κρίση Ελλάδα, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Η ομιλία του στην Πνύκα ενδυναμώνει αυτό το συναίσθημα. Και η επιλογή του να ξεκινήσει αυτή την ιστορικής σημασίας ομιλία στα ελληνικά, το απογειώνει.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν μίλησε στην καρδιά των Ελλήνων. Θυμίζοντάς τους όλα εκείνα για τα οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Κάτι το οποίο έπραξε και η Μπριζίτ Μακρόν. Που

στα ιερά τοπία της Αθήνας, αποθεώνοντας τον ελληνικό πολιτισμό, ως λάτρης της αρχαίας Ελλάδας και καθηγήτρια που λατρεύει τα αρχαία ελληνικά. Αποθεώνοντας παράλληλα τα αρχέγονα σύμβολα του πολιτισμού μας. Όπως την ελιά. Ή όπως τη θεά Αθηνά, στο σύμβολο της οποίας αναφέρθηκε εκτενώς ο Γάλλος Πρόεδρος από την Πνύκα.

Ευγένεια, αυθορμητισμός, αμεσότητα, απλότητα είναι μερικά από τα γνωρίσματα που «ξεδίπλωσε» το προεδρικό ζεύγος στη χώρα μας. Η δε Μπριζίτ ειδικότερα, αποτέλεσε υπόδειγμα Πρώτης Κυρίας, γοητεύοντας με τις γνώσεις, τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις της, που μαρτυρούσαν μία εγγενή δυναμικότητα χαρακτήρα.

Και οι δυο τους όμως, παραμένουν “ανθρώπινοι”. Χωρίς να θέλουν να ξεχωρίσουν από τους απλούς πολίτες. Και μετατρέποντας τη, θεωρητικά “μη συμβατική” σχέση τους, σε συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο προστέθηκε προεκλογικά στη φαρέτρα του Εμμανουέλ Μακρόν. Και συνεχίζει να τον συνοδεύει και μετεκλογικά.

Η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας εγκωμιάζει με κάθε ευκαιρία τον σύζυγό της (κάτι που έκανε και κατά τη βόλτα της στην Αθήνα). Ο δε Εμμανουέλ Μακρόν, χωρίς εκείνη, μάλλον δεν θα είχε ακολουθήσει τη σημερινή του πορεία. Και ίσως να μην μίλαγε ποτέ και στα ελληνικά, με φόντο τον Ιερό Βράχο. Τόσο διότι μπορεί να μην βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση, ή και αν βρισκόταν, ίσως να μην το επιχειρούσε, μην έχοντας στο πλευρό του μία λάτρη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.

Και ίσως έτσι, να μην μπορούσε να φέρει το παρελθόν… στο σήμερα. Και να επικαλεστεί τη Δημοκρατία, μέσω του συμβόλου της προστάτιδας της Αθήνας, θεάς Αθηνάς. Επικαλούμενος δηλαδή… την κουκουβάγια. Από την οποία πήρε την αφορμή για να μας μεταδώσει το δικό του μήνυμα. Εκείνο της φιλοδοξίας και της βλέψης προς τα εμπρός. Γαληνεύοντας έτσι για λίγο τις ψυχές μας και θυμίζοντάς μας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Που έχουμε ξεχάσει, λόγω της καθημερινότητας της κρίσης.

 

Πρώτη δημοσίευση: ysterografa.gr

08/09/2017

Author: Athina Korovesi