Το χορευτικό ρεσιτάλ του Πούτιν στην Αυστρία, και από εκεί, στο τετ-α-τετ με την Μέρκελ

Της Αθηνάς Κοροβέση

 

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε κάθε άλλο παρά οικεία μας είναι… Όχι ωστόσο λόγω της δημοσιοποίησης μίας προσωπικής στιγμής ενός πολιτευόμενου προσώπου, αλλά λόγω του έτερου πρωταγωνιστή της ιστορίας. Ο σχεδόν πάντα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) αγέλαστος Ρώσος Πρόεδρος, όχι μονάχα απαθανατίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου με ένα «γήινο» χαμόγελο, αλλά προσέφερε μάλιστα ρεσιτάλ… χορού στον γάμο της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Κάριν Κνάισλ.

Πρόσκληση μετ΄ επικρίσεων

Η Αυστριακή ΥΠΕΞ, Karin Kneissl, ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου με τον επιχειρηματία, Wolfgang Meilinger, σε μία τελετή που έλαβε χώρα στο εστιατόριο «Gasthaus Tscheppe» στην πόλη Γκρατς, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας μετά τη Βιέννη.

Και μπορεί ο φωτογραφικός φακός να απαθανάτισε το ευδιάθετο κλίμα στο ζενίθ του, η πρόσκληση ωστόσο προς τον Ρώσο Πρόεδρο είχε συνοδευτεί από ένα έντονα επικριτικό κλίμα, δεδομένης της σκέψης πολλών, πως με την ενέργεια αυτή υπονομεύεται η συνολικότερη στάση της Δύσης απέναντι στη Μόσχα.

Η πρόσκληση εξέπληξε τόσο τη Βιέννη όσο και τη Μόσχα, δεδομένης και της επικριτικής στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία, ιδίως λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.
Εκτός αυτού, η απουσία κάποιας ένδειξης φιλίας της Κνάισλ με τον Πούτιν, πυροδότησε αυτήν την έκπληξη.

Παρά ταύτα, είναι γεγονός ότι η Κνάισλ επιλέχθηκε για τη θέση της επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας από το Κόμμα Ελευθερίας (FPO), που διατηρεί δεσμούς με το κόμμα του Ρώσου προέδρου, όταν εκείνο εισήλθε στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον συντηρητικό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς. Η ίδια όμως δεν είναι μέλος του ακροδεξιού FPO.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η Κνάισλ είχε προσκαλέσει τον Πούτιν κατά την επίσκεψη του δεύτερου στη Βιέννη στις 5 Ιουνίου. Η γνωστοποίηση της απόφασης του Πούτιν να παρευρεθεί στην τελετή ήρθε μόλις λίγες ημέρες πριν, και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Η αντιπολίτευση έφτασε στο σημείο να ζητήσει ακόμη και την παραίτηση της υπουργού, καθώς και του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ισχυριζόμενη ότι η χώρα, που διεκδικεί πάντα τη διεθνή ουδετερότητα, μεσολάβησε στην κρίση με την Ουκρανία.

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι η γαμήλια δεξίωση είναι ιδιωτικό γεγονός. Άποψη που συμμερίστηκε η Ουκρανή βουλευτής Χάνα Χόπκο με ανάρτησή της στο Twitter σχολιάζοντας: «Όταν προσκαλείς τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορείς να υποστηρίζεις την ουδετερότητα. Στο εξής η Αυστρία δεν μπορεί να είναι ο μεσολαβητής στην Ουκρανία».

«Η καλύτερη διαφήμιση για την Αυστρία”

Από την άλλη, υπήρξαν και οι φωνές που υποστήριξαν ότι η πρόσκληση αποτελεί την «καλύτερη διαφήμιση για την Αυστρία». Όπως ο ηγέτης του FPO και αντικαγκελάριος, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που την χαρακτήρισε «γεφυροποιό».

Ειδικότερα, ευχόμενος στο ζευγάρι «τύχη και αιώνια αγάπη» είπε πώς «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη διαφήμιση για την Αυστρία, τη θαυμάσια φύση της, τα ονειρεμένα τοπία και την πραγματική φιλοξενία της».

Mία… στάση πριν την Γερμανία

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Βλάντιμιρ Πούτιν κατέφτασε στον χώρο της τελετής συνοδευόμενος από μια ομάδα Κοζάκων χορωδών. Νωρίτερα, τον είχε παραλάβει ελικόπτερο από το αεροδρόμιο της πόλης. Ο Ρώσος Πρόεδρος έφερε μάλιστα πολλά δώρα, συμπεριλαμβανομένων ενός πίνακα ζωγραφικής, παραδοσιακών ρωσικών προϊόντων και μίας ανθοδέσμης.

Παρέμεινε στον γάμο για περίπου 60 λεπτά της ώρας, όπου χόρεψε με τη νύφη και τραγούδησε με τους νεόνυμφους. Επιπλέον, ζήτησε από το ζευγάρι να ανταλλάξει ένα φιλί και έγραψε το όνομά του στο γαμήλιο αυτοκίνητο όπως προστάζει η παράδοση, μαζί με την φράση «Αντίο! Τα ξαναλέμε σύντομα», προτού αναχωρήσει για το αεροδρόμιο, με προορισμό… την Γερμανία.

Πράγματι, η παρουσία του στον γάμο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία ενδιάμεση στάση πριν τις συνομιλίες του με την Γερμανίδα καγκελάριο, λίγες ώρες μετά.

Το τετ-α-τετ με την Μέρκελ

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στην Γερμανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, με τους συνειρμούς να είναι σκανδαλώδεις.

Μία συνάντηση που είχε μία πλούσια ατζέντα: Συρία, κρίση της Ουκρανίας, σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αγωγός Nord Stream 2.

Μία συνάντηση, επίσης, στην οποία αμφότερες οι πλευρές, από το ανάκτορο του Μέζεμπεργκ στο Βρανδεμβούργο, έκαναν λόγο για «καλή θέληση» στην επίλυση διαφορών.

Φαίνεται, «βοήθησε» και η… καλή διάθεση του Πούτιν, με αυτό το βλέμμα της «αμίλητης συνεννόησης», όπως αποτυπώθηκε παραπάνω, να τα λέει όλα. Πρώτα επί αυστριακού και έπειτα, επί γερμανικού εδάφους.

Συρία, Ουκρανία, ΗΠΑ, Ιράν και Nord Stream 2 στην ατζέντα

Αναφορικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών Μέρκελ-Πούτιν, και οι δύο δήλωσαν πρόθυμοι για συνεργασία, με την Γερμανίδα καγκελάριο να επισημαίνει ότι «Έχουμε ευθύνη και για αυτό πρέπει να εργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύσεις», δηλώνοντας πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για την επίλυση κρίσεων όπως στην Συρία και στην Ουκρανία.

Ειδικότερα για την Ουκρανία, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα της να υπάρξει σύντομα κινητικότητα, ενώ σημείωσε ότι θέλει να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο για την πιθανή εγκατάσταση μιας δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ για την επίβλεψη εκεχειρίας. «Από κοινού με τη Γαλλία, η Γερμανία επιθυμεί να συνεχίσει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» πρόσθεσε.

Επιπλέον, χαρακτήρισε σημαντικό θέμα των συνομιλιών την κατάσταση στη Συρία και έκανε λόγο για την ανάγκη να μην υπάρξει ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιντλίμπ. «Θέλουμε να συνεργαστούμε στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μέρος της οποίας πρέπει να είναι και μια συνταγματική μεταρρύθμιση και εκλογές», επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος, που επιθυμεί να ολοκληρώσει μία σταθερή εκεχειρία σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, κάλεσε την Ευρώπη να συνεισφέρει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Συρίας, τονίζοντας: «Είναι σημαντικό να διευρύνουμε την ανθρωπιστική παράμετρο της συριακής διαμάχης, ιδιαίτερα δε την ανθρωπιστική βοήθεια για τον συριακό λαό», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια στις περιοχές εκείνες της Συρίας όπου θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες από το εξωτερικό.

«Οι πρόσφυγες αυτοί δεν βρίσκονται μόνο στην Ευρώπη, αλλά εκατομμύρια Σύροι βρίσκονται και στις γειτονικές χώρες, Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος. «Αυτό είναι ενδεχομένως ένα μεγάλο βάρος για την Ευρώπη. Για την επιστροφή των προσφύγων όμως πρέπει να γίνουν «απλά” πράγματα στην Συρία, όπως η επαναλειτουργία της παροχής νερού και των ιατρικών υπηρεσιών», δήλωσε.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, δε θα μπορούσε να λείπει από την ατζέντα των δύο ηγετών. Tο σχέδιο κατασκευής του αγωγού έχει προκαλέσει την οργή της Ουάσινγκτον, με την Γερμανία να δέχεται έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ για να αναστείλει τις εργασίες για την κατασκευή του έργου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Πιέσεις υπάρχουν και από ανατολικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται και η συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν«Η Γερμανία στηρίζει την συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, κάνοντας ωστόσο και λόγο για ανησυχητικές ενέργειες από την πλευρά του Ιράν.

Πρώτη δημοσίευση: economico.gr

19/08/2018

Author: Athina Korovesi