Οι (πάντα επίκαιρες) «διδαχές» της Μελάνια Τραμπ για την ορθή χρήση των social media

Της Αθηνάς Κοροβέση

 

Λίγους μήνες πριν, συγκεκριμένα τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ παρουσίασε τη δική της πλατφόρμα ακτιβισμού «Be Best» (Γίνε Καλύτερος) για τη νέα γενιά και τα παιδιά. Μία από τις προτεραιότητές της αφορούσε και στην αντιμετώπιση κάθε είδους εκφοβισμού, με την έμφαση να δίνεται στον διαδικτυακό εκφοβισμό, που «κερδίζει πόντους»τα τελευταία χρόνια λόγω της έξαρσης της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως.

Διδαχές από τη «φυλακισμένη» Μελάνια

Έκτοτε, η Μελάνια Τραμπ (που οι κακές γλώσσες την θέλουν να είναι «φυλακισμένη» στον Λευκό Οίκο, αδυνατώντας να ζητήσει διαζύγιο από τον Ντόναλντ Τραμπ υπό τον φόβο απέλασής της από την χώρα!) στις δημόσιες τοποθετήσεις της στο πλαίσιο της καμπάνιας της, δεν χάνει ευκαιρία να μεταφέρει τα δικά της μηνύματα προς την νεολαία της Αμερικής, με στόχευση τη σκιαγράφηση ενός καλύτερου κόσμου.

Μηνύματα που λειτουργούν ως «τροφή για σκέψη» και ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα της χώρας της. Μηνύματα, που απέχουν πολύ (είναι κατά βάση εκ διαμέτρου αντίθετα) προς τη συμπεριφορά και τις «αξίες» που πρεσβεύει ο σύζυγός της, και που μάλλον θα λειτουργούσαν πρωτίστως ως διδαχές προς τον ίδιο.

Τα μηνύματα στη Σύνοδο για τον Διαδικτυακό Εκφοβισμό

Η Πρώτη Κυρία συμμετείχε σήμερα, 20 Αυγούστου, στη Σύνοδο γα την παρεμπόδιση του Διαδικτυακού Εκφοβισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ρόκβιλ του Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, παρουσία υψηλών αξιωματούχων του Λευκού Οίκου και εκπροσώπων από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Μελάνια Τραμπ μίλησε για τους κινδύνους του κυβερνοχώρου, προειδοποιώντας για την «καταστροφική και επιβλαβή» χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για την αναγκαιότητα εκπαίδευσης των νέων για την ορθή χρήση του διαδικτύου, αλλά και για την πεποίθησή της ότι τα παιδιά είναι περισσότερο ικανά από τους ενήλικες να συνειδητοποιήσουν τις «παγίδες» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αρκεί οι ενήλικες να τους παράσχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες και τα σωστά εργαλεία.

«Καταστροφικά τα social media όταν χρησιμοποιούνται εσφαλμένα”

«Tα social media μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς θετικούς τρόπους, αλλά μπορούν να αποβούν καταστροφικά και επιβλαβή όταν χρησιμοποιούνται εσφαλμένα.»  τόνισε κατά την ομιλία της η Μελάνια Τραμπ, με την φράση της αυτή να συμπυκνώνει ολόκληρο το νόημα της ορθής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τη σήμερον εποχή.

Οι πιο κακεντρεχείς θα σπεύσουν να τονίσουν εκ νέου την αναγκαιότητα «εκπαίδευσης» του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ από τη σύζυγό του, το προφίλ της οποίας λειτουργεί ως το απόλυτο αντιστάθμισμα για την σφαλερή πορεία της διακυβέρνησής του. Μα άδικο δε θα ΄χουν, μιας και η ρητορική μίσους στην οποία υποπίπτει συχνά-πυκνά ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω του διαδικτυακού του όπλου, του Twitter, αντικατοπτρίζει την άκρως αντίθετη λογική από την οποία διακατέχεται αναφορικά με τα ευαίσθητα αυτά ζητήματα.

Τα πάντα επίκαιρα μηνύματα της Μελάνια

Οι διδαχές ωστόσο της Μελάνια μπορούν να έχουν αποδέκτη τον κάθε χρήστη του διαδικτύου, σε κάθε κοινωνία, ανεξαρτήτως ηλικίας. Και για να μην πάμε πολύ μακριά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι «ταιριάζουν γάντι» στην Ελλάδα του 2018. Στην ελληνική κοινωνία, όπου τα social media καταλαμβάνουν τον περισσότερο χρόνο της καθημερινότητάς μας. Εκεί, όπου τα παραδείγματα «εμφυλιακού» κλίματος είναι πλείστα και καταλαμβάνουν τον ζωτικό χώρο εκείνων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με φειδώ και ορθολογισμό. Πόσο μάλλον κάτι τέτοιες μέρες, μετά από 8 χρόνια μνημονίων…

Πρώτη δημοσίευση: economico.gr

20/08/2018

Author: Athina Korovesi