Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από κληρικούς «ανοιχτή πληγή» για την Καθολική Εκκλησία

Της Αθηνάς Κοροβέση

 

Την «αδυναμία που επέδειξε η Καθολική Εκκλησία απέναντι στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από κληρικούς» αναγνώρισε «μετά λύπης και μεταμέλειας» ο πάπας Φραγκίσκος με γραπτή επιστολή που απηύθυνε για πρώτη φορά στα χρονικά προς τους καθολικούς όλου του κόσμου.

Το βάρος της ευθύνης 

Ο «πάπας των Φτωχών», που εκτός από αυτό τον τίτλο «φέρει» επάξια και εκείνον του «πάπα της συνείδησης», αισθάνθηκε την ανάγκη να στείλει το σχετικό μήνυμα συμπαράστασης προς τα θύματα, υπό το βάρος των σεξουαλικών σκανδάλων που «στοιχειώνουν» την Καθολική Εκκλησία δεκαετίες τώρα. Σηκώνοντας και ο ίδιος το βάρος της ευθύνης, καθώς τόνισε ότι «Δεν φροντίσαμε καθόλου τα παιδιά, τα εγκαταλείψαμε».

Η «κουλτούρα του θανάτου»

Τον «ξεριζωμό» αυτής της «κουλτούρας του θανάτου» ζήτησε, ειδικότερα, ο πάπας μέσω της επιστολής, απευθύνοντας κάλεσμα βοήθειας για την αντιμετώπιση των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης. Σκάνδαλα τα έχουν απασχολήσει πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Χιλή, η Αυστραλία. Μία πληγή που παραμένει «ανοιχτή», και που για την συγκάλυψη της οποίας έχει κατηγορηθεί και ο ίδιος ο πάπας Φραγκίσκος.

Συνάντηση με τα θύματα στην Ιρλανδία

Σήμερα, το Βατικανό γνωστοποίησε ότι ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας προγραμματίζει συνάντηση με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κατά την επίσκεψή του στην Ιρλανδία αυτό το Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Αυγούστου.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πάπα, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Greg Burke, δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση, παρά μόνο μετά την ολοκλήρωσή της, καθότι θα πρέπει να ζητηθεί η συναίνεση των θυμάτων.

Ιστορική επίσκεψη μετά από 40 χρόνια

Κύριος σκοπός του ταξιδιού, στο πλαίσιο του οποίου ο πάπας θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την εν λόγω συνάντηση, είναι η ανάδειξη του θεσμού της οικογένειας.

Ο πάπας θα μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος στο Πάρκο «Φοίνιξ» του Δουβλίνου – μία ομιλία στο πλαίσιο της «Διεθνούς Συνάντησης των Οικογενειών» που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια σε διαφορετική πόλη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας στην χώρα μετά από σχεδόν 40 χρόνια, μετά δηλαδή από την επίσκεψη του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ το 1979.

Πρώτη δημοσίευση: economico.gr

21/08/2018

Author: Athina Korovesi

Leave a Reply

Your email address will not be published.