Σε δικαστικό κλοιό ο Τραμπ: Μία παραδοχή ενοχής, μία καταδίκη και ένα κατηγορητήριο

Της Αθηνάς Κοροβέση

 

Τρεις δικαστικές υποθέσεις κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. Και οι τρεις δημοσιοποιήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα και αφορούν στην αμερικανική Δικαιοσύνη. Εκτός από την χρονική συγκυρία, έχουν και ένα άλλο κοινό: τον αντίκτυπό τους προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, με την αμερικανική κοινωνία, και όχι μόνο, να παρακολουθεί έκπληκτη τις εξελίξεις.

Υποθέσεις Κόεν – Μάναφορτ – Χάντερ

Οι πρωταγωνιστές των υποθέσεων έχουν ως εξής: Μάικλ ΚόενΠολ ΜάναφορτΝτάνκαν Χάντερ (πρώην δικηγόρος του Τραμπ, πρώην επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ και Ρεπουμπλικανός βουλευτής-μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων αντίστοιχα).

Η σχέση τους με τον Αμερικανό Πρόεδρο πασιφανής. Ο αντίκτυπος που λέγαμε παραπάνω, προφανής. Ιδίως τη στιγμή που η χώρα οδεύει προς τις Ενδιάμεσες Εκλογές για το Κογκρέσο που είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει βάλει στοίχημα «με τον εαυτό του» την εκλογική του επιτυχία. Πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε ότι έχει εδώ και καιρό επιβεβαιώσει την πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος το 2020.

Επαναφορά σεναρίων… impeachment

Αν παραβλέψουμε το τραγελαφικό στοιχείο της χρονικής συγκυρίας που προκαλεί γέλια αμηχανίας, η σκέψη οδηγείται στο «επόμενο βήμα». Οι εν λόγω υποθέσεις μετατρέπονται ακαριαία σε «πλήγματα» για τον Ντόναλντ Τραμπ, με τους αναλυτές να μιλούν ήδη για τον φόβο της πρότασης μομφής κατά του Τραμπ. Σενάριο που είχε απομακρυνθεί, ωστόσο αυτή τη στιγμή επανέρχεται περισσότερο δριμύτερο από ποτέ.

Προς το παρόν, ας δούμε αναλυτικά τις τρεις υποθέσεις που θα απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμα την Αμερική αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.

Μία παραδοχή ενοχής, μία καταδίκη και ένα κατηγορητήριο

Ο πρώην δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν [Michael Cohen] (που απασχόλησε εντόνως το τελευταίο διάστημα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης λόγω της υπόθεσης χρηματισμού της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς), παραδόθηκε πριν λίγες ώρες στο FBI, δηλώνοντας ένοχος ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν για 8 ποινικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων για φοροδιαφυγή, τραπεζική απάτη και παραβίαση των χρηματοδοτικών κανόνων των προεκλογικών εκστρατειών του Ντόναλντ Τραμπ.

Η παραδοχή της ενοχής από τον Κόεν συνέπεσε μάλιστα χρονικά με ένα άλλο σημαντικότατο γεγονός: την ίδια ώρα, ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια καταδίκασε τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ [Paul Manafort], κρίνοντάς τον ένοχος επίσης για οκτώ κατηγορίες.

Το παζλ όμως των κατηγοριών (με άμεσο αντίκτυπο στον Αμερικανό Πρόεδρο) δε συμπληρώθηκε μόνο από τα δύο αυτά «κομμάτια», καθώς λίγη ώρα αργότερα γνωστοποιήθηκε και άλλη μία υπόθεση, εκείνη του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Ντάνκαν Χάντερ [Rep. Duncan Hunter]. Ο Χάντερ κατηγορείται μαζί με τη σύζυγό του για υπόθεση διαφθοράς και ειδικότερα για κατάχρηση ποσού 250.00 δολαρίων που προορίζονταν για προεκλογική εκστρατεία και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για προσωπικά έξοδα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΪΚΛ ΚΟΕΝ

Ο 51χρονος Κόεν συμφώνησε με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να δηλώσει ένοχος για τα παραπάνω αδικήματα, λέγοντας ότι απέκρυψε πληροφορίες που θα ήταν επιβλαβείς για τον υποψήφιο Πρόεδρο και την εκστρατεία του.

Αίσθηση προκάλεσε το ότι γεγονός ότι ένας από τους δικηγόρους του Κόεν παραδέχτηκε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν εκείνος που ώθησε τον Κόεν να προβεί στα αδικήματα.

Ο ίδιος ο Κόεν παραδέχτηκε ότι παραβίασε τη νομοθεσία περί εκλογικής χρηματοδότησης «κατ’ εντολή υποψηφίου για ομοσπονδιακό αξίωμα», μην κατονομάζοντας ωστόσο το πρόσωπο για το οποίο κατέβαλε χρήματα «με κύρια επιδίωξη τον επηρεασμό των εκλογών», όπως επεσήμανε.

Τέλος στο γαϊτανάκι των ερευνών

Οι κατηγορίες εναντίον του Κόεν θέτουν τέλος σε ένα «γαϊτανάκι» ερευνών τους τελευταίους μήνες από τo Γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη νότια περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Τον περασμένο Απρίλιο μάλιστα, το FBI πραγματοποίησε έφοδο για έρευνα στο γραφείο, το σπίτι και ένα δωμάτιο ξενοδοχείου όπου διέμενε ο Κόεν, γεγονός που επιδείνωσε και τις σχέσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η συμφωνία με τους δικαστές

Αναφορικά με τη συμφωνία, το CNN μεταδίδει ότι ο Κόεν θα πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης αλλά και να καταβάλει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Η φυλάκιση ήταν ένα από τα σημεία που κώλυαν την διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών. Αρχικά έγινε λόγος για τρία χρόνια, αλλά στη συνέχεια οι εισαγγελείς ζήτησαν 50 μήνες.

Οι λόγοι που τον οδήγησαν σε συμφωνία

Ο Κοέν ήταν ανήσυχος για την απώλεια περιουσιακών στοιχείων και για το ενδεχόμενο να αφήσει την οικογένειά του χωρίς τίποτα καθώς και έκθετη στο σκάνδαλο. Οι εισαγγελείς ωστόσο κατέστησαν σαφές ότι θα έπρεπε να ανησυχεί περισσότερο για την ολοκληρωτική απώλεια των περιουσιακών του στοιχείων στην περίπτωση που κριθεί ένοχος.

Και τα δύο αυτά, ωστόσο, συνέβαλαν σύμφωνα με πηγές του Politico, στο να προχωρήσει στη συμφωνία, καθότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γλιτώσει εκατομμύρια δολάρια, να προστατεύσει την οικογένειά του και να περιορίσει την έκθεσή του στο σκάνδαλο.

Η δικάσιμος ορίστηκε για τις 12 Δεκεμβρίου από τον δικαστή William H. Pauley. Χαρακτηριστικό της φόρτισης της στιγμής ήταν ότι η φωνή του Κόεν «έσπασε» ενώ απαντούσε στις ερωτήσεις του.

Από την άλλη, μια τέτοια συμφωνία ενδεχομένως να αυξήσει τους νομικούς κινδύνους για τον Αμερικανό Πρόεδρο, αφού ελοχεύει η πιθανότητα ο Κόεν να παράσχει πληροφορίες στον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ που ερευνά την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και την πιθανή συνεργασία της με το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ.

Το δημοσίευμα των New York Times

Η εφημερίδα New York Times έγραψε την περασμένη Κυριακή ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είχαν επικεντρώσει την έρευνά τους στα δάνεια, ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, που είχε λάβει ο Κόεν από εταιρείες ταξί που ανήκουν στον ίδιο και την οικογένειά του. Τα δάνεια αυτά εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για το αν ο δικηγόρος διέπραξε τραπεζική και φορολογική απάτη και για πιθανή παραβίαση της νομοθεσίας περί προεκλογικών εκστρατειών.

Οι σχέσεις με τον Τραμπ

Ο Κόεν υπήρξε πολύ στενός συνεργάτης του Τραμπ επί μία δεκαετία αφού ήταν ο προσωπικός δικηγόρος του στον Οργανισμό Τραμπ και συνέχισε να του παρέχει νομικές συμβουλές και μετά την εκλογή του στην Προεδρία των ΗΠΑ.

Κάποια στιγμή ο δικηγόρος είχε διαβεβαιώσει ότι ήταν πρόθυμος να «φάει μια σφαίρα» για να προστατεύσει τον Τραμπ όμως η σχέση τους επιδεινώθηκε ραγδαία μετά τις έρευνες του FBΙ.

Ο Τραμπ αποστασιοποιήθηκε από τον Κόεν, ο οποίος σύμφωνα με τον φιλικό του κύκλο αισθάνθηκε απομονωμένος. Τον περασμένο μήνα, ο δεύτερος δήλωσε στο ABC News ότι πρωτίστως έχει πίστη στην οικογένειά του και τη χώρα, και όχι στον Πρόεδρο.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛ ΜΑΝΑΦΟΡΤ

Την ίδια στιγμή, ο πρώην επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, κρινόταν ένοχος για 8 κατηγορίες από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια.

Συνολικά του είχαν αποδοθεί 18 κατηγορίες, εντούτοις οι ένορκοι κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση μόνο για τις οκτώ.

Οι κατηγορίες

Ειδικότερα, ο Μάναφορτ κρίθηκε ένοχος για πέντε κατηγορίες φοροδιαφυγής, για μία (από τις συνολικά τέσσερις) κατηγορίες που σχετίζονταν με την απόκρυψη τραπεζικών λογαριασμών του στο εξωτερικών και για δύο (από τις εννέα) κατηγορίες τραπεζικής απάτης που αντιμετώπιζε. Ο δικαστής κήρυξε κακοδικία για τις υπόλοιπες 10 κατηγορίες.

Η καταδίκη του Μάναφορτ ήταν αποτέλεσμα της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ αναφορικά με τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016 και στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Άμεση αντίδραση από τον Τραμπ

Κατά την άφιξή του στο Τσάρλεστον της Δυστικής Βιρτζίνια, όπου έφτασε λίγη ώρα αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ για μία προεκλογική συγκέντρωση των Ρεπουμπλικανών ενόψει των Ενδιάμεσων Εκλογών για το Κογκρέσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Αισθάνομαι πολύ άσχημα για τον Πολ Μάναφορτ», σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει πως η υπόθεση δεν έχει καμιά σχέση με τον ίδιο.

Εκτός της απόστασης που θέλησε να κρατήσει, δεν μπόρεσε να παραλείψει τη χρήση μίας από τις αγαπημένες του εκφράσεις το τελευταίο διάστημα. Έτσι τόνισε πως η καταδίκη του εντάσσεται στο «κυνήγι μαγισσών», έκφραση που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται στις έρευνες για την πιθανή αθέμιτη σύμπραξη της εκστρατείας του με τη Ρωσία το 2016.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΑΝΚΑΝ ΧΑΝΤΕΡ 

O Ρεπουμπλικανός βουλευτής από την Καλιφόρνια (με «προϊστορία» στη Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς διαδέχτηκε τον πατέρα του Duncan Lee Hunter στο Κογκρέσο), κατηγορείται μαζί με τη σύζυγό του Μάργκαρετ Χάντερ από ομοσπονδιακό σώμα 60 ενόρκων ότι χρησιμοποίησαν περισσότερα από 250.000 δολάρια από κεφάλαια προεκλογικής εκστρατείας για τη κάλυψη προσωπικών τους εξόδων, μεταξύ των οποίων οικογενειακές διακοπές, σχολικά δίδακτρα, αμοιβή οδοντιάτρων. Στη συνέχεια, προσπάθησαν να αποκρύψουν το ποσό, δηλώνοντας ψευδή οικονομικά στοιχεία σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το ζευγάρι εμφανίζεται να έχει υπέρογκες δαπάνες για το διάστημα 2009-2016. Συχνά απέκρυπτε τις αγορές του σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ οι εισαγγελείς τόνισαν επίσης ότι και οι δύο γνώριζαν πότε χρησιμοποιούσαν τα χρήματα της εκστρατείας.

Ο πρώτος υποστηρικτής του Τραμπ

Ο Χάντερ, μαζί με τον βουλευτή Chris Collins, επίσης μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ήταν τα δύο πρώτα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για τις Προεδρικές Εκλογές του 2016.

 

Πρώτη δημοσίευση: economico.gr

21/08/2018

Author: Athina Korovesi

Leave a Reply

Your email address will not be published.