Συνέντευξη με τον Simon Vaut, υποψήφιο Ευρωβουλευτή με το SPD: Με τον Αλέξη Τσίπρα έχουμε ακόμη διαφορετικές απόψεις, αλλά αγωνιζόμαστε για σεβαστές σχέσεις και εποικοδομητικό διάλογο

Συνέντευξη στην Αθηνά Κοροβέση

Από τα εγχώρια, στα διεθνή. Και από τα διεθνή, στα εγχώρια. 

Στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές, το γεγονός της χρονιάς για την Ευρώπη, το ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και την αλληλεπίδραση τους με το εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον αναζωπυρώνεται. Στην τωρινή συγκυρία το αποτέλεσμα που θα διαμορφωθεί από την ψήφο των Ευρωπαίων, προκαλεί, πέρα από προβληματισμούς, ανησυχίες έως και.. πονοκεφάλους. Κι αυτό ισχύει τόσο για τις δύο κυρίαρχες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και για τις ηγεσίες και τα στελέχη των κομμάτων ανά χώρα, καθώς και για τους Ευρωπαίους πολίτες στο σύνολό τους, που καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για τις πιο καθοριστικές εκλογές για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Εν όψει των Ευρωεκλογών, ο Γερμανός υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το SPD, Simon Vaut, μιλάει στο Politis Online και την Αθηνά Κοροβέση, για το εκτιμώμενο αποτέλεσμα,  καθώς και για την πορεία του κόμματός του, που είδε τα ποσοστά του να βυθίζονται, σε μια πτωτική πορεία από τις εκλογές του 2017, όταν  σημείωσε ιστορική χαμηλή επίδοση, όπως και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Angela Merkel.

Η επόμενη μέρα των εκλογών βρήκε τη Γερμανία μετέωρη και αμφιταλαντευόμενη μεταξύ προσπαθειών για δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού που δεν μπορούσαν να ευοδωθούν. Η διαδικασία διήρκεσε 171 ημέρες. Από την 24η Σεπτεμβρίου 2017, που διεξήχθησαν οι εκλογές, μέχρι και την 14 Μαρτίου 2018, οπότε συγκροτήθηκε ο Μεγάλος Συνασπισμός CDU, CSU και SPD.

Simon Vaut απαντά για τους όποιους υφιστάμενους κλυδωνισμούς στην κυβερνητική συμμαχία, ενώ μας λέει εάν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας μπορεί να ανακτήσει το χαμένο «έδαφος» ενόψει της 26ης Μαΐου. Επιπλέον, αξιολογεί την μέχρι τώρα πορεία της συμμαχίας που συμπλήρωσε έναν χρόνο «ζωής», πριν λίγες ημέρες, τονίζοντας εμφατικά ότι το εξαιρετικά θετικό της συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, είναι το γεγονός ότι τα δύο κόμματα έχουν ξεκάθαρα διαφορετικές θέσεις, γεγονός που διαφοροποιεί τις πολιτικές τους στα μάτια των πολιτών, αποφεύγοντας έτσι την ταύτισή τους. Κάτι στο οποίο συνέβαλε και η ανάληψη της Προεδρίας του CDU από την διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος, την «συντηρητική» όπως την χαρακτηρίζει, Annegret Kramp-Karrenbauer (Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ).

Η συζήτηση με τον Simon Vaut δεν θα μπορούσε φυσικά να μην επεκταθεί στα της Ελλάδας. Ο 40χρονος Γερμανός υποψήφιος, ο οποίος πάνω από τα μισά χρόνια της ζωής του δραστηριοποιείται στο Σοδιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (συγκεκριμένα 25 χρόνια), απαντά για τη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στον Αλέξη Τσίπρα, ασκώντας παράλληλα κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό για όσα έλεγε στο παρελθόν για τους Ευρωπαίους και δη τους Γερμανούς. Παρά ταύτα, αντιδιαστέλλει αυτές του τις ενστάσεις με την σημερινή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρεται επίσης στη Συμφωνία των Πρεσπών, χαιρετίζοντάς την και αποδίδοντας τα εύσημα στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όντας οικονομολόγος, και έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων, σύμβουλος του πρώην αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, ο Simon Vaut ερωτάται για τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και επισημαίνει τις δικές του προσπάθειες όπως και του πρ. αντικαγκελάριου, για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος από την Γερμανία στη χώρα μας.

Ο Γερμανός υποψήφιος Ευρωβουλευτής αναφέρεται επιπλέον στη νέα γενιά της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπως και στις ανάγκες της, συνδέοντας το ζήτημα με τις δικές του προτεραιότητες. Εκτός όλων αυτών, ξεδιπλώνει τις σκέψεις του για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, ως κοιτίδα της Δημοκρατίας. Μία λέξη-σταθμός και στον δικό του προεκλογικό αγώνα, καθώς όπως αναγράφει στην προσωπική του ιστοσελίδα«Η μάχη των εκλογών αποτελεί την μεγαλύτερη στιγμή της Δημοκρατίας».

Οι αναφορές του στο «λίκνο της δημοκρατίας» βάζουν στη συζήτηση και την ερώτηση της επιστροφής των Ελγίνειων Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο, με τον Simon Vaut να τάσσεται υπέρ αυτής της άποψης, δηλώνοντας παράλληλα λάτρης της ελληνική πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και της φιλοξενίας των Ελλήνων.

O αγώνας του ξεκινάει από το κρατίδιο που έχει πρωτεύουσα το Πότσδαμ. Από το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, στην μεγάλη μάχη των Ευρωεκλογών. Από εκεί δηλαδή που σπούδασε και εργάστηκε, διαπιστώνοντας «πόση ανάγκη έχει το Βρανδεμβούργο την Ευρώπη, και η Ευρώπη το Βρανδεμβούργο». Μία ρήση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους πολίτες του κρατιδίου και προσκείμενους στο SPD, αν πληροφορηθεί κανείς ότι ο Simon Vaut είναι γεννημένος στο Αμβούργο και έχει ζήσει σε Γαλλία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Και τώρα, από το Βρανδεμβούργο στην Αθήνα. Όπου πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στη χώρα μας για τις ανάγκες του σεμιναρίου «Οικονομία και Σοσιαλδημοκρατία» που διοργάνωσε το παράρτημα του Ιδρύματος Friedrich-Ebert στην Ελλάδα, το FES Athen, και στο οποίο ήταν διδάσκοντας.

Ακολουθούν όσα μας είπε αμέσως μετά τη λήξη του σεμιναρίου, με τον ίδιο να ευελπιστεί να επιστρέψει στη χώρα μας ως εκλεγμένο μέλος του Ευρωκοινοβουλίου αυτή τη φορά.

Αθηνά Κοροβέση: Κύριε Vaut, πώς διαμορφώνεται το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών κατά τη γνώμη σας, τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ευρώπη εν γένει;

Simon Vaut: Νομίζω ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα αναδείξει ένα πολύ διαφορετικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει μία πλειοψηφία από κόμματα υπέρ του ευρωπαϊκού ιδεώδους, αλλά τόσο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) όσο και η Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) θα αντιμετωπίσουν «πληγές». Οι Βρετανοί Ευρωβουλευτές, ανάλογα με την έκβαση του Brexit, μπορεί να μην είναι εκεί, γεγονός που θεωρώ ατυχές, επειδή υπήρξε μία εποικοδομητική συνεργασία με τους φίλους μας από το Εργατικό Κόμμα. Πιστεύω ότι τόσο τα φιλελεύθερα κόμματα όσο και τα ακροδεξιά κόμματα θα γίνουν ισχυρότερα, οπότε θα είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθούν συμμαχίες στο μέλλον. Αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτή η πλειοψηφία από φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα υπάρξει επίσης στο μέλλον.

Α.Κ.: Το SPD θα ανακτήσει τα ποσοστά του;

S.V.: Λοιπόν, στη Γερμανία έχουμε μεγάλη συναίνεση για τη Σοσιαλδημοκρατία, επομένως τα άλλα κόμματα είναι πιο σοσιαλδημοκρατικά σε σχέση με ό,τι υποστήριζαν πριν από 10-20 χρόνια και νομίζω ότι η πολιτική στη Γερμανία αυτή τη στιγμή έχει κατεύθυνση σοσιαλδημοκρατική. Ωστόσο, το SPD ως κόμμα βρίσκεται σε πτώση και το παρόν έτος αποτελεί έτος είτε απόλυτης επιτυχίας είτε απόλυτης αποτυχίας, είτε δηλαδή θα ανακτήσουμε τα ποσοστά μας είτε όχι. Προς το παρόν. βρισκόμαστε ελαφρώς κάτω από το 20% και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εάν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερβούμε το 20%, αυτό θα αποτελέσει σημάδι ότι ανακάμπτουμε. Προσωπικά βλέπω ένα σενάριο όπου θα αποκτήσουμε και πάλι δύναμη. Το 2019 είναι λοιπόν το έτος της απόλυτης πρόκλησης.

A.Κ.: Πιστεύετε ότι ο μεγάλος νικητής των Ευρωεκλογών θα είναι η ακροδεξιά; Πώς διαμορφώνονται μέχρι τώρα τα ποσοστά του AfD;

S.V.: Δυστυχώς, θα κερδίσουν περισσότερες ψήφους, αλλά νομίζω ότι αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι να μην έχουν τόσο κακή επίδοση όσο παλαιότερα. Για παράδειγμα, στη Γερμανία, νομίζω ότι η «Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία» είναι πίσω και γίνεται όλο και πιο αδύναμη, το «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λε Πεν είναι πιο αδύναμο, ο εθνικισμός στη Σουηδία γίνεται όλο και πιο αδύναμος. Πιστεύω, επομένως, ότι ναι μεν θα βρεθούν ακραίοι πολιτικοί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά θα βρίσκονται πολύ μακριά από την πλειοψηφία.

Α.Κ.: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τον επόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Είναι πιθανό η ακροδεξιά να έχει πλειοψηφία στο ΕΚ;

S.V.: Ελπίζω να εκλεγεί ο επικεφαλής μας, ο Frans Timmermans, και να αποκτήσει την πλειοψηφία των ψήφων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά και οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν επίσης πιθανότητες, για παράδειγμα, ο Manfred Webber. Δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό το ότι η ακροδεξιά θα έχει την πλειοψηφία. Συνεπώς, θα υπάρξουν κάποιες συμμαχίες μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών φωνών. Δεν είναι σαφές ποιος θα γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είμαι πολύ σίγουρος όμως ότι δεν θα προέρχεται από την άκρα δεξιά.

Α.Κ.: Πριν από μερικές ημέρες, ο μεγάλος συνασπισμός του CDU-CSU και του SPD ολοκλήρωσε ένα χρόνο συνεργασίας. Πώς εκτιμάτε τη συνεργασία σας μέχρι στιγμής;

S.V.: Είχαμε ένα δύσκολο ξεκίνημα. Η επιθυμία μας δεν ήταν να εισέλθουμε στον συνασπισμό μετά τις εκλογές του 2017, αλλά επειδή το φιλελεύθερο κόμμα δεν ήθελε να κυβερνήσει και εμείς δεν θέλαμε να έχουμε νέες εκλογές, απρόθυμα συσσωρευτήκαμε σε έναν επιπλέον μεγάλο συνασπισμό. Η αρχή ήταν αρκετά ασταθής, γιατί ήμασταν «τραυματισμένοι», αλλά τώρα σταθεροποιούμαστε, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μερικές από τις βασικές μας υποσχέσεις. Μια πολύ σημαντική βασική υπόσχεσή μας έχει να κάνει με την ελάχιστη σύνταξη για τους εργαζόμενους. Έτσι, τέτοιες πρακτικές βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων, κάτι που αποτελεί τη βασική μας ατζέντα ως Σοσιαλδημοκράτες. Τουλάχιστον μπορούμε να επιτύχουμε σημαντικά πράγματα για τους εργαζόμενους.

Α.Κ.: Ποια είναι η απάντησή σας στα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι το χάσμα μεταξύ CDU και SPD βαθαίνει;

S.V.: Το CDU έχει μια νέα ηγεσία υπό την Αnnegret Kramp-Karrenbauer. Γίνονται περισσότερο συντηρητικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες γίνονται και πάλι πιο σοσιαλδημοκρατικοί. Νομίζω ότι αυτό είναι θετικό, διότι στο παρελθόν οι πολίτες δεν μπορούσαν να εντοπίσουν διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων και είναι καλό το ότι και οι δύο έχουμε πλέον ένα σαφές προφίλ. Φυσικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ο ένας τον άλλον, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό που ο κόσμος μπορεί να δει, ακόμη και όταν συγκυβερνάμε, ότι είμαστε διαφορετικά κόμματα. Ότι εμείς είμαστε Σοσιαλδημοκράτες και το CDU είναι συντηρητικό.

Α.Κ.: Σύμφωνα με υψηλούς αξιωματούχους του κόμματός σας, το SPD δεν θα ψηφίσει για καγκελάριο την Annegret Kramp-Karrenbauer στην περίπτωση που η Άνγκελα Μέρκελ παραιτηθεί πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της. Ισχύει κάτι τέτοιο;

S.V.: Ναι. Εμείς υπογράψαμε συμφωνία συγκυβέρνησης με την Μέρκελ, αλλά η Annegret Kramp-Karrenbauer είναι πιο συντηρητική και ο αριθμός των μελών του κοινοβουλίου είπε ότι δεν θα την ψηφίσει. Δεν είναι όμως κάτι εύκολο. Σύμφωνα με το γερμανικό σύνταγμα δεν μπορεί να σταματήσει πριν την ολοκλήρωση της θητείας της, οπότε πρέπει να έχει ψήφο στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag). Αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται ότι λαμβάνει την πλειοψηφία με την οποία μπορεί για να διαπραγματευτεί τον συνασπισμό με το φιλελεύθερο κόμμα και το πράσινο κόμμα. Δεν είμαστε διστακτικοί στο να εγκαταλείψουμε τον συνασπισμό, αλλά είναι απίθανο οι Σοσιαλδημοκράτες να ψηφίσουν υπέρ της Α.Κ.Κ. πριν από το τέλος του 2021. Στη συνέχεια, έχουμε τις επόμενες εκλογές και έπειτα στη συνέχεια μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα και να προσπαθήσει να αποκτήσει πλειοψηφία. Προς το παρόν έχουμε εκλέξει την Μέρκελ, με την οποία και όχι με την Α.Κ.Κ. υπογράψαμε τη σχετική συμφωνία.

Α.Κ.: Δεδομένου ότι είστε οικονομολόγος, ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας; Επιπλέον, καθότι συνεργαζόσασταν με τον πρώην αντικαγκελάριο κ. Sigmar Gabreil, τί πιστεύει ο ίδιος για την οικονομία της Ελλάδας;

S.V.: Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα ανακάμπτει αργά. Τα κακά νέα είναι ότι οι άνθρωποί της δεν αισθάνονται αυτήν την ανάκαμψη. Υπάρχουν φυσικά οι δείκτες, αλλά μίλησα με πολλούς ανθρώπους και ιδιαίτερα νέους, οι νέοι δεν αισθάνονται πραγματικά αυτήν την ανάκαμψη. Η ανεργία των νέων εξακολουθεί να φθάνει το 40%, οπότε η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που θα αντανακλαστεί στους πολίτες. Ο Sigmar Gabriel έχει επισημάνει ως το πιο σημαντικό ζήτημα, τις επενδύσεις. Ζήτησε από τις ευρωπαϊκές και γερμανικές εταιρείες να επενδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο στις επενδύσεις στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Διεξήγαγα ένα σεμινάριο όπου συζητήθηκαν διάφοροι οικονομικοί τομείς. Υπάρχουν επομένως πολλές ευκαιρίες. Οι νέοι στην Ελλάδα είναι εξειδικευμένοι και οι γερμανικές εταιρείες συμβουλεύονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, επειδή νομίζω ότι υπάρχουν πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Προτείνω στη Γερμανία να επενδύσει στην Ελλάδα και έχω μιλήσει θετικά για την Ελλάδα με αρκετές εταιρείες. Νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα καλό που σημαντικότατοι άνθρωποι,  όπως ο Sigmar Gabriel, που έχει επιρροή στους Γερμανούς πολιτικούς ηγέτες και επιχειρηματίες, ότι δείχνουν τις ευκαιρίες που έχει να προσφέρει η Ελλάδα.

Α.Κ.: Πώς εκτιμάτε την υποστήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στον κ. Τσίπρα;

S.V.: Βέβαια είναι εκλεγμένος Πρωθυπουργός της Ελλάδας και φυσικά θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις μαζί του και να βλέπουμε μια θετική εξέλιξη και περισσότερη σταθερότητα στην Ελλάδα. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας τον προσκάλεσε πρόσφατα σε ένα συνέδριο του κόμματος. Φυσικά, υπάρχουν ακόμη διαφορετικές απόψεις, αλλά αγωνιζόμαστε για σεβαστές και εποικοδομητικές σχέσεις και είμαστε σε έναν θετικό διάλογο. Η αρχή της διακυβέρνησής του ήταν ασταθής λόγω έλλειψης εμπειρίας, αλλά τα πράγματα είναι πολύ πιο ομαλά τώρα. Νομίζω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και αυτό οφείλεται  επίσης στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Χαιρετίζουμε τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία και ελπίζουμε ότι η πορεία της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας θα συνεχιστεί.

Α.Κ.: Όσον αφορά τη συμμετοχή σας στις Ευρωεκλογές, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας; Επιπλέον, είναι δύσκολο για έναν Γερμανό πολίτη να εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

S.V.: Νομίζω ότι είναι οι σημαντικότερες εκλογές που είχαμε ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι, όπως έχουμε καταλάβει από το Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτύχει, αλλά επίσης βλέπουμε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο σημαντική από ποτέ, διότι πρέπει να παραμείνουμε μαζί ως Ευρωπαίοι. Οι χώρες γίνονται πιο εθνικιστές και απολυταρχικές, και γι’ αυτό επιθυμούμε την πορεία της συνεργασίας. Οι προτεραιότητές μου είναι η ανάπτυξη και η παροχή βιώσιμης και κοινωνικής ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε σε όλη την Ε.Ε. την ανάπτυξη που θα παράσχει θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενος θέσεις εργασίας και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ειδικά για τους νέους, να τους παρέχονται καλά αμειβόμενες και ασφαλείς θέσεις εργασίας

Α.Κ.: Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό. Ποια είναι η γνώμη σας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα; Θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο;

S.V.: Γενικά, η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά είναι βεβαίως ένας μεγάλος ευρωπαϊκός θησαυρός. Θαυμάζω τους Έλληνες φιλόσοφους, με το να τους διαβάζω και να συζητώ για αυτά τα ζητήματα. Είναι σπουδαίο να τα δούμε στην Ελλάδα ως χώρα παράδειγμα της μεγάλης ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργού της δημοκρατίας. Οι Έλληνες μπορούν να είναι υπερήφανοι για τη μακρά δημοκρατική παράδοση. Είναι κάτι ιδιαίτερο για να νιώθεις τη γενέτειρα της σύγχρονης δημοκρατίας. Και αυτό εκφράζεται και στην αρχιτεκτονική. Είναι θα είναι πολύ ξεχωριστό να το δούμε στην πραγματική ζωή εδώ.

Α.Κ.: Σας εύχομαι καλή τύχη και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για αυτή τη συνέντευξη.

S.V.: Ήταν πολύ ευχάριστο να βρεθώ στην Ελλάδα. Μου άρεσε πολύ η χώρα από πλευράς φιλοξενίας, πολιτιστικής κληρονομιάς και χαράς. Νομίζω ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι ένας μεγάλος τομέας που πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω, όπως πιστεύω ότι και άλλοι οικονομικοί τομείς αναπτύσσονται καλά. Ελπίζω να επανέλθω σύντομα στην Ελλάδα, ευελπιστώντας ως εκλεγμένος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Α.Θ.: Αγαπητέ κ. Vaut, σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Θερμές ευχαριστίες στη διοίκηση και το προσωπικό του Iδρύματος Friedrich-Ebert Stiftung στην Αθήνα για την πολύτιμη βοήθειά τους για την πραγματοποίηση της συνέντευξης, και ιδιαιτέρως στον Διευθυντή του FES Athen, Oύλριχ Στόρκ (Ulrich Storck) και στον επιστημονικό συνεργάτη, Στέφανο Σπηλιωτόπουλο.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο «The Box», Πλατεία Μαβίλη, Αθήνα, όπου έλαβε χώρα το σεμινάριο του FES Athen «Οικονομία και Σοσιαλδημοκρατία», με διδάσκοντα τον Simon Vaut.

Φωτογραφίες: Στέφανος Σπηλιωτόπουλος

Το κείμενο της συνέντευξης με τον Simon Vaut είναι διαθέσιμο στην αγγλική γλώσσα στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.athinakorovesi.gr.

Πρώτη δημοσίευση: Politis Online

27/03/2019 

 ***

[Read the inteview in the english language: Interview with Simon Vaut, SPD European candidate: We still have different opinions with Mr. Alexis Tsipras, but we strive for respectful relations and a constructive dialogue]

Author: Athina Korovesi