Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Νίκη Κεραμέως και Σοφία Ζαχαράκη στην απονομή των διαδικτυακών Βραβείων 2020 του ΣΕΝ/JA Greece

Νικήτρια ομάδα αναδείχτηκε η «Eco-Wave Α.Ε.» από το Aριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 31ο Ευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό του JA Europe.

Της Αθηνάς Κοροβέση
Ο ετήσιος Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2020» του ΣΕΝ/JA Greece πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου 2020 διαδικτυακά, με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να απονέμει το 1ο Βραβείο στην «Eco-Wave Α.Ε.» από τη Θεσσαλονίκη, και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το 2ο και 3ο Βραβείο.

Μπορεί ο φετινός 15ος Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός Μαθητικής Επιχειρηματικότητας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) / Junior Achievement Greece να μην είχε την λαμπρότητα του περσινού 14ου Τελικού που είχε λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δεν είχε ωστόσο να ζηλέψει σε τίποτα τις μεγαλειώδεις συναθροίσεις της προ Covid-19 εποχής.

Μαθητές, εκπαιδευτές, γονείς και κοινό τόσο από την Ελλάδα όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν την δυνατότητα πρόσβασης στο υψηλά ποιοτικό αποτέλεσμα της ομάδας του Σωματείου, μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους σε ζωντανό χρόνο. Ο διαδικτυακός «μαραθώνιος» επιχειρηματικότητας διάρκειας 8 ωρών (από τις 9:00 έως τις 17:00) προσιδίαζε σε τηλεοπτικά πρότυπα με απευθείας συνδέσεις με όλους τους συντελεστές του.

Μεγάλη στιγμή της virtual διοργάνωσης ήταν η απευθείας σύνδεση με το Προεδρικό Μέγαρο και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την ανακοίνωση της νικήτριας μαθητικής εικονικής επιχείρησης στο σύνολο των 10 φιναλίστ, που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον 31ο Πανευρωπαϊκό Τελικό «Company ofthe Year Competition 2020» του JA Europe. Ο ευρωπαϊκός τελικός θα πραγματοποιηθεί επίσης διαδικτυακά με διοργανώτρια χώρα την Πορτογαλία.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων εμφανίστηκε σύσσωμη κατά τη διάρκεια του 15ου Πανελλαδικού Διαγωνισμού, με την Υπουργό Νίκη Κεραμέως να απονέμει το 2ο και την Υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη το 3ο αντίστοιχα βραβείο.

Παρουσιάστρια της διοργάνωσης ήταν η δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας του Σωματείου, Μαρία Γιαννέτου, η οποία αφού παρουσίασε τις 10 υποψήφιες εικονικές επιχειρήσεις, προχώρησε στο κάλεσμα της Κριτικής Επιτροπής και μετέπειτα στην διαδικασία απονομής που περιλάμβανε και 4 Ειδικά Βραβεία.

 

Οι 10 υποψήφιες Μαθητικές Επιχειρήσεις

Με αλφαβητική σειρά επωνυμίας της επιχείρησης, ορίζονται ως εξής:

ΕCOWAVE – Aριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης:

Η εταιρεία «Eco-Wave Α.Ε.» ιδρύθηκε και λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από τον Οκτώβριο του 2019. Το προϊόν της ονομάζεται «Bio-veil» και είναι ένα πρωτοποριακό ρολό χάρτου που τοποθετείται στα κρεβάτια των ιδιωτικών ιατρείων, των ιατρικών κέντρων και κλινικών, των φυσιοθεραπευτηρίων ακόμα και σε αυτά των ινστιτούτων αισθητικής με ευρεία χρήση. Η διαφορετικότητά του σε σχέση με τα  υπόλοιπα κλασσικά ρολά έγκειται στο γεγονός  ότι το πλαστικό αδιάβροχο κάτω τμήμα του, είναι κατασκευασμένο από φυτικές πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένων του αμύλου καλαμποκιού και φυτικών ελαίων. Τα ιδιαίτερα αυτά συστατικά, το καθιστούν απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον διότι μετά τη χρήση του μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε κάδο συλλογής απορριμμάτων, ακόμα και σε αυτούς με μη ανακυκλώσιμα αντικείμενα. Σε περίπτωση δε, που πεταχθεί σε χωματερές, γίνεται ένα με το χώμα, δηλαδή μετατρέπεται σε οργανική ουσία.

 

ΕLEPHANT –  ΓΕΛ Φιλοθέης & ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου:

Η «Elephant» αποτελείται από 25 μαθητές της Α-Β των ΓΕΛ Φιλοθέης και Τραγαίας/Νάξου. Ανέπτυξαν εφαρμογή εποπτευόμενη από ψυχιάτρους, γηριάτρους, ψυχολόγους και γεροντολόγους, η οποία προλαμβάνει-επιβραδύνει την άνοια στους ηλικιωμένους χαροποιώντας τους και φέρνοντάς τους πιο κοντά στα άτομα που αγαπούν. Ο χρήστης μπορεί επιλέγοντας κάποια ιστορία (εμπνευσμένη από λαογραφικά παραμύθια, καθημερινές στιγμές), να ασκήσει τον ιππόκαμπο του (κομμάτι του ανθρώπινου εγκεφάλου που συμμετέχει στη μνήμη). Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής φωτογραφιών (από τον φροντιστή ή τον ηλικιωμένο) αγαπητών προσώπων του ηλικιωμένου. Όραμά μας είναι να καταπολεμήσουμε την άνοια, χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στους ηλικιωμένους και τα προσφιλή τους πρόσωπα χαροποιώντας μία καταθλιπτική συνήθως περίοδο της ζωής τους. Η Elephant ευφραίνει την ψυχή, εξασκώντας τον νου των ηλικιωμένων.

 

FeyeREi – EΠΑΛ Μυκόνου:

Η Εικονική επιχείρηση «FeyeREi» έχει ως στελέχη της δεκατρείς μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Μυκόνου των Τομέων Πληροφορικής και Οικονομίας  – Διοίκησης. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία υπηρεσία που, ενώ στη Μύκονο -ελλείψει έντονης χλωρίδας- δεν έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα, σε πανελλαδικό επίπεδο κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη: την υπηρεσία ανίχνευσης και έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιών. Η ιδέα της έχει ως αφετηρία την πυρκαγιά στο Μάτι και στην Κινέττα Αττικής τον Ιούλιο του 2018 με  θύματα πάνω από εκατό συνανθρώπους μας. Συγκλονισμένοι από τα γεγονότα, αποφάσισαν να συμβάλλουν στην επίλυση ενός από τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες του κόσμου κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο: Οι πυρκαγιές και οι απώλειες κυρίως ανθρώπινων ζωών όσο και πολύτιμων φυσικών πόρων αλλά και υλικών περιουσιών αποτέλεσαν το κεντρικό ζήτημα της εικονικής τους επιχείρησης.

 

GRID – Kολλέγιο Ανατόλια:

Η «GRID» αποτελεί μία υπηρεσία συλλογής χρησιμοποιημένων ρούχων από καταναλωτές και διάθεσης αυτών σε καταστήματα, με σκοπό την ανακύκλωσή τους και την παραγωγή νέων ρούχων. Ο καταναλωτής σε αντάλλαγμα συλλέγει πόντους, που μπορούν να εξαργυρωθούν στα καταστήματα ή να μεταφερθούν σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς με τη μορφή χρηματικής βοήθειας. Παράλληλα, η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο δίκτυο της GRID τους εξασφαλίζει πρόσβαση σε ένα ευρύ καταναλωτικό κοινό και τη δυνατότητα να αγοράζουν σε χαμηλό κόστος χρησιμοποιημένα ρούχα τα οποία να αποτελούν την πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων ενδυμάτων. Στόχος της GRID είναι η προώθηση της κυκλικής οικονομίας και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αναφορικά με την ορθή χρήση πόρων και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

 

jewelQRy – Eκπαιδευτήρια Καντά:

Όραμα της Εικονικής Επιχείρησης «JewelQRy» της ομάδας μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Καντά είναι να προσφέρει ένα κόσμημα εύκολα αναγνωρίσιμο, το οποίο παρέχει ασφάλεια σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Προσφέρει κοσμήματα με QR Codes στα οποία έχουν αποθηκευθεί στοιχεία ταυτότητας, ομάδα αίματος και τηλέφωνο επικοινωνίας. Η καινοτομία αυτή απευθύνεται σε: ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια και Alzheimer ώστε να μη χάνονται από τους συγγενείς τους, μικρά παιδιά σε περίπτωση που απομακρυνθούν από τους γονείς τους και σε οποιονδήποτε άνθρωπο έχει κάποιο ατύχημα και πρέπει να ειδοποιηθούν οι οικείοι του. Σε περίπτωση που κάποιος έχει χαθεί και δε θυμάται τα στοιχεία επικοινωνίας με τους οικείους του, σαρώνοντας των κώδικα QR εμφανίζονται τα προσωπικά στοιχεία του, καθώς και το τηλέφωνο των συγγενών του.

 

KINESIS – Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας:

Σε μια εποχή όπου συνειδητοποιούμε όσο ποτέ την αξία του αγαθού της ελεύθερης μετακίνησης και τα αδιέξοδα του ατομοκεντρικού πολιτισμικού μοντέλου, η Μαθητική Επιχείρηση «Kinesis» του Junior Achievement Greece φιλοδοξεί να συμβάλει στην «βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων» του μέλλοντος. Με την συνεργασία των καθηγητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ν. Ηλιού και Π. Κοπελιά, προτείνει ένα καινοτόμο, «έξυπνο σύστημα» λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών που υλοποιείται σε αστικούς κόμ­βους ρυθμίζοντας τους σηματοδότες «σε πραγματικό χρόνο» με βάση τον κυκλοφοριακό φόρτο των προσβάσεων στον κόμβο, τον φόρτο των πεζών στις διαβάσεις, τις και­ρικές συνθήκες, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Βελτιστοποιώντας τις μεταφορές στο αστικό οδικό δίκτυο, αυξάνει την ασφάλεια των πολιτών, βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους, προστατεύει το περιβάλλον.

 

Linkteen – CGS (Costeas-Geitonas School):

Η εικονική επιχείρηση που δημιούργησε η Linkteen είναι μια υπηρεσία με στόχο την ανακάλυψη νεαρών ταλέντων που έχουν περιορισμένες επιλογές λόγω της οικονομικής ή κοινωνικής τους κατάστασης. Η πλατφόρμα μας έτσι παίζει τον ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ των παιδιών, που επιθυμούν να εξελιχθούν αλλά δεν έχουν τα μέσα, και των φορέων που ενδιαφέρονται να τα βοηθήσουν. Αυτή η διαδικασία γίνεται μέσω αναρτήσεων στο feed, όπου παρουσιάζεται το ταλέντο και ταυτοχρόνως μέσω της υποσελίδας «Συμμετοχή» όπου μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας είτε σαν μαθητές είτε σαν υποστηρικτές, που μέσω δωρεών ή υπηρεσιών μπορείτε να συνεισφέρετε στην προσπάθεια ενός παιδιού. Με αυτή την επαφή η επιχείρηση στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών και ενός δίκαιου κόσμου που αναγνωρίζει κάθε ταλέντο, ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής θέσης.

 

MEDINOW – Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού:

Με δεδομένη την περιορισμένη πρόσβαση σε δομές υγείας σε πολλές τουριστικές περιοχές, η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα «Medinow» έρχεται για να καλύψει αυτό το κενό, τόσο για τους επισκέπτες όσο και τους μόνιμους κατοίκους, μειώνοντας τον χρόνο αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, ο οποίος αποτελεί τον πιο κρίσιμο, ίσως, παράγοντα στην θετική έκβασή τους. Ο χρήστης μέσω του πρώτου μέρους της εφαρμογής, σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, πατάει το κουμπί «Έκτακτης Ανάγκης» για να ειδοποιηθεί ο πιο κοντινός ιατρός και να προστρέξει εθελοντικά στο γεωγραφικό στίγμα του ασθενούς που προβάλλεται, κάτι που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία. Επιπρόσθετα, στο δεύτερο μέρος της εφαρμογής που ονομάζεται «Τοπική περίθαλψη», στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού, ένας επισκέπτης μπορεί να προγραμματίσει ραντεβού με κάποιον τοπικό ιατρό ή ιατρικό κέντρο.

 

STUSHION – PIERCE – Aμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος:

Η εταιρεία Stushion σχεδιάζει και αναπτύσσει ένα ορθοσωματικό μαξιλάρι, που προσαρμόζεται στις μαθητικές καρέκλες και στο σωματότυπο του κάθε μαθητή, με σκοπό την καταπολέμηση μυοσκελετικών κακώσεων και άλλων ορθοπεδικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι μαθητές από την καθιστική καθημερινότητα τους. Είναι ένα προϊόν φτιαγμένο από μαθητές για μαθητές. Κατασκευασμένο μετά από εκτεταμένη έρευνα, συνεργασία με πρωτοπόρες εταιρείες όπως η Coco-Mat και νοσοκομειακά τμήματα (Γ. Γεννηματάς), προσαρμόζει τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των μαθητών, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τη μυοσκελετική και ορθοπεδική υγειά τους. Στο «Makerspace» του σχολείου και με τη συμβολή του «Τμήματος Πληροφορικής» υλοποιήθηκε το φυσικό προϊόν και το κατάλληλο λογισμικό που εξασφαλίζει τη «συνταγή των ορθών γωνιών».

 

V Project – Σχολή Μωραΐτη:

Το «V Project» αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συνδέει τους μαθητές του IB με τις κατάλληλες εθελοντικές δράσεις, ώστε να ολοκληρώσουν το Service που απαιτείται για την απόκτηση του Διπλώματός τους. Στην πλατφόρμα αυτή οι μαθητές δημιουργούν τον προσωπικό τους λογαριασμό, βλέπουν τις διαθέσιμες δράσεις, υποβάλλουν δήλωση ενδιαφέροντος σε αυτές, βλέπουν το ιστορικό συμμετοχών και δηλώσεων τους και παραλαμβάνουν τις βεβαιώσεις συμμετοχής από τους αντίστοιχους οργανισμούς. Οι οργανισμοί, από την άλλη, αναρτούν τις εθελοντικές τους δράσεις, δέχονται ή απορρίπτουν υποψήφιους εθελοντές, έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και διατηρούν τον εταιρικό τους λογαριασμό. Το όραμα της επιχείρησης είναι να διευκολύνει την πρόσβαση των μαθητών στον εθελοντισμό και να διαδώσει την κουλτούρα του, με τελικό στόχο κάθε μαθητής στην Ελλάδα να έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον μία εθελοντική δράση.

 

Τα 3 πρώτα βραβεία

 

To 1o Βραβείο στην ΕCOWAVE

Καλύτερη εικονική επιχείρηση για  το 2020 αναδείχθηκε η ΕCOWAVE. Οι μαθητές του Αριστοτέλειου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης εντυπωσίασαν την κριτική επιτροπή, έπειτα από μια ιδιαιτέρως δύσκολη ψηφοφορία λόγω του ανεβασμένου πήχη, καθώς και την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τους απένειμε το διαδικτυακό βραβείο.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε συγκινημένη από τις προσπάθειες και των 10 ομάδων, τονίζοντας ότι αυτά τα παιδιά αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον. Εξαίροντας την προσπάθεια των εκπαιδευτικών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε:

«Πίσω από κάθε σημαντικό επίτευγμα της εκπαιδευτικής κοινότητας, υπάρχουν οι καθηγητές που σταθμίζουν και λαμβάνουν τις αποφάσεις».

Μιλώντας για το προϊόν της εικονικής επιχείρησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στο γεγονός ότι συμβάλλει τόσο στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας ως υγειονομικό υλικό όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος λόγω της βιοδιασπώμενης φύσης του.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη σημασία ενός πλαισίου υγιούς επιχειρηματικότητας στο οποίο συμβάλλουν όλες οι ιδέες που παρουσιάστηκαν, ενώ δεν παρέλειψε να αποδώσει συγχαρητήρια και στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την ένταξη της επιχειρηματικότητας στο νέο πρόγραμμα σπουδών.

Από πλευράς της, η υπεύθυνη καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Κολλεγίου έκανε λόγο για ηθική ικανοποίηση των μαθητών, και για τα χρήσιμα εφόδια που αποκτούν μέσω του προγράμματος του Σωματείου και με τα οποία χτίζουν το μέλλον τους.

 

To 2o Βραβείο στην KINESIS

Η KINESIS από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κατέκτησε το 2ο Βραβείο, με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να το απονέμει και να μεταφέρει τα συγχαρητήριά της στην εικονική επιχείρηση.

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στη σημασία των αξιών που πρεσβεύει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων, καθώς αναπτύσσουν την ευγενή άμιλλα και συναδελφικότητα.

«Εστιάζουμε πολύ στην επιχειρηματικότητα και πιστεύουμε πολύ στον θεσμό του ΣΕΝ γιατί καλλιεργούν τις νέες δεξιότητες που θα συνοδεύουν τα παιδιά στο μέλλον».

τόνισε η Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στην ολοκλήρωση της διαβούλευσης αναφορικά με τις  θεματικές και τα εργαστήρια που θα ενταχθούν πλέον στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

«Θέλουμε να προσδώσουμε στο σχολείο τη δυνατότητα να δίνει νέα εργαλεία στα παιδιά μας» Γιατί το σχολείο έχει μεν την αποστολή της μεταφοράς της γνώσης, αλλά έχει και την αποστολή του να δίνει στην κοινωνία πιο σφαιρικά διαμορφωμένους πολίτες», συμπλήρωσε η Υπουργός.

Δοθείσης της ευκαιρίας, η Μαρία Γιαννέτου ευχαρίστησε την Υπουργό για την υλοποίηση του ονείρου όλης της ομάδας του ΣΕΝ, να φτάσει δηλαδή σε όλα τα σχολεία η επιχειρηματικότητα.

Συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά των εκπροσώπων της ομάδας στους γονείς τους για την συνεχή στήριξη τους για την ιδέα με τα «έξυπνα» φανάρια. Όπως επίσης ανέφεραν, η Εγνατία Οδός θα εφαρμόσει πιλοτικά το σύστημα σε μέρος του επαρχιακού της δικτύου το ερχόμενο διάστημα.

 

To 3o Βραβείο στην ΕLEPHANT

Το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε από την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, στην εικονική επιχείρηση ΕLEPHANT , Η ιδιαιτερότητα της «εταιρείας» είναι η σύμπραξη δύο σχολείων, του ΓΕΛ Φιλοθέης με το ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου. Οι μαθητές από την Νάξο δεν κατόρθωσαν να βρίσκονται παρόντες στη σύνδεση λόγω των δυσκολιών σύνδεσης με το μικρό χωριό του νησιού. Εισέπραξαν παρά ταύτα τα συγχαρητήρια όλων.

Η Υφυπουργός τόνισε την υπεροχή του διαγωνισμού, συγχαίροντας την ομάδα του ΣΕΝ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγαπημένου αυτού θεσμού, όπως τον χαρακτήρισε.

«Η σημερινή συνάντηση στέλνει ένα μήνυμα, ότι και στις πιο αντίξοες συνθήκες, οι οποίες δοκιμάζουν τα όρια της κοινωνικής ζωής και της ανθρώπινης ψυχής οι αξίες του ΣΕΝ/JA Greece μπορούν να υπερισχύσουν».

«Αυτό το σχολείο του μέλλοντος» θέλουμε να φτιάξουμε, με τις αξίες της καινοτομίας, της ευρηματικότητας και της αριστείας τις οποίες το ΣΕΝ προωθεί.» επεσήμανε η Σοφία Ζαχαράκη.

Οι μαθητές του ΓΕΛ Φιλοθέης δήλωσαν την ευγνωμοσύνη τους για τις προσπάθειες των καθηγητών τους αλλά και του ΣΕΝ, ενώ ο καθηγητής τους είπε πως όλα τα μπράβο πρέπει να αποδίδονται στα παιδιά. Μετέφερε και ο ίδιος τις ευχαριστίες του στο Σωματείο, ιδίως για τη συνεχή υποστήριξή τους η οποία δεν είχε ωράριο,

 

Τα 4 Ειδικά Βραβεία σε Διδυμότειχο, Γιαννιτσά, Κοζάνη και Γέρακα

 

Βραβείο Αειφόρου Ανάπτυξης«Ο κήπος της αειφορίας» – 1ο ΕΠΑ.Λ. Διδυμότειχου

Το Ειδικό Βραβείο Αειφόρου Ανάπτυξης απένειμε ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, στην εικονική επιχείρηση «Ο κήπος της αειφορίας» από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Διδυμότειχου.

«Μακάρι να μπορούσαμε δια ζώσης να δώσουμε το βραβείο. Αλλά αυτή η κρίση με κάνει παραδόξως και περισσότερο αισιόδοξο. Κάναμε άλματα όλο αυτό το διάστημα σαν κοινωνία αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία» είπε ο Πρόεδρος της ΕΡΤ κατά την απονομή, φέρνοντας ως παράδειγμα την νέα υβριδική τηλεόραση, το λεγόμενο «ERTFLIX».

Προχωρώντας σε μία ευχάριστη ανακοίνωση, ο Κωνσταντίνος Ζούλας δήλωσε ότι:

«H ΕΡΤ θα βρίσκεται στο πλευρό των εικονικών επιχειρήσεων, καθώς πολλές από τις ιδέες των μαθητών θα μπορούσαν να μετατραπούν σε τηλεοπτικό προϊόν, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου προγράμματός της για τη νέα σεζόν».

 

Βραβείο Αξιοποίησης Νέων Τεχνολογιών: «DeepSeaRobotiΧ» – 1ο Γυμνάσιο Γέρακα 

«DeepSeaRobotiΧ» από το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα απέσπασε το Βραβείο Αξιοποίησης Νέων Τεχνολογιών. Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ευτύχης Παλλήκαρης, ο οποίος απαρρίθμησε τρεις λόγους που αξίζει να μνημονεύουμε τα παιδιά:

-για τη σημασία των τεχνολογιών και της καινοτομίας η οποία αναδείχθηκε αυτήν την περίοδο

-για το γεγονός ότι αυτό που εικονικά οραματίζονται τώρα θα αποτελέσει μοχλό για οικονομική πρόκληση εξαιτίας της κρίσης

-και για την εφευρετικότητα των Ελλήνων, ως αναπόσπαστο στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας μας.

«Το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο έχει ανοιχτές πόρτες για την μαθητική επιχειρηματικότητα, στηρίζοντας το ΣΕΝ».

δήλωσε τέλος ο Ευτύχης Παλλήκαρης.

 

Βραβείο Διά Βίου Μάθησης«Πελλαία Φύση»  Εσπερινό ΕΠΑΛ Γιαννιτσών

Την σημασία της δια βίου μάθησης, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες κρίσης, τόνισε ο Διευθυντής της Καθημερινής, Αλέξης Παπαχελάς. απονέμοντας το Βραβείο Δια Βίου Μάθησης στην «Πελλαία Φύση» από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Γιαννιτσών. Ο Αλέξης Παπαχελάς, συγκινημένος από τα επιτεύγματα των μαθητών δήλωσε:

«‘Ένα από τα θετικά που βγήκε από αυτήν την κρίση είναι ότι νέα παιδιά άρχισαν να ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα, έχοντας ως πρότυπο τους υγιείς επιχειρηματίες αυτής της χώρας».

Ταυτόχρονα, απέδωσε συγχαρητήρια για τη δημιουργία οικολογικών αρωματικών χώρου και αυτοκινήτου με χαμηλό κόστος παραγωγής και σεβασμό στο περιβάλλον και τη φύση, όπως εξήγησαν και οι μαθητές, ενώ τους ευχήθηκε ακόμη περισσότερες ευκαιρίες.

 

Βραβείο Τιμής Ένεκεν:  «πετμΕΕΕΕΚνοστιμιές» – Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κοζάνης

Μία μεγάλη έκπληξη περίμενε το Ειδικό Εργαστήρι Κοζάνης, μετά την ανακοίνωση της βράβευσής του με το Βραβείο Τιμής Ένεκεν από τον Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων Θεοχάρη Φιλιππόπουλο. Όπως ανακοίνωσε,

«Πιστεύω ότι κάνετε σπουδαίο έργο και θα ήθελα, εκτός από τους επαίνους να προσφέρω και το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ ως χορηγία προκειμένου να ενισχύσω το έργο σας».

Τιμώμενο πρόσωπο ήταν η κ. Σουλτάνα Βασιλειάδου από το Ειδικό Εργαστήρι, στην οποία ανακοινώθηκε διαδικτυακά η πρωτοβουλία του Προέδρου των Αττικών Εκδόσεων για ενίσχυση των δράσεων της «πετμΕΕΕΕΚνοστιμιές».

Η Μαρία Γιαννέτου έκανε λόγο για την έμπρακτη βοήθεια και συνεχή υποστήριξη των Αττικών Εκδόσεων και του κ. Φιλιππόπουλου στις προσπάθειες του ΣΕΝ από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του Σωματείου, αναφερόμενη και στην αντίστοιχη γενναιοδωρία του κατά την απονομή των βραβείων του 2019.

«Νιώθω υποχρέωσή μου να συμβάλλω όσο μπορώ κι εγώ ώστε να εντάξουμε όλα τα παιδιά σε μια τροχιά επιχειρηματικότητας», τόνισε τέλος ο Πρόεδρος.

 

Η Κριτική Επιτροπή

Η κριτική επιτροπή των Βραβείων 2020, η οποί μετείχε ενεργά σε όλες τις εργασίες της διοργάνωσης, αποτελείτο από τους:

Μάρκο Βερέμη, Πρόεδρο του ΣΕΝ/JA Greece, Πρόεδρο και Συνιδρυτή της Upsteram

Αιμίλιο Κυριάκου, Αντιπρόεδρο του ΣΕΝ/JA Greece, Διευθύνoντα Σύμβουλο της Citi Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

Ματθαίο Σαράντο, Υπεύθυνο Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Αccenture

Λεωνίδα Κανελλόπουλο, Ταμία του ΣΕΝ/JA Greece και Διευθυντή Εκμετάλλευσης Τσιμέντου της ΤΙΤΑΝ ΑΕ

Ο Μάρκος Βερέμης ως Πρόεδρος του ΣΕΝ, δήλωσε πως το ψηφιακό εγχείρημα του διαγωνισμού ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις της διοργάνωσης, ενώ τα παιδιά ήταν πλήρως εξοικειωμένα με την τεχνολογία.

«Οι ιδέες που παρουσιάστηκαν φέτος και οι επιχειρήσεις που είδαμε, είχαν όλες τους ένα προσωπικό στοιχείο. Οι ομάδες ξεκινούν από ένα πραγματικό πρόβλημα, του δίνουν πάθος, στη συνέχεια επιμονή, και μετά υλοποιούν την ιδέα τους».

Με αφορμή αυτό, ο Μάρκος Βερέμης αναφέρθηκε ενδεικτικά στην συγκινητική συνεργασία των ΓΕΛ Φιλοθέης και Νάξου, στην προσπάθειά τους να δώσουν λύση σε ανθρώπους με άνοια, καθώς και σε άλλες επιχειρήσεις, όπως η STUSHION με την ιδέα τους για το πρόβλημα των κακοκατασκευασμένων θρανίων.

Πέραν των ιδεών, ο Πρόεδρος του ΣΕΝ αναφέρθηκε στη συστηματική προσέγγιση που είχε η κάθε ομάδα. Επίσης, τόνισε το χάσμα μεταξύ των μεγαλύτερων γενεών και της νέας γενιάς, καθώς όπως αποκάλυψε, «για άλλη μία χρονιά διαπιστώσαμε πως η κάθε νέα γενιά είναι καλύτερη από την προηγούμενη».

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για τον συμβολισμό της απονομής του 1ου Βραβείου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς το γεγονός ότι είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος συνηγορεί και στις αξίες που θέλει να περάσει το ΣΕΝ σχετικά με την απάλειψη στερεοτύπων και διακρίσεων.

Ο Μάρκος Βερέμης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αφοσίωση των μαθητών, οι οποίοι με επιμονή απαρνιούνται ηλεκτρονικά παιχνίδια και social media, όπως πολλοί συνομίληκοί τους, για να διαθέσουν χρόνο στο εγχείρημά τους και να ανακαλύψουν κομμάτια του εαυτού τους σε αυτό. Ο κ. Βερέμης έκανε ταυτόχρονη μνεία και στον προσωπικό χρόνο των καθηγητών, τον οποίο διαθέτουν για τους μαθητές τους.

«Το αύριο είναι σημαντικότερο από το σήμερα. Το αύριο οικοδομείται με πολύ χρόνο και σύστημα. Η αποστολή όλων μας δεν έχει να κάνει μόνο με την επιχειρηματικότητα, αλλά και με την ευδαιμονία την οποία -σε αντίθεση με την ευτυχία- την ορίζουμε εμείς.

ανέφερε κλείνοντας ο Μάρκος Βερέμης, κλείνοντας με το ακόλουθο ρητό του Μάικλ Τζόρνταν: Τα ταλέντα κερδίζουν τα ματς, αλλά μόνο οι ομάδες τα πρωταθλήματα.

Συμφωνώντας με τον Πρόεδρο του ΣΕΝ, ο Αιμίλιος Κυριάκου τόνισε ότι αποτελεί χαρά και τιμή του να δίνεται στους μαθητές η πρωτοβουλία να παρουσιάζουν τις προτάσεις τους, καθώς το γεγονός αυτό αποτελεί την αφετηρία για μια μελλοντική επιχειρηματική δραστηριότητα των παιδιών. «Η Citi bank είναι στενά συνδεδεμένη με τον Οργανισμό. Θέλουμε να βλέπουμε την πρόοδο των μαθητών, και αυτό το πρόγραμμα είναι ένα καταπληκτικό εφαλτήριο, το οποίο έχει και την ουσιαστική συμπαράσταση της πολιτείας.

 

Η Ομάδα του ΣΕΝ/JA Greece

Κατά τη διάρκεια της απονομής, πραγματοποιήθηκε απευθείας σύνδεση με τα γραφεία του ΣΕΝ στο Χαλάνδρι, κατά την οποία ο Γενικός Διευθυντής, Αργύρης Τζικόπουλος, μετέφερε τα συγχαρητήριά του σε μαθητές, καθηγητές και εθελοντές.

«Κατάφεραν να δυσκολέψουν τόσο πολύ την κριτική επιτροπή, ώστε μέσα σε μία ώρα που είχαμε στη διάθεσή μας, να μην μπορέσουμε να αποφασίσουμε εύκολα.»

Ο Αργύρης Τζικόπουλος μίλησε για την άριστη ανταπόκριση της ομάδας του ΣΕΝ στις νέες συνθήκες, γεγονός που κατέταξε το JA Greece στα καλύτερα της Ευρώπης, καθώς και στις έξυπνες και πρωτοποριακές ιδέες που παρουσιάστηκαν.

«Πιστεύω σε αυτό τον θεσμό γιατί καλλιεργεί πολύ σημαντικές δεξιότητες.»

τόνισε κλείνοντας ο Γεν. Διευθυντής ΣΕΝ.

Σύνδεση πραγματοποιήθηκε και με την Υπεύθυνη του Προγράμματος Εικονική Επιχείρηση του ΣΕΝ, Ελένη Χελιώτη, η οποία  μίλησε αναλυτικά για το πρόγραμμα.

Πρώτη δημοσίευση: Politis Online

08/05/2020

Author: Athina Korovesi