«Αθήνα Καλεί Αθήνα»: Το 1ο Διεπιστημονικό Συνέδριο «Ο Άνθρωπος και τα Δημιουργήματά του» και το κάλεσμα στις Αθήνες του κόσμου

Της Αθηνάς Κοροβέση

To 1ο Διεπιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Ο Άνθρωπος και τα Δημιουργήματά του» διοργανώνει στις 21-23 Οκτωβρίου 2020, η πολιτιστική εταιρεία «Αθήνα Καλεί Αθήνα», απευθύνοντας κάλεσμα στις «Αθήνες» του κόσμου.

Ένα πρωτοποριακό Συνέδριο διοργανώνει από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίου 2020 η πολιτιστική εταιρεία «Αθήνα Καλεί Αθήνα», η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργειών στο κοινωνικό, πολιτιστικό, αναπτυξιακό και ερευνητικό επίπεδο και δεσμών μεταξύ των πόλεων που φέρουν την επωνυμία «Αθήνα» σε παγκόσμια κλίμακα.

Υπό τον τίτλο «Ο Άνθρωπος και τα Δημιουργήματά του» (Man and his Creations), το 1ο διαδικτυακό Διαθηναϊκό – Διεπιστημονικό Συνέδριο στοχεύει στη διεύρυνση της σημασίας των κλασσικών αξιών στην εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου και του τρόπου με τον οποίο αυτό επιτυγχάνεται, μέσω των επιστημών της Τεχνολογίας, της Κοινωνιολογίας, της Ανθρωπολογίας, της Οικονομίας και του Περιβάλλοντος.

Το πεδίο του Διεπιστημονικού Συνεδρίου είναι η διεξοδική εξέταση της εξέλιξης του σύγχρονου ανθρώπου σε σχέση με τα ακόλουθα έξι σημαντικά ζητήματα, ως προς: α) τη συνείδησή του, β) τη βιολογική, συναισθηματική και πνευματική του εξέλιξη, γ) την κοινωνική  του φύση, δ) την αντίληψη του χρόνου και του χώρου, ε) τη διαχείριση του περιβάλλοντος, στ) την ευημερία του.

Η μετάδοση του Συνεδρίου θα πραγματοποιείται ζωντανά για την Ελλάδα και το εξωτερικό,  μέσω συνδέσμου που θα αποσταλεί σε όλους τους συμμετέχοντες, σε  ελληνικά πανεπιστήμια καθώς και στα 10 πανεπιστήμια σε ΗΠΑ – Ινδία – Φιλιππίνες που φέρουν το όνομα «Αθήνα», πριν την έναρξη του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο, με γλώσσα εργασίας την αγγλική, τελεί υπό τις αιγίδες των Υπουργείου Τουρισμού, Περιφέρειας Αττικής, Δήμου Αθηναίων, Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Logos Univerity International, ECI – Εuropean Communication Institute και των Ahepa Hellas. Μέχρι σήμερα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να το παρακολουθήσουν  πάνω από 400 συμμετέχοντες, εκ των οποίων πάνω από 40 είναι ομιλητές (ακαδημαϊκοί, πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, καθηγητές  και ερευνητές), προερχόμενοι από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Από την ιδέα, στην υλοποίηση του project

Με έμβλημα την γλαύκα της θεάς Αθηνάς, και όνομα που μπορεί να παραξενεύει, η ιστορία της πολιτιστικής εταιρείας «Αθήνα Καλεί Αθήνα» ξεκινάει το 2015, όταν μία ομάδα τεσσάρων ανθρώπων στο πρώην ΤΕΙ Αθήνας και σήμερα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποφάσισαν να μετουσιώσουν σε πράξη μία πρωτότυπη ιδέα. Εκείνη της ένωσης σε δίκτυο των 23 πόλεων ανά τον κόσμο που φέρουν επισήμως τον τίτλο «Αθήνα», στοχεύοντας στο διεπιστημονικό και πολυπολιτισμικό περιεχόμενο μιας εκτεταμένης σειράς συνεργειών.

«Ψυχή» του εγχειρήματος είναι ο Πρόεδρος της ΑΚΑ, ο πολιτικός επιστήμονας κ. Γιώργος Ψαθάς, που συνεργάζεται με το πρώην ΤΕΙ Αθήνας και δημιούργησε την ΙΚΕ «Αθήνα Καλεί Αθήνα» με τη στήριξη των δύο καθηγητών, νυν Πρύτανη κ. Παναγιώτη Καλδή και πρώην
Αντιπροέδρο κ. Περικλή Λύτρα.

«Η “Αθήνα Kαλεί Αθήνα” (ΑΚΑ) προέκυψε ως ιδέα σε μια άσχημη χρονική περίοδο για τη χώρα μας. Σκεπτόμουν, πώς θα μπορούσε να αντισταθεί κάποιος στο τοξικό περιβάλλον της ψυχολογικής και οικονομικής πίεσης που κυριαρχούσε. Η κατάσταση αυτή μου γέννησε την ανάγκη να ζητήσω βοήθεια από κάπου και προέκυψαν οι Αθήνες του κόσμου. Έτσι, γεννήθηκε η «Αθήνα Καλεί Αθήνα» να ζητά βοήθεια από τις άλλες Αθήνες του κόσμου. Τον Μάιο του 2015, σε συνάντηση που είχα με τον αείμνηστο Αντιπρόεδρο του ΤΕΙ Αθήνας Περικλή Λύτρα, κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια στη Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας, και συζητώντας την άσχημη κατάσταση που επικρατούσε γενικότερα, σκέφτηκα μήπως το ΑΚΑ
μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο εκκίνησης για την εξωστρέφεια του Ιδρύματος. Με τη βοήθεια των Πανεπιστημίων των πόλεων που φέρουν το όνομα Αθήνα καθώς και με τις συνέργειες που θα προέκυπταν με το ΤΕΙ Αθήνας, θα γινόταν μια καινούργια αρχή, μία επανεκκίνηση, που εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να φανταστώ τη διάσταση της. Ο Καθηγητής κ. Λύτρας ενθουσιάστηκε και μου ζήτησε να επεξεργαστώ την ιδέα αυτή, και με τη βοήθειά του δημιούργησα το project «Αθήνα Καλεί Αθήνα». Αξίζει να ειπωθεί ότι όλη αυτή η προσπάθεια στηρίχθηκε ενεργά και από τον πρώην αντιπρόεδρο του ΤΕΙ Αθήνας και νυν Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Παναγιώτη Καλδή»  εξηγεί ο Πρόεδρος της ΑΚΑ, κ. Γιώργος Ψαθάς.

Κάλεσμα στις «Αθήνες» του κόσμου

Αναφορικά με τη διοργάνωση του 1ου Διεπιστημονικό Συνέδριου και την προσέγγιση των «Αθηνών» του κόσμου, ο κ. Γιώργος Ψαθάς τονίζει τα εξής: «Το Συνέδριο απευθύνεται στους καθηγητές, ερευνητές, φοιτητές και εν γένει στην Πανεπιστημιακή κοινότητα των πόλεων που φέρουν το όνομα Αθήνα (σε Georgia, Ohio, Tennessee, West Virginia, Alabama Αμερικής και η Αθήνα Αττικής), καθώς και στα Πανεπιστήμια που φέρουν το όνομα Αθήνα ανά τον κόσμο. Σκοπός του Συνεδρίου είναι να γίνει ο περιέκτης ενός παγκόσμιου διαλόγου όπου η Νανοτεχνολογία, η Βιοτεχνολογία, η Πληροφορική και οι Γνωστικές Επιστήμες συναντούν τον αγχωμένο κοινωνικό Άνθρωπο. Στόχος του είναι η σύσταση μίας μόνιμης επιστημονικής ομάδας εργασίας υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία θα εξετάζει σε διαρκή βάση την οικονομική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του Ανθρώπου.»

Ο κ. Ψαθάς μας μιλάει και για τις οργανωτικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η πολιτιστική εταιρεία σημειώνοντας: «Η μέχρι τώρα συμμετοχή καθηγητών και ερευνητών τόσο από τα Πανεπιστήμια της Αθήνας, όσο και από τα Πανεπιστήμια των πόλεων που φέρουν το όνομα Αθήνα σε ΗΠΑ και Ινδία, έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Αυτό δημιούργησε μία επιπρόσθετη καθυστέρηση για την ανάρτηση του τελικού προγράμματος. Τόσο το ΕΚΠΑ όσο και το ΠΑΔΑ μάς έχουν βοηθήσει αρκετά στην εύρεση και προσέγγιση των εισηγητών. Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου και πρώην Αν. Πρύτανης ΕΚΠΑ, κ. Αντώνιος Καλοκαιρινός ήταν εκείνος που συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του προγράμματος του Συνεδρίου. Μία επιπλέον δυσκολία είναι το ότι το Συνέδριο δεν είναι τεχνικό ή κλαδικό όπως θα λέγαμε. Η ιδιαιτερότητά του εδράζεται στο ότι αφορά στον Άνθρωπο και την εξέλιξή του σε σχέση με τα Δημιουργήματά του και ως τέτοιο είναι πολυδιάστατο και καινοτόμο. Αυτό ίσως δημιουργεί προβληματισμό στην πλήρη κατανόησή του σε σχέση με τα συνέδρια που υλοποιούνται στην αγορά σήμερα.»

Το πρόβλημα της επικοινωνίας με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και τη δυσκολία μετουσίωσης της ιδέας του project σε πράξη, περιγράφει ο Τεχνικός Διευθυντής του «Αθήνα Καλεί Αθήνα», κ. Ευθύμιος Χαροκόπος:

«Το πιο δύσκολο μέρος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι το πως μία ωραία ιδέα θα την μετασχηματίσουμε σε κάτι απτό. Από την αρχή διαπιστώσαμε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι ούτε η σχεδίαση, ούτε η διοργάνωση, αλλά η επικοινωνία, κυρίως με τα ξένα πανεπιστήμια που ενέχουν συγκεκριμένους όρους λειτουργίας και διαδικασίες, και τα οποία διακατέχονται από μία διαφορετική νοοτροπία.»

«Αφού έγινε ένας καλό σχεδιασμός και αποφασίστηκε ο τρόπος προσέγγισης των πανεπιστημίων σε συνεργασία με ελληνο-αμερικανικές οργανώσεις, αποκαταστήσαμε την επικοινωνία με όλα τα πανεπιστήμια που φέρουν το όνομα «Aθήνα» στις Ηνωμένες Πολιτείες (είναι συγκεκριμένα 8 δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια), ενώ υπάρχει ένα πανεπιστήμιο στην Μανίλα (το τρίτο μεγαλύτερο στις Φιλιππίνες), και ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο Μουμπάι στην Ινδία. Το επόμενο πρόβλημα ήταν η μη διαθεσιμότητα την περίοδο του Συνεδρίου, καθότι ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τον Μάιο και λόγω κορωνοϊού η ημερομηνία διεξαγωγής μετατέθηκε για τον Οκτώβριο. Μία δύσκολη και πάλι περίοδος λόγω εξεταστικής των πανεπιστημίων. Παρόλα αυτά υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ομιλητές από το εξωτερικό.»

Ένα νέο ακαδημαϊκό «προϊόν»

Απαντώντας στο ερώτημα για τις επιμέρους στοχεύσεις του Συνεδρίου, ο κ. Ευθύμιος Χαροκόπος υπογραμμίζει: «Η επιμέρους στόχευση είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο νέων επιστημόνων και ερευνητών και να τους προβάλλουμε στο εξωτερικό, μέσω της διοργάνωσης αυτού του Διεπιστημονικού Συνεδρίου. Έχουμε 6 θεματικές ενότητες που η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν διαφορετικό επιστημονικό κλάδο και θέλουμε να τις φέρουμε στον ίδιο χρόνο μαζί. Από την διασταύρωση αυτή θέλουμε να προκύψει ένα νέο ακαδημαϊκό προϊόν. Και επειδή το συνέδριο θα μεταδοθεί διαδικτυακά πέραν της Ελλάδας, και στην Κύπρο (από όπου έχουμε ομιλητή), και στις ΗΠΑ, και στις Φιλιππίνες και στην Ινδία, θα δοθεί με αυτόν τον τρόπο η ευκαιρία να γίνει μία «διαφήμιση» των ομιλητών. Επίσης, οι Έλληνες ομιλητές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε διαδικτυακή επαφή με τους συναδέλφους τους από το εξωτερικό. Και εκτιμούμε ότι από αυτήν την επικοινωνία θα προκύψουν συνέργειες μεταξύ τμημάτων ή και πανεπιστημίων. Το προϊόν αυτής της διάδρασης θα αποτελέσει έναν συλλογικό τόμο ο οποίος θα σταλεί σε όλα τα πανεπιστήμια και θα αποτελέσει το έναυσμα και για επόμενα συνέδρια που θα διοργανώσει η πολιτιστική εταιρεία «Αθήνα Καλεί Αθήνα».»

Ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Τσέκερης, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών ΕΚΚΕ, και εκ των ομιλητών του Συνεδρίου, αναφέρεται στο αντικείμενο της ομιλίας του που εδράζεται στο πεδίο της Κοινωνιολογίας. 

“H δική μου θεαματική ενότητα αφορά στην κοινωνία και τις σχέσεις με την τεχνολογία, μία σχέση σύνθεση, αμφίρροπη και αμφίσημη. Μία σχέση που συγκροτεί έναν νέο ανθρωπισμό με πολλά ερωτηματικά. Χρειάζεται ο συγχρονισμός με ηθικούς όρους της τεχνολογίας με τα υπόλοιπα πεδία καθώς και μία ενάρετη προσέγγιση της τεχνολογίας. Να “παντρέψουμε” τη δημοκρατία με την τεχνολογία και να αναβαθμίσουμε την ψηφιακή ανάπτυξη και ψηφιακή δημοκρατία. Πιστεύω ότι μέσα από τέτοιες δράσεις μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα τους στόχους μας.”

Η διαμόρφωση του Ανθρώπου του Μέλλοντος

Η εναρκτήρια ομιλία των εργασιών του 1ου Διεπιστημονικού Συνεδρίου “Ο Άνθρωπος και τα Δημιουργήματά του”, στις 21 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί από τον Ομότιμο Καθηγητή Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας ΕΚΠΑ και επικεφαλής της Έδρας και Δικτύου UNESCO για την Διαχείριση & Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο στο ΕΚΠΑ, κ. Μιχαήλ Σκούλλο.  

Ο Δρ. Μιχαήλ Σκούλλος μας δίνει το στίγμα του Συνεδρίου και μας εξηγεί πως θα συνδεθούν οι πολλαπλοί τομείς του: “Το Συνέδριο ξεκινάει με τη θεματολογία για τη θέση του ανθρώπου μέσα στον κόσμο. Ταυτόχρονα όμως μιλάμε για την Αθήνα που καλεί τις άλλες Αθήνες, βασιζόμενοι στην κληρονομιά που φέρει το όνομα της Αθήνας η οποία συνδέεται με σημαντικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας -το πιο γνωστό φυσικά η Δημοκρατία- αλλά και πολλά άλλα που έχουν να κάνουν με την προσωπικότητα του ανθρώπου, το δημόσιο καλό έναντι του ιδιωτικού και πολλά άλλα. Άρα υπάρχει αυτό το ιστορικό πλαίσιο κι εμείς εστιάζουμε στο παρόν και το μέλλον. Όλο το πλέγμα του Συνεδρίου εμπλέκεται με την ουσία του πώς διαμορφώνεις τον Άνθρωπο του Μέλλοντος μέσα από τα όργανα και τις διαδικασίες που υπάρχουν διαθέσιμα σήμερα.”

Για το πρόγραμμα και τους ομιλητές του Συνεδρίου ενημερωθείτε μέσω της ιστοσελίδας του «Αθήνα Καλεί Αθήνα». Για δήλωση συμμετοχής πατήστε ΕΔΩ.

Δείπνο Γνωριμίας

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 1ου Διεπιστημονικού Συνεδρίου «Ο Άνθρωπος και τα Δημιουργήματά του», η διοίκηση της πολιτιστικής εταιρείας «Αθήνα Καλεί Αθήνα IKE» παρέθεσε δείπνο γνωριμίας σε καθηγητές και ερευνητές του Συνεδρίου, στο Πολιτιστικό κέντρο «Κωστής Παλαμάς» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), όπου και πραγματοποιήθηκαν οι συνεντεύξεις.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση, στην οποία οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις θεματικές και τα πεδία του Συνεδρίου.

Πρώτη δημοσίευση: Politis Online

17/10/2020

Author: Athina Korovesi